La Marina Alta pendent de la declaració d’impacte ambiental per a desenvolupar el Pla Eòlic

Esta comarca es troba dins una de les zones on es pretenen construir 14 parcs en la província d’Alacant. Al marge de les previsions de la Generalitat, la construcció d’alguns parcs ha trobat el rebuig d’ecologistes i veïns com és el cas de la Coordinadora d’Estudis Eòlics del Comtat que duu endavant una intensa oposició al parc que afecta les comarques del Comtat i La Marina Alta. A la província d’Alacant és on el Pla Eòlic de la Comunitat València està menys desenvolupat. Dins de la planificació efectuada per l’Administració autonòmica ja estava previst que fóra l’última en què se n’anava a actuar. Però, al marge de les previsions de la Generalitat, la construcció d’alguns parcs ha trobat el rebuig d’ecologistes i veïns.

Alacant té tres zones amb un total de 14 parcs. La major oposició ha sorgit en les zones 14 i 15 que comprenen les comarques del Comtat i la Marina Alta. La Coordinadora d’Estudis Eòlics del Comtat és l’entitat que aglutina a gran part dels que s’oposen a la construcció d’este tipus d’instal•lacions en les ubicacions triades per la Conselleria d’Infrastructures. El Pla Eòlic no està emmarcat dins d’un pla energètic valencià que establisca objectius general energètics, que estimule mesures d’estalvi, eficiència i sostenibilitat energètica, i que treballe per a què es complisquen els protocols de Kioto al respecte de la reducció de CO2. Tampoc està fonamentat en un mapa eòlic valencià, amb mesuraments objectius i científics de la velocitat del vent, de fet un informe confirma que a la Serra d’Almudaina i a la d’Alfaro no fa vent suficient i que l’agressió al paisatge serà irreversible.

La situació ha arribat fins a l’extrem que la Síndic de Greuges ha qualificat d’hostil l’actitud de la Conselleria d’Infrastructures per no atendre les seues reclamacions. Segons els denunciants, els tres parcs de la zona 14 i els sis de la 15 ocupen espais protegits per la Unió Europea com a Llocs d’Interès Comunitari (LIC).

L’Associació per al Desenvolupament Sostenible (Adius) espera que tant la Unió Europea com la Síndic de Greuges aconseguisquen paralitzar el pla dissenyat per la Conselleria d’Infrastructures i obliguen a fer un més respectuós amb l’entorn mediambiental.

La Conselleria d’Infrastructures, a l’hora de delimitar les zones del pla i els futurs parcs, ha utilitzat el criteri de no construir en les zones d’especial protecció d’aus (Zepas) i espais naturals protegits, i autoritza l’edificació amb condicions més restrictives en els LIC.

Una dada a tenir en comptes és que cap dels 14 plans que es construiran en la província d’Alacant compten, en estos moments, amb la declaració d’impacte mediambiental, ja que entre d’altres, la Coordinadora d’Estudis Eòlics del Comtat ha descobert que els tres parcs eòlics previstos a la zona 14 estan inclosos dins l’àrea d’esmortiment d’impactes del Parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva, on no és permesa la construcció d’infrastructures que atempten contra la conservació, protecció o millora dels seus recursos naturals, físics o patrimonials, i on no és permesa la instal•lació de línies elèctriques aèries, segons regula el PORN del Parc.


589 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!