La Marina Alta reclama a la Conselleria la cessió gratuïta de la planta de fem

Ho faran els alcaldes i les alcaldesses que, de nou, s’han tornat a reunir este matí per a signar un document dirigit a la consellera d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient, Isabel Bonig, perquè cedisca de forma gratuïta les accions de Vaersa -propietat del Consell- als ajuntaments que conformen la societat Reciclatge de Residus de la Marina Alta.
Darrerament els alcaldes i les alcaldesses de la Marina Alta tenen l’agenda comarcal ben atapeïda. Estranya és la setmana que no s’hi reunixen. Si la setmana passada eren les prospeccions petrolíferes l’assumpte a tractar, hui és la societat Reciclatge de Residus de la Marina Alta.

Este matí han mantingut una reunió a Dénia per a donar via lliure a un document que reclama a la consellera d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient, Isabel Bonig, la cessió de forma gratuïta de les accions que té en propietat el Consell a través de l’empresa pública VAERSA i que representen el 93% del total. I és que els alcaldes de la comarca no estan disposats a què, l’eixida de VAERSA de la societat Reciclatge de Residus de la Marina Alta perjudique la seua ciutadania.

La demanda inclou la cessió gratuïta de la planta de transferències de fem de la Xara i «l’ús per 30 anys» dels seus terrenys. Consideren els alcaldes comarcals que eixa instal•lació, que funciona des de fa 17 anys, està ja amortitzada. Apel•len a la Llei de Patrimoni de la Generalitat Valenciana i es comprometen a reembossar el valor nominal de les accions (60.000 euros) si la societat de reciclatge «deixara de complir la seua funció o es dissolguera».

La comarca, que amb l’eixida de Vaersa haurà d’assumir projectes pendents com el de modernitzar l’obsoleta planta de transferències, està disposada, com a màxim, a comprar les accions de Vaersa. La seua participació del 93 % val 56.000 euros. Però, en eixe cas, la conselleria ha de justificar «de forma motivada» per què denega la cessió gratuïta. En este segon escenari, els alcaldes insistixen, no obstant, que no pagaran ni un euro per fer-se càrrec directament de les instal•lacions de fem de la Xara.

L’escrit també té en compte el fons de reserva d’1,5 milions que s’havia de destinar a renovar la planta de transferències. Avisen a la consellera que no consentiran que la Generalitat es quede eixos diners i ho faça aprofitant la seua posició de «domini absolut»en la societat. Recorden que el fons de reserva arreplega les quantitats estalviades «al llarg d’anys» de les «aportacions dels ajuntaments, procedents al seu torn de les taxes de residus pagades per la ciutadania dels municipis». Els alcaldes ja avancen que si el Consell es queda estos diners impugnaran l’acord. Incidixen a més en què esta societat es va crear sense ànim de lucre i demanen a la Generalitat que «actue amb lleialtat institucional».

858 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!