Grup de Dones Cabal: 10 anys dinamitzant i impulsant la igualtat entre gèneres

Divendres a la nit el Grup de Dones Cabal va celebrar, al Teatre Municipal el seu 10é aniversari rodejat d’amigues i amics amb els que va recórrer la seua trajectòria vital. L’acte va acabar amb una brillant obra de teatre sobre la vida i obra del poeta oriolà, Miguel Hernández.
Amb la veu de Marissa Sendra el Grup de Dones Cabal transmetia a l’audiència del Teatre Municipal, composada per les amigues i els amics que al llarg dels seus 10 anys de vida han anat recollint, el seu agraïment pel recolzament rebut i, sobretot, les seues ganes de continuar avançant en el camí traçat.

“Com a grup de Dones Cabal volem dinamitzar i impulsar al màxim la convivència equitativa, eliminar el llenguatge sexista, realitzar accions encaminades a l’eliminació de la violència de gènere, fomentar activitats que permeten el coneixement de la situació marginal que patim les dones en diferents àmbits de la societat, fent el que es puga per promoure actes i actuacions a favor de la igualtat i la no discriminació”, és el que assegura Cabal en una de les seues darreres publicacions.

L’actual presidenta del Grup de Dones Cabal, Tere Ferrando agraïa la col•laboració de totes aquelles persones o entitats que ho fan desinteressadament, ja que si no fora per ells i elles “hi hauria poques activitats a fer” des del Cabal. Així es referia a les persones que han permés dur a terme una vegada al mes els contacontes; “a les persones que ens ajuden a fer xerrades i cursos; al realitzador del vídeo que recull els 10 anys de trajectòria; a Flors Mandràgora”; al Taller Ocupacional Amics de Pego; als components de la Colla de Dolçainers i Tabaleters ‘La Clandestina’; a Ràdio Pego; a l’Ajuntament de Pego, sobretot a les regidories de Cultura i Educació i Igualtat d’Oportunitats, entre d’altres.

També era reconeguda, de manera especial, la persona que “en l’any 2000 prengué la iniciativa i actuà de motor del Grup de Dones Cabal”, Pau López, qui recordava les activitats que sol dur a terme el grup.

Pau López descobria d’on ve el nom de Cabal i el naixement del grup: “va nàixer de la necessitat d’alçar la veu totes a una per denunciar l’actitud masclista de l’aleshores alcalde de Pego. L’afluència massiva de tantes dones va dur l’alè per a crear el grup de dones. Arrel d’això va eixir el nom de Cabal […] té dos significats, un el que fa referència al seny, al coneixement i l’altra en referència a una de les muntanyes de Pego que és rodona, maternal i esplèndida com la resta que és Cabal”. També destacava Pau López que “Cabal és un grup obert als homes, només a les activitats, sinó també a les propostes”.

Per a l’ocasió Cabal va estrenar la cançó que duu el seu nom i que, de segur, es convertirà en el seu himne. Era un regal de Josep Sendra que amb l’ajuda de gent jove com són Pau Puchol, Clàudia Ortolà i Rafa Esplugues va poder materialitzar aquesta cançó que vol transmetre el que és el grup de Dones Cabal. No escoltarem avui, en aquest informatiu la cançó, però estic que segura que en el proper ‘Xerrades Matinals’ les Dones Cabal us la deixen escoltar. No obstant, sí que podem escoltar les paraules del compositor de la lletra i música de ‘Cabal’, Josep Sendra, que destacava que “la cançó té un xicotet missatge que eixes dones tan cabudes són més grosses que el Cabal, les seues idees són més dures que la seua pedra […]” Josep Sendra ha volgut, amb aquesta composició “reflectar un poc el que són elles i ho he volgut emmarcar amb una sintonia festívola per a poder anar envoltant una sèrie de gent que puga anar enrollant-se i que siga com un cercle que puguem embolicar a la gent per poder ser cada dia més tots un”.

El Grup de Dones Cabal no van oblidar les seues escriptores i els seus escriptors: Joaquina Barba, Pepa Guardiola, Mª Dolors Pellicer, Isabel Garcia Canet, Rafa Gomar, Elvira Cambrils i Salvador Bolufer.

L’acte de celebració del desè aniversari acabava amb la representació de l’obra teatral ‘Miguel Hernández. Después del Odio’, a càrrec de CRIT. Una obra basada en la vida i obra del poeta oriolà, amb adaptació de textos i poemes del mateix molt actualitzats.


357 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*

code

Obligatori *

Hola!!