“Jóvens més arriscats i amb major iniciativa emprenedora”, segons l’estudi de vocació emprenedora del CEEI

Segons este estudi del Centre Europeu d’Empreses Innovadores d’Alcoi, el 39 % dels jóvens enquestats es planteja crear una empresa. Entre el jovent enquestat, l’alumnat de cicles formatius i 1r de batxillerat de l’IES Enric Valor de Pego.
El Centre Europeu d’Empreses Innovadores (CEEI) d’Alcoi ha elaborat per huité any consecutiu el seu Estudi de Vocació Emprenedora. Es va presentar públicament ahir davant dels representants d’alguns dels centres educatius participants en el mateix: IES Batoi, IES Cotes Baixes, IES Pare Vitòria (Alcoi), IES Enric Valor (Pego), IES La Foia (Ibi), així com de representants d’IBIAE i de CREAMA Pego.

A Pego el CEEI en col•laboració amb Creama-Pego va realitzar el taller ‘Creativitat emprenedora’ a l’alumnat de cicles formatius i 1r de batxillerat de l’IES Enric Valor el 31 de gener de 2013. Jordi Tormo va ser l’encarregat de transmetre la informació, com per exemple, descriure les qualitats que ha de tenir algú perquè se’l considere una persona emprenedora: “és una persona visionària, que pensa en el futur. Una persona valenta, que no té por a enfrontar-se a les coses. Dinàmica, que actua ràpid. Que té autoconfiança. Creativa. Té un sentit crític. Innovadora, constant en el treball. Ambiciosa. Una persona motivada. Té capacitat de treballar en la resta. És una persona positiva”.
I és que els objectius de l’Estudi presentat són mesurar l’esperit emprenedor dels jóvens, conèixer la seua capacitat, el seu esperit creatiu i competitiu i la seua resistència al risc, identificar el seu grau de coneixement del món de l’empresa. Entre els objectius del taller ‘Creativitat emprenedora’ es trobava “apropar als estudiants […] d’una forma senzilla, dinàmica i atractiva el món de l’empresa”, explicava l’encarregat del taller, Jordi Tormo.
L’actitud de l’estudiantat ha anat canviant des de fa sis anys fins el moment actual. Afirmava el professor del CEEI d’Alcoi que al principi “estava molt més inculcat en la ment dels joves el ser funcionari en un futur. Hui ja se n’han adonat que ja no és tot tan segur”. Al treballar amb els joves de batxiller es pretén que ja comencen a reflexionar sobre la possibilitat de ser emprenedor.

L’Estudi s’ha realitzat a partir de les enquestes realitzades a 313 participants d’edats compreses entre 16 i 40 anys dels instituts Batoi, Cotes Baixes i Pare Vitòria d’Alcoi, La Foia (Ibi), l’Estació (Otinyent), La Creueta (Onil), Platja de Sant Joan (Alacant), Enric Valor (Pego), Les Foies (Benigànim) i La Mediterrània (Benidorm). L’aportació més important d’alumnat la va realitzar l’institut pegolí.
Els resultats a destacar són:

RISC I INICIATIVA: Un 38,3% dels enquestats manifesta la seua tolerància al risc i un 96% afirmen tindre iniciativa pròpia.

FUTUR PROFESSIONAL I TREBALL IDEAL: Augmenta considerablement la tendència a optar pel treball per compte propi a la vegada que la tendència a l’alça en 2009 d’aspirar a ser funcionari cau de manera molt acusada. El 39% dels enquestats veuen el seu futur com a emprenedors/empresaris i per al 40% dels enquestats el seu treball ideal és tindre un negoci propi.

IMPLICACIÓ: El 70,2% dels enquestats manifesten seguir involucrant-se més en aquells projectes en què se senten més útils i els agraden.

CONEIXEMENT DEL MÓN DE L’EMPRESA: El 24% coneixen el món de l’empresa perquè tenen familiars empresaris i el 30% perquè cursen assignatures amb contingut empresarial. El 30% han treballat ja en alguna empresa.

CREAR EMPRESA: El 48% dels enquestats manifesten com a motiu principal pel que crearien una empresa “la presa de decisions per mi mateix”.

Els representants dels centres educatius i el Director del CEEI Alcoi afirmen que “és un dada a valorar de manera positiva el considerable augment de la iniciativa en els nostres jóvens, ja que el 39% dels enquestats veuen el seu futur com a emprenedors/empresaris. I tot això com a conseqüència i a pesar de la greu situació econòmica actual”. “És vital conèixer l’actitud emprenedora en els jóvens. Els emprenedors busquen oportunitats, generen innovacions i en definitiva són l’espurna que encén el motor de l’economia i ajuden a millorar la qualitat de vida de la societat, dinamitzant el teixit empresarial de la zona on actuen”.

Jordi Tormo, des del Centre Europeu d’Empreses Innovadores d’Alcoi concloïa incidint en la idea que “ser emprenedor no és només muntar un negoci sinó que també s’ha d’aplicar a la pròpia vida i que al final, el que ha de controlar és el seu destí, i tenir a la seua mà la possibilitat de fer allò que realment vol”.640 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*

code

Obligatori *

Hola!!