2000 valencians s’uneixen per a portar davant de Brussel•les la seua protesta contra la Llei de Costes

Costes descarta demolicions immediates i diu que negociarà abans amb els propietaris. La reacció del Govern es produeix un dia després de la constitució oficial de la Plataforma d’Afectats per la Llei de Costes, composta per uns dos mil propietaris d’edificacions a peu de platja en la seua gran majoria valencians, que temen pel futur de les seues construccions.

Fem memòria: El passat 5 de setembre, l’Associació de Veïns Deveses-Bassot es va reunir a la Casa de Cultura de Pego amb els afectats per la delimitació maritím-terrestre del Ministeri de Medi Ambient amb l’objectiu de crear una plataforma d’afectats per a unir criteris de cara a la seua defensa jurídica, alhora que reforçar així el seu pes davant l’administració.

El cas de Les Deveses s’ha reproduït a gran escala i uns 2000 propietaris d’edificacions costaneres en territori valencià sobre les quals se cern una possible demolició en aplicació de la Llei de Costes, s’han unit per a denunciar davant de Brussel•les els “abusos” de la norma. Afectats de Dénia, Nules, Elx, Santa Pola, Almardà -a Sagunt- o el Saler formen part de la plataforma que s’acaba de constituir. Els propietaris asseguren que la demolició deixaria “en la ruïna” a milers de famílies, que no rebrien ” cap compensació. Denuncien que El Govern realitza una aplicació “abusiva” i que la norma s’aplica amb caràcter retroactiu a edificacions que eren legals abans de la promulgació de la llei, en 1988.

El portaveu de l’associació, l’advocat José Ortega, va assegurar ahir que a Europa “açò suposa un escàndol majúscul”. L’any passat, el Govern va iniciar la demolició de construccions il•legals en la costa per a alliberar de ciment àmplies zones del litoral. Per això, representants d’uns dos mil afectats de tota la Comunitat es van reunir ahir en l’hotel Sidi Saler per a estudiar les mesures que duran a terme en els pròxims mesos en defensa dels seus interessos.

El portaveu del col•lectiu, que agrupa ciutadans de tot Espanya però que està sustentat majoritàriament per valencians, sosté que el ministeri que dirigeix Cristina Narbona ha donat “un gir brusc en els criteris d’aplicació de la llei” que pot acostar a la demolició a desenes d’edificacions sense que els seus propietaris “reben cap indemnització per això”.

L’associació, que presidirà Carmen de l’Amo, representant de la urbanització l’Albufereta d’Alacant, ja té preparat un informe en què arreplega els “abusos” en l’aplicació de la llei i que remetran al Parlament Europeu perquè Brussel•les “promoga una queixa contra el Govern d’Espanya”, afirma Ortega, el qual considera il•legal aplicar la llei amb efecte retroactiu ” a vivendes i propietats que van ser adquirides legalment i que estan inscrites en el registre de la propietat”, remarca.

El ministeri de Medi Ambient no entén la “alarma” creada pel col•lectiu, que xifra en més d’un miler i mig les edificacions que poden veure’s afectades en la Comunitat Valenciana. Des del departament que dirigeix Cristina Narbona s’assegura que es negociarà amb els afectats i amb els ajuntaments, “que són els que tenen les competències en la zona de servitud de protecció”, va dir una font oficial que va remarcar que el Govern aposta per la negociació amb reubicació i contraprestació per als afectats. Per això, el ministeri “només derroca edificacions amb orde judicial”, van afegir.

La intenció governamental és “netejar” de ciment la zona de domini públic marítim-terrestre, però en la de servitud de protecció “no tenim competències”, afegeixen. Medi Ambient justifica els canvis de delimitacions en què el mar es mou i “quan és necessari es modifiquen. No és per emprenyar, és per ordenar”, va dir gràficament la font.

El delegat de Govern en la Comunitat Valenciana, Antoni Bernabé, va assegurar ahir que l’aplicació de la Llei de Costes s’està dut a terme de forma “serena i gradual” i va afegir que es reconeixeran els drets dels afectats, als que va reclamar que mantinguen la “serenitat” i adopten una “participació activa” en el procés.


594 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!