La Generalitat protegeix els despoblats moriscos de la Vall d’Alcalà

Passat un any de la visita del Consell Valencià de Cultura a la Vall d’Alcalà, la direcció de Patrimoni inicia l’expedient per a declarar els despoblats moriscios BIC. L’Ajuntament d’Alcalà de la Jovada vol restaurar-los i convertir-los en un museu a l’aire lliure.
El 26 d’octubre de 2009 el Consell Valencià de Cultura visitava la Marina Alta i més concretament celebrava, de manera extraordinària, el seu plenari ordinari a Alcalà de la Jovada, un indret clau per als moriscos. La visita, organitzada per la Macma, amb motiu dels 400 anys de l’expulsió dels moriscos, pretenia posar de rellevància la importància de la presència morisca a les nostres terres. El que va poder constatar el CVC, qui va ratificar a la Vall d’Alcalà, la transcendència històrica i cultural del patrimoni morisc.

En aquella visita a Alcalà de la Jovada, Santiago Grisolia, president del Consell Valencià de Cultura ressaltava que “estem tots ací per la significació especial d’aquesta vall, per la memòria dels moriscos i per la seua situació central en un territori que compta amb un patrimoni arqueològic extraordinari”, el que el duia a afirmar que “la major reparació simbòlica que després de 4 segles podem oferir a aquell poble desgraciat és no permetre que ni la memòria ni les xarxes materials de la seua existència desaparega”.

Les intencions del Consell Valencià de Cultura van ser encara més clarament exposades pel mateix Grisolia que declarava que “donarem resposta diligent i rigorosa a totes les seues sol•licituds d’informes o de mediació i que en la propera memòria inclourem la protecció d’este patrimoni en les nostres recomanacions al govern i al parlament valencià”. Però, i és que sempre sol haver un però, afegia Grisolia “però no és suficient, en l’estat en què es troben [els despoblats moriscs, és per això que ] s’han de protegir físicament […] perquè es possible que no els quede massa temps […] i això necessita d’inversions econòmiques”, una qüestió que el president del Consell reconeixia molt difícil en els temps que corren.

Passat més d’un any d’aquelles paraules, a principis de desembre arribava, per fi, l’esperada protecció per als poblats moriscos de la Vall d’Alcalà. La directora general de Patrimoni Cultural, Paz Olmos, va firmar el passat 18 de novembre la resolució que dóna inici a l’expedient per a declarar Bé d’Interès Cultural (BIC), en la categoria de monument, els poblats de l’Atzuvieta, la Queirola, la Roca i els Benimelins. El sol fet d’incoar eixe expedient ja suposa preservar estos vestigis del passat morisc. A més, a partir d’ara, l’Ajuntament de la Vall d’Alcalà, que des de fa anys persevera per a aconseguir eixa declaració de BIC, podrà restaurar els poblats, efectuar excavacions arqueològiques i avançar en eixe projecte de convertir-los en un museu a l’aire lliure.

633 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!