La ‘Salpasa’ obri els actes del dimecres sant i prepara Pego per a la setmana de Passió

Aquest matí la ‘salpasa’ beneïa les cases i convidava a participar en la passió, mort i resurrecció de Jesús. Però avui dimecres, un altre acte crida l’atenció: és l’escenificació de l’aprensió de Jesús, una escena bíblica que es representa per primera vegada a Pego i que tindrà lloc just abans de l’eixida del trasllat des del Convent, és a dir, sobre les 21:40 hores. A les 10 d’aquesta nit trasllat de l’Oració de l’Hort i la Santa Dona Verònica. La Setmana Santa avança, igual que ho fa el calendari. Aquest matí, a les 9 s’ha celebrat la ‘Salpasa’ una tradició quasi extingida que Pego conserva amb molta estima. A la localitat tant el rector de la Parròquia de Nostra Senyora de l’Assumpció com els pares franciscans de la Parròquia de la Sagrada Família han recorregut els carrers de Pego per a beneir les cases i convidar a participar a la gent en la commemoració de la passió, la mort i la resurrecció de Jesús.

Enguany, en la Setmana Santa pegolina el dimecres sant barreja allò més tradicional, la ‘Salpasa’ amb allò novell i és que aquesta nit, per primera vegada a Pego, es representarà l’escenificació de l’aprensió de Jesús, una escena bíblica que mostra els soldats romans prenent a Jesús de Natzarè i presentant-lo davant el sacerdot Anàs i més tard davant Poncio Pilatos. Aquesta novetat representativa, que de segur enriqueix un poc més la Setmana Santa pegolina, tindrà lloc just abans de l’eixida del trasllat de l’Oració de l’Hort i la Santa Dona Verònica des del Convent, així que l’hora es calcula que serà sobre les 21’40 hores. I després, la tradició torna a manar per a, a les 10 de la nit procedir a realitzar la processó del trasllat de les imatges de l’Oració de l’Hort i la Santa Dona Verònica, des de la Parròquia de la Sagrada Família fins a la Capella de l’Ecce-Homo passant pel carrer Mestre Berenguer, Sant Marc, Picadora, Gabriel Miró, Jaume I, Major, Ecce-Homo.

Dijous Sant a les 10 del matí hi ha Via Crucis a l’Ermita de Sant Antoni per als més joves, els Júniors i els xiquets i xiquetes que prenen enguany la I Comunió. I a partir de les 4 i fins les 6’30 se seguiran les eucaristies. A les 4 és la primera que tindrà lloc en la residència Sant Joan de Déu. A les 4’30 de la vesprada l’eucaristia se celebrarà a la Parròquia de la Sagrada Família. A les 5 a la Parròquia de Nostra Senyora de l’Assumpció. A les 6 a la Parròquia Sagrada Família tindrà lloc la primera Eucaristia Solmne. A les 6’30 se celebrarà a la segona a la Parròquia de l’Assumpció. Aquesta església romandrà oberta durant tota la nit.

A les 7’30 de la vesprada tindrà lloc la Reverència de la Centúria Romana Ultima Legio Hispaniae a la Residència d’Ancians. Seguidament es procedirà a les Guàrdies en la Capella de l’Ecce-Homo, la Parròquia de l’Assumpció i del Santíssim Crist de la Providència.

A les 10 de la nit tindrà lloc la Processó General de la Passió del Senyor en l’itinerari de costum.

Divendres Sant de la Passió i Mort de Jesús, a les 8 del matí començarà el Via Crucis en la I estació. A eixa mateixa hora des de la Capella de l’Ecce-Homo s’iniciarà la processó de la Pujada al Calvari que recorrerà l’itinerari de costum.

A les 12 del migdia, hora santa en la Parròquia de Nostra Senyora de l’Assumpció.

De vesprada tindrà lloc l’acció litúrgica de la Passió i Mort de Jesús. A les 6 en la Parròquia de la Sagrada Família. A les 6’30 a la Parròquia de Nostra Senyora de l’Assumpció. A les 7 s’iniciarà el passacarrer de la Centúria Roma Ultima Legio Hispaniae pel centre històric de la Vila. A continuació es procedirà a les guàrdies en la Parròquia de l’Assumpció, en la Capella de l’Ecce-Homo i en el Crist Jacent.

A les 10 de la nit, processó del Sant Enterro que eixint de la Capella de l’Ecce-Homo recorrerà l’itinerari de costum. Des de la Junta Central de Setmana Santa recorden que “el divendres Sant és dia de dejú i abstinència”.

El Dissabte Sant de la Sepultura de Jesús, 11 d’abril, durant tot la jornada no hi ha cult i l’església espera en silenci la resurrecció de Jesús. Serà per tant, a les 11 de la nit quan a les dos parròquies es produeisca la Solemne Vigília Pasqual de Resurrecció de Jesús.

El Diumenge de Pasqua de la Resurrecció de Jesús, 12 d’abril, a les 10 del matí eixiran de les parròquies les processons de la joiosa trobada Pasqual. Des de la Parròquia de la Sagrada Família, acompanyant a la imatge de la Verge de Pasqua aniran la Confraria de la Verge dels Dolor, la Confraria Oració de l’Hort, la de la Santa Dona Verònica i la de la Verge de la Pietat amb la imatge de la Verge de Pasqua, des de la Plaça del Convent passant pel Carrer Mestre Berenguer, Sant Marc, Sant Joan, Sant Josep i Pla de la Font.

Des de la Parròquia de Nostra Senyora de l’Assumpció acompanyant a la imatge de Jesús Ressuscitat aniran la Confraria del Santíssim Ecce-Homo, la del Santíssim Crist de la Providència, la del Nostre Pare Jesús de Medinaceli, la del Crist de la Columna, la del Pare Jesús Natzarè amb la imatge de la Jesús Ressuscitat des de la Plaça de l’Ajuntament, Ecce-Homo, Capità Cendra, Sant Jaume, Sant Agustí i Pla de la Font (entrant per la banda dreta).

A l’arribar al Pla de la Font se celebrarà la gloriosa Trobada de Jesús Ressuscitat amb sa mare la Verge Maria. Allí s’entonarà l’Himne de l’Alegria per la Banda de Cornetes i Tambors de la Confraria del Santíssim Ecce-Homo.

Des de la Junta Central de Setmana Santa es recorda que “la processó de Pasqua és d’alegria, per tant, deuen ser substituïdes els motius que pengen dels balcons de color morat, per d’altres més festives”.

L’origen de la festivitat de Setmana Santa a Pego data de l’Edat Mitjana, cap a finals del segle XV, tot i que no és fins al segle XVI quan es troben documents a l’arxiu municipal de Pego. Aquesta antiguitat ha fet que de la Setmana Santa de Pego una de les més històriques de la Marina Alta i és per això que des de la Junta Central de Setmana Santa i també des de la Regidoria de Cultura es convida a tot el poble de Pego i a les persones que visiten la localitat durant eixos dies a participar de la festa, una tradició del segle XVI en estat pur.

487 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*

code

Obligatori *

Hola!!