La Marina Alta compta amb menys de la meitat del personal recomanat pel Pla Director de Salut Mental i Assistència Psiquiàtrica

La comarca no compta amb una unitat infantil de psiquiatria i no arriba ni a la meitat dels professionals que recomana el mencionat pla. Així les coses, el departament de salut de la Marina Alt compta amb menys efectius de salut mental per a persones adultes que la resta de departaments amb un nombre semblant de població com són els departaments de salut de Gandia, Marina i Alcoi. Estes dades s’han fet públiques arrel d’una pregunta en les Corts d’EUPV al Conseller de Sanitat.
No és una novetat parlar de les mancances sanitàries de la Marina Alta. El que és notícia en esta ocasió és la resposta que ha donat el Conseller de Sanitat, Manuel Llombart, a les preguntes del diputat d’EUPV, Víctor Tormo, al voltant de les ràtios de salut mental dels departaments.

El passat mes de juliol Tormo exposava al Conseller de Sanitat que «el Pla director de salut mental i assistència psiquiàtrica de la Comunitat Valenciana […] establia la següent estimació de necessitats professionals per a la salut mental infantil:

• 2 psiquiatres per cada 100.000 habitants, destinats a l’atenció de la salut mental infantil (l’OMS es referix a la ràtio d’un psiquiatre per cada 75.000 habitants, o el que és el mateix, 1.33 psiquiatres per cada 100.000 habitants).
• 1 psicòleg per cada 100.000 habitants
• 0.5 infermers per cada 100.000 habitants
• 0.5 treballadors socials per cada 100.000 habitants.»
Sobre esta primera qüestió, Llombart reconeixia que «hi ha dos departaments (Vinaròs i Dénia) que dispensen l’atenció a través d’un programa amb personal específic per al seu desenvolupament» a diferència de la resta de comarques que sí que disposen d’Unitats de Salut Mental Infantil. De fet, el Conseller especifica que «disposem 22 unitats distribuïdes en els departaments de les tres províncies».
Tenint en compte que la Marina Alta va comptar amb una població de 201.440 l’any 2013, li correspondrien segons les recomanacions anteriors: 4 psiquiatres infantils; 2 psicòlegs/es; 1 infermer/a i 1 treballador/a social.

Un segon plantejament d’EUPV té a veure amb l’atenció a les persones adultes. Exposa el diputat Tormo que les estimacions anteriors s’han de completar «amb les previstes per a les unitats de salut mental per a adults:

• 7 psiquiatres per cada 100.000 habitants
• 6 psicòlegs per cada 100.000 habitants.
• 6.5 infermers per cada 100.000 habitants
• 2.5 treballadors socials per cada 100.000 habitants».

Segons la resposta del Conseller Manuel Llombart, EUPV denuncia que «es veu que el departament de Dénia, en relació als del seu entorn, Gandia, Marina i Alcoi, amb població semblant, té menys recursos en salut mental. Només el privatitzat d’Elx-Crevillent té números semblants».
Segons la informació facilitada pel Conseller de Sanitat a EUPV, el departament de Dénia compta, amb 5 psiquiatres; 3 psicòlegs/es; 8 infermers/es i 1 treballador/a social. Tenint en compte que la població de la Marina Alta en 2013 va ser de la 201.440 habitants, segons les recomanacions especificades al Pla Director de Salut Mental i Assistència Psiquiàtrica de la Comunitat Valenciana, a la comarca li correspondrien: 14 psiquiatres; 12 psicòlegs/es; 13 infermers/es i 5 treballadors/es socials.

Davant les xifres EUPV considera que «aquestes xifres només demostren els incompliments de l’empresa Marina Salud en l’atenció sanitària, i que són unes més, de totes aquelles que s’han denunciat al llarg de la seva gestió».

Apunta també el diputat Víctor Tormo que «el més greu és que darrere d’aquestes xifres d’incompliments hi ha persones, usuaris/es que les pateixen, més enllà de la professionalitat contrastada dels/les metges, infermers/es i la resta de treballadors/es del departament».

Conclou Esquerra Unida que «amb fets com aquests, es demostra quin és el negoci de Marina Salud, i sobretot, també demostra, com de fàcil serà revertir la privatització del departament, ja que Marina Salud no tolerarà mai que un Comissionat posat per EUPV li diga que ha de complir el contracte i no repartir beneficis amb els accionistes».

604 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*

code

Obligatori *

Hola!!