Estrena a Pego del documental ‘Algèria, el meu país. Història i memòria de l’emigració valenciana a Orà i Alger’

A les 19.30 hores a la Casa de Cultura. Presentaran este documental d’Infotv la regidora de Cultura, Alicia Siscar i el seu director, Juli Esteve. La cinta relata l’emigració dels valencians i valencianes a terres algerianes per fugir de la misèria que patien ací per la prosperitat.
A finals d’octubre de 2007 es va presentar a la Casa de Cultura de Pego ‘Els valencians d’Algèria (1830-1962). Memòria i patrimoni d’una comunitat emigrada’. Un llibre d’Àngela-Rosa Menages i Joan-Lluís Monjo, editat per Bullent i que va rebre el Premi Bernat Capó 2006 al millor estudi cultural. L’estudi que plasmaren Menages i Monjo es basava en testimonis que van viure l’aventura de deixar-ho tot per a prosperar o fugir de la mort per qüestions polítiques.

L’objectiu que es van plantejar estos dos filòlegs va estar el de rendir un homenatge a les persones que van encetar, per motius diversos, aquesta aventura, aquest viatge amb l’esforç característic de qui ha de deixar casa per a, potser, no tornar. Aquesta gent ho feu per a tenir millor vida. La gent que ha aconseguit tornar, ha deixat una empremta inconfusible en la societat valenciana actual, sobretot en les comarques que més emigració patiren.

Cinc anys després d’aquella presentació, també a les darreries d’un mes d’octubre, Pego tornarà a repassar el que va viure la gent que va decidir emigrar a Algèria. Esta vegada, però, ho farà no a través de l’escriptura, sinó a través de l’audiovisual. Esta vesprada de divendres a les 19.30h., s’estrena a la Casa de Cultura de Pego, el documental d’Infotv ‘Algèria, el meu país. Història i memòria de l’emigració valenciana a Orà i Alger’.
El documental abraça del 1830 al 1962, tot el temps que durà la colònia francesa. El temps en què Algèria fou per desenes de milers de valencians una terra de promisió on van canviar la misèria que patien ací per la prosperitat. El documental conta com va ser eixa emigració i com van viure els valencians la guerra per la independència i el gran èxode posterior, que els va fer abandonar per sempre una terra que també era seua.

Presentaran el documental la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Pego, Alicia Siscar i el seu director, Juli Esteve.
578 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*

code

Obligatori *

Hola!!