La Diputació d’Alacant i 43 ajuntaments de la província viatgen a Brussel•les per a participar en la Cerimònia del Pacte d’Alcaldes

La institució provincial actua com a Estructura de Suport al Pacte d’Alcaldes. Este projecte europeu, que incorpora a 1.500 ciutats i pobles, entre les quals es troba Pego des del passat dijous, 29 d’abril, té com a principal objectiu la lluita contra el canvi climàtic.
En el darrer plenari ordinari de l’Ajuntament de Pego, la corporació municipal aprovava per unanimitat adherir-se al ‘Pacte dels Alcaldes. Per una energia sostenible local’. Aquesta és una iniciativa que arriba des de la Unió Europea, qui està liderant la lluita global contra el canvi climàtic i l’ha feta la seua màxima prioritat. La proposta europea per als municipis ‘Energia per a un Món en Transformació’ es fixa com a objectiu reduir les emissions de CO2 en un 20% per a l’any 2020, amb el resultat d’augmentar en un 20% l’eficiència energètica i cobrir un 20% de la demanda energètica amb energies renovables. Un compromís que es podria qualificar de molt ambiciós.

En el plenari l’alcalde de la localitat, l’independent Carmelo Ortolà, qui va estar present a la reunió on es va donar a conèixer el ‘Pacte dels Alcaldes. Per una energia sostenible local’, va precisar que es tracta d’una iniciativa “dels municipis de la província d’Alacant perquè és un projecte que ve capitanejat directament per la pròpia Diputació d’Alacant”. Així, els municipis que d’adherisquen aquest pacte es comprometen a “fer tot el possible per a què les ciutats de la UE […] en un termini de 10 anys reduir el 20% les emissions de gasos contaminants i fer el possible també per a què el 20% de l’energia que s’obtinga siga energia provinent de fonts d’energia renovable i per tant, no contaminants”.

Recuperem també les intervencions de la resta de portaveus dels grups polítiques amb representació municipal. Des del Bloc, Marian Tamarit, va manifestar que “es tracta d’un bon compromís” i va desitjar que “tan de bo tothom adoptara la mateixa mesura”.

El socialista Andreu Dominguis matisava que “Espanya és evident que és un dels països capdavanters en els sistemes d’energia renovable però creiem també que si des del poble més menut que puga haver es fa alguna cosa s’aconseguirà reduir totes les emissions necessàries i tindre una sostenibilitat dins el mediambient més compartida”.

En el PP, la seua portaveu Maite Ferrándiz, confirmava la seua adhesió al pacte sense més argumentació.

Avui coneixem, per una nota de premsa de la Diputació d’Alcacant que una delegació alacantina, encapçalada per la mateixa institució provincial i integrada per 43 municipis de la província, participarà demà en la Cerimònia del Pacte d’Alcaldes que se celebrarà en el Parlament Europeu a Brussel•les.

El president de la institució provincial, Joaquín Ripoll, junt amb els alcaldes dels respectius ajuntaments assistiran a este important trobada dels Municipis i Estructures de Suport adherits al projecte, a què s’han sumat consistoris i diputacions de més d’1.500 ciutats i pobles de la Unió Europea, entre els que es troba el poble de Pego.

El Pacte d’Alcaldes pretén que els ajuntaments assumisquen el compromís europeu, en els seus respectius termes municipals, de lluitar contra el canvi climàtic i apostar per l’ús d’energies sostenibles.

La cerimònia comptarà amb la participació de més d’un miler de persones, entre elles els més alts representants de les institucions de la Unió Europea. El president del Parlament Europeu, Jerzy Buzek, el president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, titular de la Presidència Espanyola de la UE, el president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, i la presidenta del Comité de les Regions, Mercés Bresso.

Durant l’acte, està previst que els alcaldes alacantins i el president de la Diputació subscriguen el Pacte d’Alcaldes en presència dels representants de les institucions europees.

Els 43 municipis que viatgen a Brussel•les són:

Comarques L´Alcoià-El Comtat: Alcoi, Alqueria d´Asnar, Agres, Alcosser de Planes, Beniarrés, Benimarfull, Cocentaina, Famorca, Muro d’Alcoi, Caçons i Benifallim.
Comarca L´Alacantí: El El Campello i Xixona.
Comarca Vega Baixa: Callosa de Segura, la Granja de Rocamora, Els Montesinos, Rojales, Daia Vella, Orihuela, Almoradí
Comarca Marina Alta: Alcalalí, Benissa, Gata de Gorgos, Ondara, Orba, Pedreguer, Ràfol d´Almúnia, Calp i Parcent.
Comarca Marina Baixa: Benidorm, Benifato, Finestrat, L´Alfàs del Pi i Sella.
Comarca del Vinalopó: Biar, Villena, Salinas, Aspe, La Romana, Petrer, Pinoso, Montfort i Elx.

La cerimònia organitzada pel Parlament Europeu agruparà representants de més de 140 milions de ciutadans i en la mateixa es compartiran i mostraran les millors solucions pràctiques als desafiaments a què s’enfronta la UE en el seu conjunt.

La Diputació d’Alacant es va interessar des del primer moment a poder ajudar als municipis de la seua província en esta matèria transcendental per al present i el futur i des de finals de l’any passat la institució provincial és Estructura Suport i treballa activament perquè els ajuntaments alacantins s’adherisquen i participen en el Pacte d’Alcaldes.

Fins a la data, 50 municipis s’han sumat ja a este projecte europeu i la Diputació espera aconseguir abans de finals d’enguany la xifra de 75 ajuntaments.

Per mitjà de l’adhesió a esta iniciativa, el municipi es compromet a reduir en un 20% les seues emissions de CO2 a través de la reducció del consum d’energia en un 20% (estalvi i eficiència energètica) i la producció del 20% d’energia consumida a partir de fonts renovables. Tots estos objectius abans de l’any 2020.

La Diputació d’Alacant habilitarà ajuda econòmica i tècnica perquè els ajuntaments puguen treballar en la planificació i eficiència energètica dels seus municipis.


645 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!