La comunitat educativa pegolina es concentra a la plaça de l’Ajuntament en contra de les retallades

Hores abans s’havia aprovat a l’Ajuntament de Pego, amb resultat molt ajustat, una moció presentada pel Bloc-Compromís, que instava al Consell a la retirada immediata del Decret 1/2012.
Tot i el fred de la vesprada, a les 17:30h. d’ahir dijous, el personal docent dels centres educatius públics de Pego, IES Enric Valor de Pego, CEIP Ambra, CEIP Carolina Sala i CEIP Rosalia Bondia, acompanyats per pares, mares i alguns alumnes, es concentraven a la plaça de l’Ajuntament de Pego per a fer públic el seu rebuig davant les mesures de retall que està aplicant el Consell en l’educació pública.

La comunitat educativa ja es va mobilitzar a juny de 2011, quan el Consell ja va posar la tisora en l’educació. En aquell moment les retallades se centraren en:

“- Increment del nombre d’alumnes a 35 per aula en els cursos d’ESO i més de 35 en Batxillerat.
– Reducció de grups a l’ESO: perdent-se un grup de 1r d’ESO, un altre en 2n i un altre de 3r, i per tant, augmentant el nombre d’alumnes per aula.
– Desaparició de programes com: Compensatòries, atenció a l’alumne estranger i alumnes amb dificultat d’aprenentatge.
– Desaparició de reforços, desdobles i optatives.
– Impossibilitat de triar la llengua d’aprenentatge.
– Reducció de nombre de professorat, entre 9 i 16.
– Disminució de despeses i recursos.”

Al que se sumava el retall d’entre el 5 i 7% del sou com a la resta de funcionaris i laborals de l’estat. A principis de gener de 2012 s’afegien les retallades incloses en el Decret Llei 1/2012. Fa uns dies el personal docent havia de sumar a tot això, la confirmació de la consellera d’Educació, Maria José Català, de la congelació del capítol I de personal docent per al pròxim exercici i la proposta d’ajust en les plantilles d’Infantil i Primària i una “ampliació” d’hores lectives per al professorat de Secundària i FP.

D’aplicar-se aquest augment, el sistema perdrà més de 1.000 docents interins per cada hora que s’augmente a un funcionari. Al que s’afegeix la reducció d’interins en Infantil i Primària, que resultaria, en números bruts, una pèrdua d’uns 3000 interins, uns 500 ó 600 mestres de suport de Primària i uns altres 2000 de Secundària.

Per a mostrar el seu rebuig a tot aquest cúmul de retallades, ahir un centenar de persones pertanyents a la comunitat educativa es van concentrar a la Plaça de l’Ajuntament de Pego, com també passara en la resta de pobles de la comarca, ja que, com recordava la directora de Rosalia Bondia, Serafina Cabrera, és una decisió que es va prendre “en l’última reunió que van plantejar els sindicats, es va acordar fer concentracions locals per a reivindicar-nos a nivell de poble”. Per tant, apuntava Irene Escrivà, directora d’Ambra, són actes “unitaris” i recordava que “no són només per a docents, són per a tots, per a tota la comunitat educativa”. Joan Siscar, director de Carolina Sala, recordava que “el motiu d’eixir és perquè la gent agafe consciència dels problemes que tenim en l’ensenyament públic. És anar sumant recolzaments i a vore si entre tots fem força i ens fem vore i fem comprendre a la gent tots els retalls que estan fent-nos”.

La directora de l’institut de Pego, Lluïsa Parra, confessava que des de dins tot el que està passant “es veu en malhumor” i explicava que, “tot i que encara als pares no ho hem pogut comunicar conforme anem fent, perquè la vida diària comporta que la faena no la podem abandonar i volem fer-la bé”, manifestava Parra que “hem de fer una cosa afegida que és anar a avisar als pares dels retalls que estan fent-nos i que això va en contra de tota la il•lusió que posem”.

Recordava la directora de l’IES perquè se’n va aquesta il•lusió. Perquè “no ens paguen. Ens han pagat només dos quadrimestres. Ens falten encara quatre mesos per cobrar de 2011 quan se suposa que estem funcionant ja en pressupost de 2012”. Afegia Lluïsa Parra que si “ara va i resulta que van retallant les condicions laborals també, qualsevol projecte d’il•lusió el tallen”. I és que sumant retallades i pujada d’hores lectives, apuntava Parra, “estan posant-ho perquè tornem a l’any 1979 […], en la diferència que en aquell moment els xiquets que no volien estudiar i tenien 14 anys se n’anaven a casa o a fer faena. Ara els hem de tindre a l’institut en companyia dels altres, en contra de la qualitat de l’educació, evidentment”, el que feia concloure a Lluïsa Parra que, “així mal els podrem salvar i mal podrem eixir del fracàs escolar que pesa sobre la nostra comunitat en particular”.

A això s’hauria d’afegir que, amb la nova mesura de retallada de personal a l’educació, uns 3000 interins menys, hauran d’assumir que en 2012 hi ha uns 66.000 alumnes més que en 1996 i que, amb aquest increment sostingut d’alumnes ha obligat en els últims cursos a autoritzar ratios inflades de 25 alumnes en Primària i de fins a 35 a Secundària.

Una realitat patent en la concentració comuna de tots els centres educatius públics que va tenir lloc ahir a Pego va estar l’absència de la majoria de pares i mares, un fet que no va passar desapercebut per la major part dels directius dels centres. La mateixa Serafina intuïa que “no són conscients de tot el que va a suposar de cara al curs que ve, sobretot, totes estes retallades que planteja l’administració”. Irene Escrivà apuntava que “la gent, si està realment preocupada per l’educació dels seus fills, haurien de participar, assabentar-se bé de les coses i acudir”.
662 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!