La violència de gènere despullada

Cristina del Valle va descriure i situar la realitat social de la violència de gènere a l´Estat Espanyol i al món sencer d´una manera contundent, amb xifres, amb serietat i amb multitud d´exemples de màxima actualitat. Aquesta vesprada continuen les activitats de la setmana de la dona amb la conferència, a les 7.30 de la vesprada a la Casa de Cultura sobre problemes vaginals. Dijous, 8 de març, dia de la dona treballadora, a Pego se celebra el IV Concurs Gastronòmic de Plats Típics. Per la nit, projecció de “Maria Antonieta”. La violència de gènere no és un fenomen nou. Actualment, però, se´n parla més. Es pot dir que ara, des de fa uns anys ençà, està eixint a la llum pública amb tota la seua cruesa. Agressivitat masculina que no troba obstacles per a imposar-se, d´una manera conscient, sobre la seua parella, la “seua” dona, tractada com una possessió més, una dona que ha d´obeir i creure cegament. Moltes són les iniciatives que darrerament s´estan duent a terme per a mitigar (per a erradicar) eixe terrorisme domèstic cap a les dones. La violència de gènere és la primera causa de mort de les dones a Europa i només ix a la superfície un 20% del problema, una mínima punt de l´iceberg, una xifra que va aportar Cristina del Valle durant la conferència que va oferir a la Casa de Cultura dilluns de vesprada dins les activitats de la setmana de la dona a Pego.

La Llei Integral Contra la Violència de Gènere és la proposta més ferma fins aleshores, tot i que aquesta compta amb altres entitats i organismes que la recolzen, com és l´observatori de la violència de gènere, les unitats provincials de lluita contra eixa violència o la llei d´igualtat de gènere. Però les dades continuen duent un degoteig d´assassinades és per això que s´ha de reforçar encara més les aportacions a l´erradicació de la violència. En aquest sentit, el Govern anunciava el dilluns l´ampliació del servei de tele-assistència mòbil a les víctimes de maltractament, la posada a disposició d´immobles de Patrimoni per al seu ús com a cases d´acollida i la propera regulació del Fons de Garantia d´Aliments. Així mateix la vicepresidenta del Govern anunciava la creació de 43 jutjats de violència de gènere i el mateix nombre de fiscals per a dur-los endavant, a més de set unitats de forenses. Aquestes són algunes de les 10 noves mesures per a lluitar contra la violència de gènere.

Segons un estudi sobre 147 sentències de Tribunals del Jurat, dictades per assassinats i homicidis ocorreguts en l´àmbit de la parella, el que s´anomena violència domèstica i de gènere, compreses entre 2001 i 2005 a tota Espanya, els homes que maten a les seues parelles no són ni bojos, ni drogadictes, ni alcohòlics. Els homes no maten a les seues parelles, o ex parelles, moguts pel desequilibri psíquic o per la influència de les drogues o l´alcohol, el que desmitifica la fotografia típica i tòpica dels assassins.

Cristina del Valle, presidenta i fundadora de la Plataforma de Dones Artistes davant la Violència de Gènere, aquestes morts s´han de situar dins el que s´ha anomenat, per les expertes, “rebel•lió de les esclaves”. És quan aquestes dones intenten trencar el cercle de la violència, quan inicien els tràmits del divorci, de la separació, quan s´atreveixen a denunciar, quan són assassinades.

Per tal que aquest fenomen desaparega s´ha de fer un front comú. S´ha de denunciar sense por, en veu alta. Les dones s´han d´unir per tal de canviar el model patriarcal de societat que en el segle XXI continua imperant. S´ha d´educar per una convivència en igualtat i pacífica, sense submissions de cap tipus gènere.

Però les activitats al voltant de la setmana de la dona no s´acaben ahí. Aquesta vesprada a les 7.30 de la vesprada a la Casa de Cultura tindrà lloc la conferència “Problemes vaginals” a càrrec dels fisioterapeutes Paqui Palmer i Vicent Camarena, especialistes en Reeducació del Sòl Pelvià o incontinència urinària, entre d´altres temes. Durant aquesta xerrada exposaran alguns dels nous tractaments que estan utilitzant per a solucionar problemes de sempre.

I més coses. Demà dijous, 8 de març, dia de la dona treballadora, aquesta casa, Ràdio Pego retransmetrà en diferit al programa “Taula Oberta”, de 1 a 2 del migdia, la conferència impartida per Cristina del Valle de la que ja hem exposat els punts bàsics. A més, a Pego se celebra el IV Concurs Gastronòmic de Plats Típics Pegolins. Es lliuraran tres premis; millor arròs amb crosta a l´estil del municipi, dotat amb 500 euros; millor plat de lliure creació, dotat amb 450 euros i millor postre típic del terreny, dotat amb 400 euros. La condició bàsica per a participar és que totes les receptes cuinades que es presenten han de ser típiques del terreny. La deliberació del jurat serà a partir de la 1,30 del migdia al Saló Fillol´s.

I per la nit, a les 10 i al Cinema Municipal, projecció de “Maria Antonieta”; la darrera pel•lícula de l´oscaritzada directora Sofia Copola. El film relata una nova versió de la vida de la llegendària i adolescent reina de França Maria Antonieta, promesa al Rei Lluís XVI als 14 anys d´edat. En l´opulenta cort de França aquesta reina es convertirà en la monarca més incompresa de la història del país veí.

558 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!