La Junta de Personal exigeix als alcaldes i alcaldesses de la comarca que s’impliquen en la demanda de mesures pertinents per a millorar la sanitat de la Marina Alta

La Junta de Personal assegura que s’ha d’actuar en quatre nivells, a l’hospital de Dénia, en atenció primària, en el centre d’especialitats i en l’Hospital HACLE. Entre d’altres qüestions, la Junta de Personal denuncia la fuga de personal per les males condicions de treball, la pèrdua d’històries clíniques, la falta de material sanitari. Recorden també que en el plec de condicions l’empresa Marina Salut estava obligada a reformar el centre d’especialitats o en el seu defecte construir-lo. La Junta de Personal del departament nº13, el que correspon a la Marina Alta, ha enviat una carta oberta a l’atenció dels alcaldes i alcaldesses dels municipis de la Marina Alta després de la seua absència majoritària en la reunió informativa realitzada dilluns. En aquesta carta la Junta de Personal recorda que “des del mes de desembre de 2008 funciona la Concessió Administrativa en matèria de Gestió Sanitària en aquest Departament a càrrec de l’empresa Marina Salud”. Arrel d’aquest fet la Junta de Personal vol posar de manifest “una sèrie de deficiències que presenta esta zona en diferents àmbits”. La Junta de Personal ho fa amb l’objectiu “d’informar” als alcaldes i alcaldesses per veure si aquestos, “des de la seua posició privilegiada poden, pel bé dels habitants i usuaris del sistema sanitari d’esta zona, fer sentir la seua veu en fòrums que a nosaltres no ens és possible arribar com a Junta de Personal per a què es prenguen les mesures oportunes”, resa la introducció de la carta.

Segons la Junta de Personal els problemes es divideixen en 4 grans àrees: Hospital de Dénia, atenció primària, centre d’especialitats i Hospital HACLE.

Al respecte de l’hospital denuncia la Junta de Personal que “falta personal en plantes (vedells, auxiliars i infermeres)” aquest fet provoca que es dedique “poc temps al pacient, no es done abast per a canviar els pacients que duen panyals o llavar als que han d’estar obligatòriament al llit…” entre d’altres. També indiquen que hi ha “falta d’especialistes” i especifiquen que “els cardiòlegs han passat de ser 5 a 3 (un d’ells a temps parcial) en l’actualitat […] els radiòlegs han passat de 5 a 3, hi ha demora en la realització de proves i l’emissió d’informes. Els neuròlegs han passat de 3 a 1”. I resumeixen que “està havent una evasió de personal a altres àrees limítrofes conseqüència de les dolentes condicions de treball que es donen en aquest Hospital i la inseguretat laboral”.

Al respecte de la cartera de serveis del nou hospital la Junta de Personal explica que “encara desconeixem a estes altures quina és la Cartera de Serveis […] tot i que l’hem demanat en diverses ocasions”. Així mateix expliquen que “si es remeten pacients fora d’esta àrea la UTE ha de pagar per eixes derivacions” el que provoca que els pacients no es deriven a d’altres hospitals on hi ha especialistes, per exemple d’alergologia.

Sobre les històries clíniques la carta explica que “cada dia es remeten a l’Hospital de Dénia segons el llistat de consultes externes […] viatgen en una furgoneta de Marina Salud. Després allí es dóna el cas de què els especialistes no disposen de les històries en consulta i els indiquen als pacients que al no tenir la història no poden treballar i els insten a que la recuperen en l’antic hospital, cosa que lògicament està prohibida per la Llei de Protecció de Dades”. Es denuncia també que “s’han perdut històries entre tant”.

En qüestió de material sanitari, la Junta de Personal fa públic que “existeix falta de material en urgències i en plantes: panyals, equips de goters, gases, antisèptics… inclús medicació” i assenyalen que “el material, a més, és de pitjor qualitat en molts casos en comparació amb el que es disposava abans”.

La Junta de Personal explica que el nou hospital ha passat ha “denominar-se hospital sense papers”, un fet que ha provocat que “aquest rebutge treballar amb històries i fulls d’ordres mèdiques”. Aquesta circumstància segons Personal ha “ralentitzat l’assistència i l’ha entorpit en molts casos, ja que és farragós i en ocasions ha impedit poder dispensar medicació”.

Pel que respecta a les àrees específiques es denuncia que “en la zona d’extracció de sang no es disposa d’una bancada per a fer més fàcil l’extracció i no es prioritza als pacients delicats com els diabètics que no deuen estar moltes hores en dejú, al ser el sistema de citació tancat”.

