La Macma edita el Calendari dels Brillants de 2012

Enguany, aquest almanac literari que, junt amb l’apartat del calendari tradicional, recorda i actualitza als vells almancs del segle XIX, arriba a la seua vint-i-cinquena edició. El Calendari dels Brillants ha rebut la felicitació del món universitari, i dels Arquebisbats de Barcelona i de València.
Des de principis d’any i tal com és costum a la comarca, el 2012 ja té Calendari dels Brillants. Aquesta singular obra ha estat enguany publicada novament per la MACMA –Mancomunitat Cultural de la Marina Alta-, la qual, en la seua qualitat representativa de tots els municipis de la comarca (els ajuntaments dels quals han finançat l’edició mitjançant la compra d’exemplars), decidí fer-se càrrec des del passat any d’aquesta consolidada publicació per tal de recolzar la iniciativa i assegurar la seua pervivència com a projecte cultural. De fet, segons matisà el responsable d’aquesta publicació en la presentació del passat volum, el cronista i historiador de Benissa Joan Josep Cardona, el calendari sobreviu “a la manca de pressupost estable”, així com a l’absència d’un suport ferm i constant des de les editorials, institucions i fundacions. No obstant, “el bon humor i l’acceptació del lector” han fet que aquest nou número, i ja en van vint-i-cinc, arribe a les llibreries i, el més important, als seus lectors i usuaris.

Tal com ha manifestat el gerent de la MACMA, Vicent Ortuño, pel que fa al nou volum i a la seua notable repercussió, “s’ha de destacar que aquest calendari ens ha d’enorgullir com a comarca ja que enguany hem rebut la felicitació no només del món universitari, sinó també de l’Arquebisbat de Barcelona i l’Arquebisbat de València”.

En aquesta celebrada nova edició del 25é aniversari, hi trobem novament els coneguts apartats que han fet del volum tot un referent cultural i de consulta tant dins la comarca com a les comarques veïnes. Identificable a simple vista per l’acolorida portada de l’artista Ramon Pérez Carrió, cal recordar que el Calendari dels Brillants és un almanac literari que, junt amb l’apartat del calendari tradicional, recorda i actualitza als vells almanacs del segle XIX. La publicació es distribueix en un apartat de miscel•lània on diversos autors tracten temes diversos relacionats amb l’etnografia, la història, la biografia, la música o l’agricultura amb una finalitat divulgativa i alhora entretinguda. S’inclouen els pronòstics per a l’any seguint el costum antic i simbòlic de barrejar en vers l’astrologia amb un desig de distribuir tota mena de bonaventures que els astres portaran per a cada signe del zodíac.

Així mateix, l’apartat de calendari segueix l’ancestral costum de dividir l’any en els temps eclesials i recupera l’encant de les onomàstiques i santoral amb un record als sants més entranyables i de devoció més expandida.

Una petita i apreciada joia que sens dubte marcarà un any més els pas dels mesos i les estacions i que els lectors poden trobar des de gener a les llibreries de la Marina Alta.
722 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!