La gastronomia més nadalenca, botiga a botiga

Pescateries, carnisseries, fruiteries, pastisseries de gom a gom. Totes les botigues d´alimentació de Pego treballen al 100% perquè cada casa puga servir la nit i el dia de Nadal la millor gastronomia. El marisc, el putxero, la pinya i els pastissets de Nadal són el més típic d´aquestes dates. L´ambient nadalenc es respira ja, a cinc dies del 25 de desembre, per tots els racons de Pego: des de la neu amb què han despertat avui les muntanyes que rodegen el municipi, les llums de colors amb figures festives pels carrers i a moltes cases, el Betlem gegant a la Plaça de l´Ajuntament, el pare Noel visitant els més menuts o pujant eternament pels balcons de molts habitatges, les catifes roges i els avets en la majoria d´entrades dels comerços locals, uns comerços que no paren de rebre gent comprant de tot: regals, cava, vi, licors, carn, marisc, verdura, dolços de nadal… i com no… loteria.

L´origen del Nadal està en la celebració cristiana del naixement de Jesús, és pot ser per això que aquestes festes són tan familiars. Un exemple clar i que va encertar de ple en l´esperit nadalenc és aquell anunci de torrons que va popularitzar la frase: “Vuelve, a casa vuelve, por navidad”. Dates en què les famílies aprofiten per retrobar-se, aquelles que viuen a quilòmetres i quilòmetres de distància i aquelles que es veuen totes les setmanes. Siga el que siga, la nit i el dia de Nadal s´ha de compartir, recordar, riure i assaborir junts. Aquestes reunions aprofiten per gaudir de les receptes més exquisides i abundants de tot l´any. Són dies en què es canvien els hàbits, sobretot els alimentaris. Dies en què es consumeix en excés, que no es mira pèl, ja siga a l´hora de regalar o a l´hora de menjar.

Per a saber de primera mà que és el que la gent menja durant aquests dies els informatius de Ràdio Pego han eixit, en una mena d´excursió, per algunes botigues de Pego per a què els mateixos botiguers i botigueres ens contaren quina és la demanda general. No els hem visitat tots, però tenim una representativa mostra del que podria ser un menú d´una nit de Nadal o d´un dia de Nadal en qualsevol cas de la localitat. Anem per passos a comprovar quina és la radiografia alimentària de Pego. Per a un sopar el dia 24 de desembre podríem dir que el marisc serviria per a anar obrint boca, així ho confirma Juan Carlos Banyuls, propietari de la pescateria Mari, ara és multiplica per dos la demanda d´ostres, de gambes i aqueix tipus de productes alimentaris.

Juan Carlos també posava damunt la taula el problema que ja comentaven dilluns. Les escasses captures de gamba roja han fet que els preus d´aquesta es disparen pels núvols, aquest fet fa que molta gent decidisca comprar el producte congelat, com apuntava Antonio Viciano, amo de la pescateria que duu el seu nom.

Com a plat principal, la nit de Nadal, tenim a la carn. Al forn, a la brasa, en olla… siga com siga cuinada, eixa nit l´anyell o la vedella faran acte de presència, pot ser una part o un altra de l´animal, farcida o senzillament guarnida amb el més tradicional, tot això ho deixem en mans dels cuiners i les cuineres de cada casa. Passem de dia, per Nadal, les carnisseries van “astall” preparant encàrrecs per al putxero familiar de Nadal. Eixe gran protagonista del migdia del 25 de desembre, que permet presentar tres menjades en una: arròs o fideus amb el brou, la pilota i les creïlles de segon i la resta per a acabar d´arrodonir i finalitzar la menjada amb un benestar que pot durar-nos tot el dia.

Els carnissers entrevistats, cadascun pel seu costat expressen dos qüestions que, de segur, es podrien generalitzar a la resta de botiguers de Pego. Salvador Moll desitja bones festes a tothom i que toque la loteria i Pepa Guixot agraisc la paciència de les clients perquè en aquestes dates les cues a les carnisseries són ben llargues. Però la bona qualitat, es fa esperar.

Per a aquella gent que, per una raó o una altra, dies com els que hem descrit no puguen preparar res per a sopar o dinar, a Pego es troben alternatives, com la que ofereix Bon Forn, que per encàrrec prepara distints tipus de carn a l´ast.

I arribats a aquest punt, no podem deixar de parlar de les postres! La pinya s´emporta el primer premi. Una fruita tropical amb el poder de digerir les proteïnes, el que resulta de molta ajuda en el procés de la digestió. Després d´un sopar o un dinar com els de la nit i el dia de Nadal la pinya ens permet digerir millor els aliments, ajuda a l´estómac a realitzar la seua funció i ajuda, com no, a sentir-nos menys plens més ràpidament.

No hem d´oblidar els fruits secs com les nous o les castanyes, tan bones quan arriba el fred… i els dàtils, també són importants en aquest període. Si passem a parlar de les verdures, la reina és la penca, que agafades en aquesta època de l´any arriben a un punt de tendresa excepcional. Una combinació perfecta perquè el putxero de Nadal isca d´allò que en diuen “per llepar-se els dits”.

Que ens falta? Els dolços! Un producte que no pot faltar en cap esdeveniment social nadalenc. Per a prendre café, berenar, després de dinar o sopar… sempre s´ha d´oferir dolços als convidats, siguen amics o familiars. El més típic: el pastisset de nadal, d´ametlla o aiguardent farcits de boniato. Però els torrons, els massapans i el panellet són els dolços més demandats per aquestes dates.

Uff! Després d´aquest exhaustiu repàs per la tradició alimentària nadalenca a Pego… a un/a se li fa la boca aigua… Esperem que tothom menge d´allò més bé per Nadal.

699 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!