II Jornades d´Estudis “Carmel Giner Bolufer”


Des de hui i fins el diumenge Pego i Les Valls reviuran la història a la Casa de Cultura del municipi. Conferències sobre “El Pavor de Sala”, sobre la Guerra Civil, sobre un imà del Segle XI i l´origen del topònim, sobre els moriscos i les necròpolis islàmiques, els senyorius medievals, els molins de vent de la comarca o sobre com fer microhistòria. Conèixer els pioners de la fotografia a Pego. Descobrir algunes de les frases fetes més enginyoses i curioses de la localitat. I per a completar el cap de setmana, exposicions i la presentació del llibre de Teresa Ballester “La Segona República a Pego (1931-1939) Un poble enfrontat”. Tot, de la mà dels millors experts en les distintes matèries.


Les Jornades d´Estudis “Carmel Giner Bolufer” de Pego i Les Valls van nàixer l´any 2004 coincidint amb la commemoració del 725 aniversari de la Carta Pobla de Pego. L´èxit d´aquella primera edició va fer plantejar-se als organitzadors, la Regidoria de Cultura i l´Arxiu Municipal de Pego, la possibilitat de convocar una cita bianual de les Jornades. Complit està.

Aquest primer cap de setmana de novembre de 2006 se celebren les II Jornades d´Estudis “Carmel Giner Bolufer”. Amb aquest nom es rendeix homenatge a l´historiador més actiu que ha tingut Pego fins el moment. També cronista i arqueòleg, aquest personatge, ha deixat una llavor essencial per a les futures generacions.

Enguany les jornades tenen una doble vessant: Joan Sala i la Guerra Civil. Així, per una banda es destacarà la figura de Joan Sala Banyuls, més conegut com “el Pavor de Sala”, un il·lustrat del segle XVIII de reconeguda importància a l´Estat Espanyol i a l´exterior durant la seua època.

A aquest personatge pegolí tant rellevant se li dedica una exposició amb retrats i manuscrits que daten del S. XIX. A més, la conferència inaugural, avui a les 7,30 de la vesprada, a càrrec del Catedràtic d´Història del Dret i de les Institucions de la Universitat de València, Mariano Peset Reig versarà sobre “El dret en l´època de Joan Sala.” Jorge Correa, també catedràtic en la matèria i deixeble de Peset, ens aproparà a una de les facetes laborals de l´il·lustrat pegolí amb la conferència, dissabte de vesprada, “Joan Sala, Catedràtic de la Universitat de València”.

L´elecció de la Guerra Civil, com a segon vessant a la que dedicar aquestes II Jornades ha de veure amb la coincidència de la celebració del 70 aniversari de l´inici d´aquesta. Tot i que finalment no s´ha pogut comptar amb la presència de l´historiador anglès Paul Preston, per problemes en la seua salut, la part que s´hi dedica a la Guerra Civil no és fútil, ja que els dos encarregats en impartir les conferències que giren al seu voltant tenen un gran coneixement al respecte de la matèria. Dissabte, a partir de les 6.30 de la vesprada, la Guerra Civil a la província d´Alacant, a la Marina Alta i al País Valencià, en general, estaran sobre la taula.

Dissabte, una vegada acaben les conferències sobre la Guerra Civil, es presentarà el llibre de la historiadora de Pedreguer, Teresa Ballester, “La Segona República a Pego (1931-1939). Un poble enfrontat”. Una tesi de doctorat que relata, amb dades d´arxius locals, provincials i estatals, tots els esdeveniments ocorreguts al voltant d´aquest període a la nostra localitat.

Les II Jornades d´Estudis “Carmel Giner Bolufer”, però compten amb moltes més matèries al seu si. Al-Bagi imà nascut a Pego al S. XI; les necròpolis islàmiques i els ritus d´enterrament; l´escenari de les senyories medievals; els moriscos, temes tots ells desenvolupats a partir de la història de la Marina Alta. Formes de fer història local; els pioners de la fotografia i les frases fetes a Pego; els molins de vent de la Marina Alta i al País Valencià; completen els continguts de les Jornades.

Les II Jorandes d´Estudis “Carmel Giner Bolufer” comencen avui mateix, a les 6.30 amb un acte de benvinguda i la recepció oficial i acaben el diumenge 5 de novembre amb les conclusions extretes durant els tres intensos dies de conferències, impartides, aquestes, pels màxims experts en les distintes matèries.

50 són els inscrits oficials, és a dir, aquelles persones que han pagat una quota de 18 euros per a poder obtenir el certificat del CEFIRE que els atorga punts en l´expedient laboral. No és requisit imprescindible aquest abonament per a acudir a escoltar les conferències, per tant, tothom que estiga interessat en conèixer algunes de les temàtiques programades pot accedir lliurement al Saló d´actes de la Casa de Cultura de Pego.

535 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!