Al respecte de l’atenció primària la Junta de Personal denuncia que hi ha “mancança de pediatres, amb cups saturats”, a més, “no es disposa de substituts per a reforços d’estiu, substitucions de vacances, baixes… tenint en compte que la Marina Alta és destí de molts turistes disparant-se la població en dates estivals”. Però no es queda ahí la cosa, perquè insisteixen des de la Junta de Personal en el fet que “falten psiquiatres, passant de 6 a 2 que s’ocupen de l’assistència en primària. Els psicòlegs que són 3 per a tota l’àrea estan desbordats.” És per això que recorden que “Marina Salud es va comprometre a donar assistència psiquiàtrica i psicològica de qualitat el que veiem inviable a estes altures”.

I les contradiccions d’un sistema sanitari informatitzat com aquest és que tot i que “la radiologia està digitalitzada”, “el que el pacient i el seu metge de capçalera manquen de la placa” i a més, “el metge de capçalera tampoc pot accedir al sistema informàtic per poder veure-la des del seu ordinador”, denuncia la Junta de Personal que afegeix que “els informes arriben tard, entre 5 i 6 setmanes després de realitzada l’exploració, que a més té una demora que ronda les 4 setmanes, el doble que en l’antic hospital.”

En analítiques les coses no semblen millor, ja que assegura la Junta que “hem passat de tenir analítiques informatitzades el que permetia que el mateix dia es podia accedir a part del resultat a tornar a rotular els tubs i a esperar que arribe el resultat per valisa, el que pot dur a una espera d’entre 10 i 15 dies”.

Es continua tenint en atenció primària “mancança d’una Unitat de Salut Mental Infantil”, una mancança “heretada ja de quan esta àrea (de la Marina Alta) depenia de Conselleria”. Actualment, però, la Junta de Personal “no veu indici de solució” ja que “segons se’ns ha informat va a contractar-se per Marina Salud un psicòleg infantil per a tota la població infantil de la Marina Alta que es calcula d’uns 25.000 xiquets i xiquetes”, una dada que creuen “insuficient”.

A més, en els centres d’atenció primària que també depenen de Marina Salud “hi ha mancança de personal a l’haver reduït els contractes de guàrdia i de reforç per als Centres de Salut […] obligant a personal dels propis Centres de Salut que per edat i segons una normativa de Conselleria de l’any 1999 està exempta de fer guàrdies, a tornar a incorporar-se”, explica la Junta de Personal que afegeixen que als centres d’atenció primària el material és de “mala qualitat i escàs”, especificant que el “material d’extracció és defectuós o hi ha poca medicació a urgències, entre d’altres”, però el més greu és que, segons assegura la Junta de Personal que “l’estalvi en medicació es tradueix en benefici per a l’empresa Marina Salud, segons un conveni amb Conselleria”.

La tercera àrea que té problemes segons la Junta de Personal és la del Centre d’Especialitats, entre d’altres perquè actualment no existeix com a tal, però sobretot, perquè segons la informació remesa “en el plec de condicions [amb la Conselleria] l’empresa Marina Salud estava obligada a reformar [el centre d’especialitats] o en el seu defecte construir-lo. D’ahí hem passat a què s’ubicarà en dependències de l’Hospital la Pedrera que se li ha cedit a Marina Salut”. Segons la Junta de Personal “per als usuaris serà un trastorn [aquesta ubicació a la Pedrera] ja que no disposa de comunicacions amb el centre de Dénia, no hi ha línia d’autobusos amb el que o s’agafa un taxi o es va en cotxe particular.”

Finalment, al respecte de l’Hospital de Crònics, la Junta de Personal explica que “en el plec de condicions figurava que la seua reforma corria a càrrec de l’empresa Marina Salud, però no ha sigut reformat i ja està en ús, existint deficiències estructurals com són problemes d’accés o habitacions menudes i inadequades, entre d’altres. Manca per tant de moltes de les característiques que s’atribueixen a qualsevol altre HACLE. A més, el seu espai físic s’ha vist minvat al cedir part de les seues instal•lacions al futur Centre d’Especialitats. La seua reforma l’assumeix la Conselleria, existint una partida en els pressupostos de l’any 2009 d’uns 2.900.000 euros.”

Aquestes són les greus denúncies de la Junta de Personal que fan públiques als alcaldes i alcaldesses de la comarca perquè intente prendre fer pressió per a millorar la situació. L’alcalde de Pego, Carmelo Ortolà, no va poder assistir a la reunió informativa de dilluns per qüestions d’agenda, tot i això afirma que la situació és molt greu i que s’ha d’actuar d’alguna manera. Aquesta informació l’ampliarem de cara a l’informatiu de divendres.
716 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!