La Junta Rectora del Parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva es reunirà el proper 25 de maig

L’última reunió de la Junta Rectora va tenir lloc fa més d’un any, el 6 d’abril de 2016. Esta cita servirà per a presentar a la resta de membres, el nou director-conservador del Parc Natural, Joseba Rodríguez. La convocatòria de la Junta Rectora arriba després que el passat 18 d’abril la consellera de Medi Ambient, Elena Cebrián, es reunira amb els nous directors-conservadors dels Parcs Naturals per a exposar-los les línies estratègiques de gestió d’esta nova etapa i recollir propostes.

Ahir a ‘Vesprada Política’ l’alcalde de Pego, Enrique Moll, ens anunciava la data de la propera reunió de la Junta Rectora del Parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva. Serà el proper 25 de maig, més d’un any després de l’última que es va celebrar (6 d’abril de 2016). En aquella Junta es van presentar el director general de Medi Ambient i d’Avaluació Ambiental, Antonio Marzo Pastor i el nou president de la JR del parc Salvador Martínez Tarín, nomenat al gener de 2016. En esta ocasió, es presentarà a la resta de membres de la JR el nou director-conservador, Joseba Rodríguez, qui va signar la presa de possessió del seu càrrec el passat 22 de febrer de 2017.

En la propera Junta Rectora va a presentar-se un pla de funcionament i activitats, un informe amb l’estratègia a seguir per gestionar la flora aquàtica exòtica (és a dir, el que comunament anomenem plantes invasores) i també s’obrirà un debat sobre l’ús públic en el parc natural de la Marjal de Pego-Oliva. Sobre esta última qüestió, avançava ahir l’alcalde, Enrique Moll, a ‘Vesprada Política’ el seu posicionament expressant que creu que «l’enfocament del PN ha de tindre totes les vessants: agrícola, mediambiental i turística, inclòs l’esportiva. I s’ha de canviar la idea del proteccionisme o de l’antiproteccionisme del PN, és a dir, ni anem a deixar que ens malven el nostre parc natural ni anem a deixar que no s’explote el nostre parc natural. Ja que tenim la sort de tindre’l, anem a explotar-lo en benefici del poble, no?».

La data de la propera Junta Rectora del Parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva es coneix a poc més d’una setmana de la reunió que va mantenir, el passat dimarts 18 d’abril, la consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, i els responsables de Medi Ambient amb els nous gestors (directors-conservadors, directores-conservadores) dels Parcs Naturals del País Valencià per a exposar les línies estratègiques i recollir propostes. Cebrián, en eixa reunió, va afirmar que, amb els i les directors/as-conservadors/as dels parcs naturals, s’ha iniciat una nova etapa de la gestió dels espais protegits. I va avançar qu la nova política es basarà en la participació efectiva i en la col·laboració amb altres administracions i primarà la conservació activa de la naturalesa.

170418_Amb_Dtors_es_ParcsAmb la culminació del procés selectiu es consolida la dignificació i professionalització de la figura de director/a-conservador/a de parc natural de la Generalitat Valenciana, segons va assenyalar la consellera en l’obertura de la primera trobada de treball amb els nous gestors dels 22 parcs naturals de la Comunitat Valenciana. La consellera va subratllar els problemes de caràcter legislatiu (com la modificació de la llei d’Espais Naturals Protegits) i administratiu que ha sigut necessari afrontar per a revertir la situació de partida i dignificar la gestió d’estos espais.

La reunió es va celebrar en el Centre per a la Investigació i Experimentació Forestal (CIEF), seu del banc de llavors de la Generalitat. Junt amb el secretari autonòmic Julià Álvaro i els directors generals de Medi Natural i Prevenció d’Incendis, Antoni Marzo i Dèlia Álvarez, respectivament, Cebrián va apuntar les línies estratègiques en la nova política de conservació dels espais naturals protegits, de la que són part activa els directors i directores de parcs.

La nova política de gestió dels espais naturals es basarà en la planificació estratègica, potenciarà la gestió activa de la conservació de la naturalesa, i en una participació social efectiva, comptant amb les juntes rectores, que reflectixen l’entorn social, i amb altres administracions com les locals i les confederacions hidrogràfiques.

Així mateix, es fomentaran les activitats d’ús públic i es plantejaran les col·laboracions necessàries per a afavorir la investigació en estos espais i des d’ells; per a aprofitar les oportunitats que oferixen els parcs de promoció i desenvolupament econòmic i local, a fi d’evitar el despoblament de l’interior i com a actiu turístic, i per a potenciar l’educació ambiental. Tot això, tenint sempre present el paper primordial de conservació i protecció de la naturalesa, ha subratllat la consellera, i el paper que han de jugar els ecosistemes més valuosos en el benestar i la qualitat de vida de la societat valenciana i en la lluita contra el canvi climàtic.

En la reunió també es va incidir en la necessària renovació de bona part dels plans de prevenció d’incendis dels parcs naturals al complir els 10 anys de vigència; així com en la conveniència d’abordar línies de treball relacionades amb la custòdia i governança del territori.

P1310101La provisió de les places de director/a-conservador/a de parc natural es va iniciar en 2016, sent cobertes set per funcionaris de la Generalitat en comissió de servei o adscripció provisional, i cinc a través de la borsa de treball de Funció Pública, com és el cas de la direcció conservació dels Parcs Naturals de la Marjal de Pego-Oliva i del Montgó que ha estat ocupada per Joseba Rodríguez, agent mediambiental.


2211 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!