La conselleria vol que el tren Dénia-Gandia arribe a Alacant

El projecte plantejat per Infraestructures a Foment per a connectar València amb Alacant inclou una línia de 200 km/h en via ampla i requeriria 7 túnels, 4 d’ells en el seu recorregut per la Marina Alta. La comarca lideraria l’aport de viatgers, que preveu un tramvia fins a Dénia. Ningú pot dir ja que el tren Gandia-Dénia, i molt menys encara si s’amplia fins a Alacant i València amb alta velocitat, no seria rendible. L’argument que va servir per a desmantellar en 1974 la línia Dénia-Carcaixent ja no és vàlid. El projecte plantejat pel Consell al Ministeri de Foment en el marc dels negociacions per a impulsar la via ampla mediterrània inclou un estudi de viabilitat que aclareix tots els dubtes. De dur-se a terme els plans proposats per la Conselleria d’Infraestructures al ministeri, és a dir, perllongar el futur tren Gandia-Dénia per a establir una línia d’alta velocitat entre València i Alacant, el tram corresponent a la Marina Alta lideraria l’aport de viatgers a la línia ferroviària.

El projecte d’Infraestructures, d’altra banda, va d’acord amb els plans de l’Ajuntament de Dénia. És construiria una estació intermodal fora de la ciutat, des de la que partiria un tramvia fins al centre de la capital comarcal.
Les dades que proposa la conselleria al ministeri arrepleguen el possible nombre de viatgers en cada una dels confins que travessaria el traçat. Al marge de l’Horta i l’Alacantí, que compten amb el pes demogràfic de les ciutats de València i Alacant, la comarca de la Marina Alta és la que més viatgers potencials aportaria a la línia si es dugués a terme: 182.073, xifra per damunt de la Marina Baixa, la Safor i la Ribera Baixa.

L’eix ferroviari del Mediterrani uniria per alta velocitat les principals poblacions entre València i Alacant, amb estacions a Gandia, Dénia i Benidorm. I això permetria el seu enllaç, en les dos capitals de província, amb l’AVE a Madrid. En poc més de dos hores, és podria viatjar a la capital de l’Estat des de Dénia, bé passant per València o per Alacant.

El traçat entre les dos capitals de província discorreria paral•lel a l’autopista AP-7. En els voltants de l’autopista, per tant, és construiria l’estació de la Marina Alta, des de la que partiria un tramvia fins al centre urbà de Dénia. A més, el recorregut necessitaria l’obertura de 7 túnels, 4 d’ells en esta comarca: 3 a Gata i 1 al Mascarat, a Calp.

El projecte del corredor mediterrani amb alta velocitat regional va ser plantejat pel conseller d’Infraestructures al Ministeri de Foment dos setmanes enrere, en la reunió que ambdós parts van mantindre a Madrid per a intentar desbloquejar els projectes ferroviaris en la Comunitat Valenciana; en especial, els dels línies Gandia-Dénia i Xàtiva-Alcoi.

De moment, quasi tots els partits polítics i agents socials de la comarca han acollit amb escepticisme l’anunci. Tant el Govern central com l’autonòmic porten 12 anys prometent el tren Gandia-Dénia, i l’actual proposta d’Infraestructures no és tan nova. És un calc de què va anunciar Foment en 1996.490 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*

code

Obligatori *

Hola!!