La Junta Coordinadora de Moros i Cristians presenta la programació de les festes de 2023

La Publicació Festera, dissabte passat, va ser el tret d’eixida de la celebració d’enguany. La junta ha qualificat com un èxit l’acte, que va omplir la plaça de l’Ajuntament de Gom a Gom i va finalitzar amb un sopar de germanor que va aglutinar a vora 500 festers i festeres de totes les filades.

La Publicació va començar puntual a les 20.30 hores a la plaça de l’Ajuntament amb la presència d’autoritats i càrrecs d’honor. Va estar presidida per Vicent Miralles Bèrnia, Capità 2023 de la filà Almogàvers, i Ximo Tur i Ciscar, Ambaixador 2023 de la filà Al-Hagamba Muza. Al balcó central de l’Ajuntament dirigien l’acte l’alcalde, Enrique Moll Briones i la presidenta dels Moros i Cristians, Núria Gómez Bolufer.

El moment més esperat va arribar de la mà d’una servidora, Lumi Requejo Domínguez, com a Publicadora d’honor 2023, nomenada a per la Junta Coordinadora pel que han considerat una gran tasca de difusió pels virals directes de la Festa a través de Xarxes Socials de Ràdio Pego. Amb el parlament vaig ser l’encarregada de desvetllar el cartell d’aquest any. Un disseny modern a càrrec del dissenyador ondarenc Carles Riera, que mostra als quatre gegants de la vila –Jaume I, Al-Azraq, Zoraida i Na Violant– i que al mateix temps posa de manifest la presència tant de dones com homes en els Moros i Cristians de Pego.

Així, la Junta Coordinadora desplega i publica la seua programació íntegra amb la qual espera tornar a omplir de nou els carrers del poble de gent, tant local com visitant. Una programació reformulada, amb molts dels seus actes i inspiracions basats en la documentació històrica que es conserva a l’Arxiu Històric Municipal.

La festa començarà el dijous de fira, dia 22 de juny, un dia anomenat ‘La Vespra de la Festa’ i inspirat en documentació del segle XIX de l’Arxiu Municipal. La jornada també està dedicada al Capità i a la seua filà per començar els dies grans per a ells. Així doncs, a les 12 h una banda de música i representació de les filades recorreran el centre històric per anunciar l’obertura oficial de les càbiles. L’itinerari finalitzarà a la seu de la filà Almogàvers, per a retre’ls homenatge.

Per la vesprada, a les 19 h tindran lloc les anomenades ‘Voltetes’, una cercavila informal en la qual, a ritme de pasdobles, les filades aniran des del C/ Llavador fins als peus del Castell fester. L’acte comptarà amb la presència de quatre bandes de música, vingudes d’arreu del país. 120 músics i músiques interpretaran per primera vegada i de manera conjunta un pasdoble que s’està consolidant com l’himne fester del poble, el ‘Vila de Pego’ del Mestre Albero. Per la nit, la filà capitana oferirà un ball per a tot el poble al Poliesportiu Municipal a càrrec de l’orquestra ‘La Pato’.

El divendres i a toc de Diana, a les 7 h del matí, a la plaça del Mercat, quatre filades realitzaran dues arrancades i figures d’exhibició, tant en el punt d’eixida com a la plaça de l’Ajuntament. Les filades participants són: Al-Hagamba Muza, Feixucs, Ha-Ben-Sahines i Coscolls.

Ja per la vesprada tindrà lloc l’entrada i Ambaixada tradicional, a les 19 h des de la plaça del Mercat fins al Pla de la Font, on es farà l’Ambaixada tradicional amb la participació especial de l’Ambaixador Moro 2023 i el Capità Cristià 2023, amb les seues corresponents filades en batalló i representant la presa del castell.

Dissabte 24 serà el dia gran amb l’Entrada, que també arrancarà a les 19 h de la vesprada, però des del C/Sant Rafel, amb una entrada que s’espera magnificent pel boato de la filà capitana, els Almogàvers i el seguici especial d’Al-Hagamba Muza i del seu Ambaixador. Junt a la resta d’esquadres i filades, algunes d’elles com els Alaçdrach, amb esquadres especials per complir enguany els seus 40 anys de fundació, prometen unes festes grans aquest 2023.

Diumenge, i com a remat i part fonamental de la programació, l’entrada jove, el futur de la Festa. Hi participaran els quatre gegants de la Vila, les esquadres històriques especials de pastorets, soldadesca i contrabandistes, així com la resta de les filades pegolines amb les seues seccions infantils i juvenils.

Per cert, la Junta Coordinadora ha obert termini perquè s’inscriga els xiquetes, xiquets i jovent que vulga formar part de les esquadres històriques especials. El formulari és aquest.

Pel que respecta a les cadires per assistir a les entrades, enguany tindran un preu de 3€. Pròximament al web dels Moros i Cristians de Pego es podrà trobar tota la informació al respecte, consultant el següent enllaç: https://www.morosicristianspego.com/entrades-cadires

 

917 Visites
Hola!!