“Gurba, la condena”, a favor del banc d’aliments de Pego

Els diners que es recapten el dia de l’estrena del documental dirigit per Miguel Ángel Tobías aniran, íntegrament, al banc d’aliments de Pego. La cita és el dissabte, 15 de novembre, al cinema municipal de Pego.
Hui parlem de pobresa arrel dels darrers informes sobre pobresa i desigualtat fets públics. Parlem de la pobresa que hi ha en països desenvolupats com el nostre, la que és coneguda com a pobresa en el “quart món”.

El dossier pobresa d’EAPN Espanya 2014 informa que a l’estat hi ha 3 milions de persones en situació de “pobresa severa”, és a dir, 3 milions de persones que viuen amb menys de 307€ al mes en 2012. Representen el 6.4% de la població del país, una taxa que quasi duplica la de 2007 (3.5%), segons dades de l’Enquesta de condicions de vida recollits en l’informe de l’Observatori de la Realitat Social 2012.

L’anàlisi de Cáritas, dut a terme pel comitè tècnic de FOESSA, publicat sota el títol “Precariedad y Cohesión Social”, apunta que durant 2013 s’ha consolidat la tendència de pèrdua de disminució del nivell mitjà de renda a Espanya –un retrocés de dos punts i mig des de 2010- i s’han aguditzat les diferències de renda entre les llars. De fet, s’ha convertit en un dels països de la Unió Europea on la renda es repartix de manera més inequitativa. A més, les formes més severes de pobresa són les que més han augmentat amb la crisi, duent a Espanya a les primeres posicions del rànquing europeu en qualsevol classificació que es faça d’indicadors de pobresa.

A Pego des de finals de 2012 existix un banc d’aliments municipal que ajuda a les persones amb més dificultats econòmiques. En maig de 2013 eren més de 200 les persones usuàries de Pego. Les dades actualitzades ens indiquen que actualment acudixen al banc d’aliments de Pego 302 persones, 224 són adultes, 61 d’eixes persones tenen entre 2 i 8 anys i 17 són menors de dos anys de vida.

Per a continuar visibilitzant la problemàtica de la pobresa al municipi i donar un respir a les donacions que es puguen aportar puntualment, el proper acte que s’ha organitzat per recolzar el banc d’aliments és la projecció del documental de Miguel Ángel Tobías, “Gurba, la condena”.
“Gurba” parla de la dignitat d’un poble que més de 40 anys després del seu exili, continua unit per lluitar contra l’oblit. Parla de la realitat del poble saharaui. És, en paraules del seu director, una pel•lícula «humana, dura i tendra» que va nàixer quan Tobías es va assabentar que l’única missió de pau de l’ONU que no podia reportar cap violació als drets humans està desplegada a la República Saharaui.
“Gurba” conta, en primera persona, amb el testimoni d’alguns refugiats saharauis dels campaments de Tindouf (Argèlia), el dia a dia, la duresa extrema d’un exili que supera els 40 anys. Les seues vivències ens descobrixen una realitat desconeguda de tortures, mines, mutilacions, desnutrició infantil o malalties mentals. Per tant, “Gurba” és un cant contra la vulneració dels Drets Humans dels refugiats en el món i a favor de la llibertat i la convivència entre pobles.

L’estrena de “Gurba, la condena” està prevista per al dissabte 15 de novembre al cinema municipal de Pego. Estarà present el director, productor i guionista del documental, Miguel Ángel Tobías.

Els diners que es recapten per la venda d’entrades anirà, íntegrament, al banc d’aliments de Pego.
955 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!