La Casa de la Cultura de Pego acull l’exposició ‘Dones sindicalistes feministes’

La mostra promoguda per CCOO i FEIS i promocionada a Pego per la Mancomunitat de Serveis Socials de Pego i les Valls és un homenatge al treball i la lluita de les dones per a aconseguir els drets socials, laborals i polítics. Des de divendres passat i fins el 15 de desembre es pot visitar a la Casa de Cultura de Pego l’exposició ‘Dones Sindicalistes Feministes’, que ha realitzat la Fundació d’Estudis i Iniciatives Sociolaborals (FEIS) de CCOO PV.
Divendres passat, durant la inauguració de l’exposició ‘Dones Sindicalistes Feministes’, promoguda per CCOO i FEIS i promocionada a Pego per la Mancomunitat de Serveis Socials de Pego i les Valls, la responsable de la Secretaria d’Igualtat i Formació de CCOO l’Alacantí – Els Marines, María Candelas, va emfatitzar durant la inauguració d’aquesta exposició la conveniència de visibilitzar el treball de les dones i la seua lluita per aconseguir drets socials, laborals i polítics, més encara en una data tan pròxima al Dia Internacional contra la Violència de Gènere, “ja que només aconseguint la igualtat real i efectiva s’eliminarà la violència contra les dones”.

Per la seua banda, la presidenta de FEIS, Dolores Sánchez, va fer un encertat recorregut de l’exposició, que és “l’expressió d’un llibre i d’un documental”, és a dir, el complement per a conèixer millor la presència de les dones valencianes en la creació de sindicats com CCOO. Dolores Sánchez va acostar als assistents les experiències de les dones sindicalistes feministes de CCOO PV, recollides en el llibre ‘Dones sindicalistes feministes CCOO PV 1956 – 1982’ i part d’elles també mostrades en el documental creat per tres joves inquietes, Sonia García López, Rocío Alcalá del Olmo i Ana Martínez. El documental es titula ‘Mamà ha treballat’ i dóna veu a cinc dones que treballaren per la llibertat i se situaren a l’avantguarda dels moviments obrers quan la dictadura franquista donava les seues últimes cuetejades.

El llibre és el primer projecte d’aquest tercet. ‘Dones Sindicalistes Feministes 1956 -1982’ naix a propòsit d’una preocupació. Una preocupació que va aparèixer durant la celebració dels 20 anys de CCOO PV, quan en la fotografia oficial que mostrava els fundadors de l’organització sindical només aparegueren corbates. Davant aquesta imatge un grup de dones sindicalistes que havien estat des del principi en l’organització del sindicat es van sentir molestes i es van posar mans a l’obra per a visibilitzar la seua presència. La proposta que ara mostra CCOO PV la posa damunt la taula Manuela Ortega. En ella es recull el testimoni de 24 dones molt representatives del sindicat.

L’esperit de ‘Dones Sindicalistes Feministes’ és donar veu a les entrevistades, dones que es van fer adultes, actives, entre els anys 70 i 80. De distintes procedències, el trencaclosques que representen s’uneix per la manera en que es feren dones ‘dignes’, dones senceres, plenes. I és que cadascuna de les protagonistes del llibre venien de situacions difícils que, a través de distintes organitzacions antifranquistes, es van fer fortes i riques, personalment parlant. Una trajectòria que les duu a, a més d’esdevenir sindicalistes, esdevenir feministes. O dit d’una altra manera, “La història mai ha estat justa a l’hora de parlar de les dones i molt menys de les sindicalistes i feministes. Juntar totes les dones de CCOO que han lluitat des del moviment obrer, en ocasions des de la clandestinitat, i plasmar-les en una obra seria impossible. Per qüestions òbvies hem recollit 24 històries de vida. Aquestes són una mostra d’esforç i de tenacitat; ens han demostrat com el món del treball fa canviar el món de la política i avui els drets d’igualtat laboral són un fet, tot i que la igualtat real encara quede lluny per les resistències als canvis.

Amb aquest homenatge es pretén fer justícia a totes elles, però també és un homenatge a totes les sindicalistes que anònimament lluiten dia a dia perquè el món siga més just i equitatiu”. Escriu Cándida Barroso Chuliá, secretària de la Dona de CCOO PV com a introducció al llibre.

A la inauguració també va assistir una representació de l’Ajuntament de la localitat, amb la presència del regidor d’Igualtat i President de la Mancomunitat de Pego, l’Atzúbia i Valls i de la regidora de Cultura, els que van donar la benvinguda i van ressaltar la necessitat reconèixer el treball i la lluita de les dones en els canvis polítics.



605 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!