Fiscalia obri diligències d’Investigació per la sobreexplotació del pou Montaner

Des de la Fiscalia Provincial de València, el fiscal en cap, José Francisco Ortiz Navarro, ha notificat a Víctor Navarro, membre d’Acció Ecologista-Agró, «l’acord d’incoar Diligències d’Investigació Processals a l’objecte de practicar quantes actuacions siguen necessàries per a determinar l’eventual tipicitat dels fets», els quals van ser denunciats per l’ecologista.

Recordem que fa un mes Víctor Navarro anuncià a Ràdio Pego que havia posat en coneixement de la Fiscalia General de l’Estat, a través de la Unitat de Medi Ambient i Urbanisme, la sobreexplotació del pou Montaner. Un informe facilitat per l’Ajuntament d’Oliva confirmava les sospites d’Acció Ecologista-Agró i de Víctor Navarro: Aguas del Bullent, extrau del Pou Montaner més aigua de la que té permís per abastir a la població d’Oliva. La concessió que té l’Ajuntament d’Oliva és de 440.000 metres cúbics i s’ha arribat a extraure en 2013 fins a 1.278’940 metres cúbics d’aigua a l’any. Segons el document emés per l’Alcaldia de l’Ajuntament d’Oliva, en 2021 la quantitat va ser d’1.010,260 metres cúbics a l’any per abastir a un total de 3.876 abonats.

En tindre accés a aquesta informació, Víctor Navarro va traslladar els fets a la Fiscalia, a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i a la Generalitat per a demanar que es comprovara si s’està escometent un delicte i instar-los a fer complir la llei. L’escoltem:

Aquesta reunió de la comissió de l’aigua de la Junta Rectora del Parc Natural de la Marjal Pego-Oliva que demanava Navarro ha estat finalment convocada, tindrà lloc dijous, dia 23, a Pego.

El president de la Junta Rectora, Salvador Martínez, va més enllà del problema amb el pou Montaner i assenyala irregularitats en el control i extraccions de la massa subterrània d’aigua Pego-Oliva, però, ha posat el focus en tots dos ajuntaments, el d’Oliva i el de Pego. Una situació que ve de llarg i que, segons diuen els estudis, afecta directament a la quantitat d’aigua disponible. Tant Salvador Martínez com Víctor Navarro han remarcat reiteradament que de no ser solucionada, podria tindre conseqüències fatals per a la Marjal.

Però, el president de la Junta Rectora ha parlat no sols de l’escassetat dels recursos hídrics, sinó també de la qualitat d’eixes aigües, afectada també per la contaminació que causen els productes fitosanitaris utilitzats a l’agricultura. A més, ha insistit en la necessitat de tindre un pla de gestió de l’aigua a la Marjal i que els ajuntaments de Pego i Oliva treballen de la mà per arribar a un consens que protegisca els recursos i l’aiguamoll. Salvador Martínez:

Tornant a la qüestió que investigarà la Fiscalia, la sobreexplotació del Pou Montaner, l’Ajuntament de Pego, per veu de la regidora de Medi Ambient, Laura Castellà, també ha posat l’accent en la manca de control de les extraccions per part de les administracions competents.
835 Visites
Hola!!