CCOO i Esquerra-Pego consideren que el conveni de collidors aprofundix en la precarització del sector

Este conveni es va signar a finals de novembre per la patronal i UGT. CCOO va decidir no signar-lo perquè este no inclou tres qüestions irrenunciables per al sindicat: no garantix el salari per qui vaja a preu fet; perquè no incorpora l’ultraactivitat de l’acord mentre s’estiga negociant un nou i perquè no obliga les empreses del sector a garantir un volum determinat de contractació directa i no mitjançant ETT’s del 80%.
Esquerra Republicana i el sindicat CCOO van fer anit una xerrada sobre el conveni de collidors signat per la patronal del Comitè de Gestió de Cítrics (CGC) i UGT. Este acte va tenir lloc a la Casa de Cultura de Pego per a denunciar “la precarietat laboral” a la que aboca el nou conveni laboral.

ERPV i CCOO han coincidit en que, la signatura del nou conveni dels collidors del camp valencià, que semblava quasi impossible i abocava a una vaga del sector, finalment s’ha produït, tot i que este nou conveni «aprofundix en la congelació salarial i en l’empitjorament de les condicions de treball, i que fomenta el model de contractació mitjançant les ETT’s», el que ha dut a CCOO a negar-se a signar l’acord. De fet, el qualifica com «una oportunitat perduda per a salvar un sector que va en caiguda lliure demanant a crits dignitat».

La Federació Agroalimentària de CCOO PV no va subscriure el preacord del conveni de recol•lecció de cítrics perquè este aprofundeix en la precarització dels salaris i de les condicions laborals del sector i per no incloure les tres qüestions irrenunciables per al sindicat: 1) no garanteix el salari per a qui vaja a preu fet i no puga complir amb els quilos recol•lectats, per qüestions alienes a la seua voluntat.

2) Des del sindicat CCOO es creu que «la supressió de l’ultractivitat (la pròrroga del conveni fins a assolir un nou acord) hipoteca les futures negociacions deixant-les a expenses de la voluntat patronal, com ja va passar amb la reforma laboral». A més que fa impossible la unitat de negociació entre els convenis de collidors i de magatzem.

3) Perquè no obliga les empreses del sector a garantir un volum determinat de contractació directa (no mitjançant ETT’S) del 80%. «Esta última condició, un vertader cavall de batalla del sindicat els darrers anys, i font de la major precarització del sector, impediria l’abús que s’està fent d’este tipus de contractació per la patronal, ja que sols permetria la contractació mitjançant les empreses de treball temporal quan existiren causes excepcionals que ho motivaren», detallen.

En eixe sentit per part d’Esquerra-Pego, Saül Ortolà, va afegir «que bona part de la contractació de les plantilles haja de passar per les mans de les ETTs suposa greus abusos contra els treballadors i incompliments del mateix conveni», és per això que des d’Esquerra-Pego consideren «aquest punt completament inacceptable i que condemna als treballadors a esdevenir esclaus del S.XXI».

Des de la Federació Agroalimentària consideren «un abús i una greu errada estratègica que la patronal no reconega que el problema del sector no està en els salaris, ni en el preu en origen dels cítrics (llaurador), sinó en la tirania de les grans distribuïdores, que venen a preus de cost». Així mateix, lamenta que la concepció patronal de competitivitat es limite a precaritzar més, si cap, les relacions laborals en el camp, abaratint salaris, abusant de les contractacions temporals i comprant barat al llaurador.

L’acord subscrit per la patronal CGC i el sindicat UGT determina la congelació salarial fins el 2016, i posteriors augments del 0,5% per a les campanyes 2016-2017, i 2017-2018. Açò suposa, segons CCOO, «una prolongació a la baixa del conveni existent fins ara i que el sindicat tampoc va subscriure en el seu dia»

Esquerra Republicana del País Valencià va concloure la seua intervenció assegurant que faran «costat a les reivindicacions del camp valencià, en defensa també dels drets laborals dels seus treballadors, posant a la seua disposició els nostres grups parlamentaris del Congrés dels Diputats i el Parlament Europeu tal i com hem fet aquests dies amb la denúncia de la conducta de les ETT’s al camp valencià».

839 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!