Esquerra-Pego reclama restablir el nom de l’alcalde Barrachina

Amb la dedicació del nom d’un carrer o una plaça cèntrica en l’any en què es compleix el 70 aniversari de la victòria Franquista a l’Estat Espanyol. La sol•licitud a l’ajuntament de Pego es va extensible a la resta de regidors de la corporació republicana. Parlem a continuació de la proposta que ha presentat a l’ajuntament de Pego Esquerra-Pego, sol•licitant, per registre d’entrada que el consistori pegolí restablisca el nom i la dignitat de l’alcalde Aquilino Barrachina i el dels regidors de la corporació republicana, en el 70 aniversari de la victòria de les tropes del General Franco a l’Estat Espanyol. Moment en que va començar una forta repressió que especialment es va centrar contra totes les persones que havien estat elegides democràticament com a regidors i alcaldes. Pego no va ser una excepció i és per això que tant l’alcalde com els regidors que exercien en aquell moment van ser afusellats, uns a Dénia i d’altres a Alacant.

De l’alcalde Barrachina sabem, des de l’any passat bastants coses, ja que l’arxiver municipal, Joan Miquel Almela ha escrit el llibre “Aquilino Barrachina Ortiz (1882-1940). El calvari d’un alcalde socialista” que presentava l’any passat per aquestes dates de la mà del Grup de Dones Cabal. En eixa conferència Almela va explicar que aquest personatge “va ser alcalde en un dels períodes més conflictius del segle XX”. Barrachina “es va dedicar a la política local” i és que el que arribara a ser alcalde de Pego “va viure la proclamació de la II República” en el partit socialista i va ser en el 1932 quan va entrar a l’alcaldia sense ell voler-ho, ja que s’havia d’enfrontar a un govern en minoria, però el governador d’Alacant el va designar com a alcalde de Pego i no va poder fer res més que acatar les ordres. Aquilino Barrachina tornaria a ser alcalde de la localitat durant la Guerra Civil. Acabada aquesta “va ser empresonat i finalment afusellat l’any 1940 a Alacant”.

Davant aquesta història i amb les dates que s’aproximen el president d’Esquerra-Pego, Saül Ortolà, declarava que “és increïble que 70 anys desprès Pego continue sense tindre un carrer dedicat a la memòria d’una persona a la que varen assassinar perquè els pegolins l’havien elegit com a alcalde del nostre poble”. Afegia el republicà que “ni el partit de Barrachina (PSOE) ni aquells que han volgut fer gala d’ésser garants de la democràcia han fet res per restablir la seua dignitat en la historia”.

És per això que des d’Esquerra-Pego es proposa que el 14 d’abril onege la bandera de la II República al saló de plenaris de l’ajuntament de Pego com un acte de consideració envers els republicans que sofriren repressió o inclòs que foren assassinats. A més, els republicans pegolins fan una crida a tots els grups polítics municipals, per a fer un homenatge conjunt a l’alcalde Aquilino Barrachina i als regidors de l’ajuntament de Pego que foren assassinats, pel simple fet de ser elegits democràticament com a regidors de Pego, condemnant aquest fet i restablint el seu honor i la seua memòria.

Per a tal efecte, els republicans demanen que es dedique un carrer o plaça cèntrica amb el nom d’Alcalde Aquilino Barrachina. Així mateix també suggereixen que la placa del carrer incloga un text explicatiu on l’ajuntament de Pego reconega la figura del socialista Barrachina restablint així la seua dignitat i el seu lloc en la història del poble de Pego.

En últim terme el dirigent d’Esquerra-Pego ha assegurat, que “la llei de la memòria històrica hauria d’haver tancat ferides com aquestes, que encara supuren, perquè no es pot tractar com a iguals als demòcrates i als feixistes com sempre ens ha volgut fer veure el nostre alcalde Carmelo Ortolà, quant hem fet jornades per la memòria històrica” sentenciava el dirigent republicà.

536 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*

code

Obligatori *

Hola!!