Per fi plou!!

Després de mesos interminables de sol i temperatures altes, sembla ser que la tardor, per fi, ha arribat a Pego, a la Marina Alta i al País Valencià. Des d´ahir per la vesprada un mantell cobreix les muntanyes que envolten el municipi i una fina capa de pluja no deixa de mullar la terra assedegada. Fins a les 8.30 d´aquest matí s´han registrat 37 litres per metre quadrat d´aigua de pluja. Les previsions indiquen que la baixada de les temperatures i la pluja continuaran amb nosaltres durant el cap de setmana. El 31 d´octubre es registraven a Pego 31 graus. Una temperatura que superava amb escreix els nivells més alts habituals en aquesta època de l´any. Una bonança meteorològica que s´estenia arreu del territori valencià i que repetia les imatges de l´estiu: gent amb màniga curta o tirants i platges plenes. Segons els experts, el responsable d´aquestes elevades temperatures ha estat la situació anticiclònica que ha afectat tota la Península Ibèrica provocant una situació de gran estabilitat atmosfèrica.

Si li afegim a aquest fenomen el mesos i mesos que portem sense ni una gota d´aigua i altes temperatures… el resultat és que la pluja, que per fi ens arriba, és més que volguda. Carles Garcia, agricultor ecològic i amant de les prediccions meteorològiques ens comenta el comportament de la tardor.


La sequera continuada i el retard de l´arribada de les pluges afegides a les altes temperatures ha provocat que els agricultors s´hagen hagut de rascar la butxaca i pagar més que altres anys. També s´han multiplicat les plagues de fruiters i hortalisses. A això se li afegeix la disminució del tamany de les fruites.

La situació d´inestabilitat atmosfèrica que ens ha visitat ve provocada per una borrasca que, fins fa no res, estava situada a les Canàries però que s´ha desplaçat un poc més cap a la península i és l´encarregada d´enviar-nos els núvols, de procedència marítima. El vent de llevant… fa la resta, és a dir, que és el factor que afavoreix la desitjada pluja. Aquesta aigua, a més, ve acompanyada d´una baixada de temperatures, que tornarà els valors màxims als normals per a aquesta època de l´any, la tardor.

A les 8.30 del matí el pluviòmetre havia recollit 37 litres per metre quadrat a Pego, el que suposa una saó considerable, una aigua que la terra assedegada està acollint de molt bon grat per la manera suau i continuada en què cauen les precipitacions. Algunes de les conseqüències positives d´aquesta pluja és que les taronges començaran a crèixer a l´igual que la resta de fruits de la terra.

La previsió meteorològica indica que la pluja serà persistent la resta de dies, tenint un cap de setmana propi de la tardor. El vent a partir d´aquesta vesprada començarà a bufar de llevant, el que mantindrà les pluges actives. Es preveu que la nit de dissabte cesse la pluja, tot i que el cel continuarà tapat. La tendència de les temperatures és a anar baixant. Per a diumenge, la previsió d´oratgenet per a Pego indica ruixats intermitents i una lleugera pujada de les temperatures màximes. La propera setmana no desapareix del tot la inestabilitat i una nova borrasca circularà pel sud de la Península, tot i que per a dilluns s´espera cel parcialment cobert. Serà dimarts quan els núvols tornen a ser protagonistes provocant ruixats, que podrien ser generals.
662 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!