Es presenta ‘L’arròs de les estreles’, la I Setmana Gastrocultural de Pego

Una iniciativa en la què estan involucrades les regidories de Turisme, Cultura, Agricultura i Medi Ambient de l’Ajuntament de Pego i que té com a objectiu mostrar la riquesa de l’arròs que es cultiva al Parc Natural de la Marjal de Pego durant el seu període de sega. Una Setmana que vol completar i recolzar la Setmana Gastronòmica de l’arròs bomba de Pego que, des de fa sis anys, se celebra a la localitat durant el mes d’abril. La Setmana Gastrocultural de Pego tindrà lloc de l’11 al 16 de setembre i inclou l’escenificació a la Marjal de la sega de l’arròs d’antuvi per part del Club esportiu els Carreters de Pego, una demostració de cuina per part dels hostalers de Pego, un homenatge a les dones cuineres i la concessió del títol de fill adoptiu de la localitat a Pepe Piera, «El Pegolí», que des de 1943 porta el restaurant homònim a Les Rotes de Dénia.

20170829-arros-estreles-front-big‘L’arròs de les estreles’ és el lema triat per a la I Setmana Gastrocultural de Pego que tindrà lloc de l’11 al 16 de setembre a la localitat. El lema vol remarcar l’exclusivitat del producte que es conrea a al Parc Natural de la Marjal de Pego, l’arròs bomba i bombó, «un arròs produït en un espai idílic» que és cuinat per «cuiners de renom internacional com Martin Berasategui i valorat com a varietats per sobre d’altres arrossos», afirmava l’alcalde de Pego, Enrique Moll.

Esta iniciativa en la què estan involucrades les regidories de Turisme, Cultura, Agricultura i Medi Ambient de l’Ajuntament de Pego i té com a objectiu mostrar la riquesa de l’arròs que es cultiva al Parc Natural de la Marjal de Pego durant el seu període de sega, però també, tot el que comporta tindre al terme un espai com és l’aiguamoll, conegut per la netedat de les seues aigües i la seua riquesa mediambiental. La I Setmana Gastrocultural és alhora una iniciativa que vol completar i recolzar la Setmana Gastronòmica de l’arròs bomba de Pego que, des de fa sis anys, se celebra a la localitat durant el mes d’abril brindant aleshores l’oportunitat a propis i estranys de degustar plats elaborats amb l’arròs que es conrea al Parc Natural de la Marjal.

IMG-20170905-WA0002‘L’arròs de les estreles’ tindrà lloc la setmana de l’11 al 16 de setembre a Pego i durant les setmanes prèvies l’Ajuntament de Pego ha estat fent una intensa campanya publicitària acudint als mercats de Dénia, Ondara, Xàbia, Oliva, Benissa, Jesús Pobre, Teulada i Moraira. Al mercat de Pego la informació estarà present este dijous 7 i també el 14. A més, però, hui s’ha presentat en roda de premsa la I Setmana Gastrocultural al Palau Ducal de Gandia i demà eixa presentació que han protagonitzat l’alcalde, Enrique Moll, la regidora de Cultura i Medi Ambient, Laura Castellà i el regidor d’Agricultura, Andreu Dominguis, tindrà lloc al CDT de Dénia. Allí detallaran la intensa Setmana Gastrocultural que està programada a Pego.

IMG-20170905-WA0000L’inici de la I Setmana Gastrocultural coincidix amb l’aniversari del naixement de la vila de Pego a partir de l’atorgament de la Carta Pobla l’11 de setembre de 1279. Així, l’acte inaugural serà dilluns a les 12 del migdia a l’ullal de Bullent que ombregen les moreres de la Marjal. Allí el membres del Club Esportiu Els Carreters de Pego, vestits amb saragüell, faixa, camisa blanca i barret i amb corbella en mà, escenificaran la sega que abans de la mecanització es duia a terme als camps d’arròs. Ho faran en presència del secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer i de representants d’AVA-ASAJA, d’INVATTUR i represenants polítics.

De vesprada, a les 18:30 h els hostalers de Pego faran un showcooking, una demostració de cuina, a la Casa Benigalip, on elaboraran tapes i arrossos típics de la localitat amb productes locals. Seran avaluats per un comitè d’experts.

20170829-arros-estreles-back-bigDimarts 12, a la 18.30h., a la Casa de Cultura tindrà lloc una taula rodona titulada ‘Gastronomia i Turisme de la Marjal‘ en la que intervindran Raquel Huete, directora general de Turisme; Joan Carles Cambrils, subdirector de Turisme de l’Ajuntament de València; Santos Ruíz, crític gastronòmic; Evarist Miralles, millor cuiner d’Espanya 2011 i Toni Reig, membre de Dénia Ciutat Creativa de la Gastronomia. A continuació hi haurà una altra taula rodona on es parlarà del canvi econòmic, social, històric i conjuntural de la Marjal, el present i el futur de l’espai natural, on participaran Francisco Rodríguez Mulero, secretari autonòmic d’Agricultura; Josep Bernabeu Mestre, catedràtic de la Història de la Ciència de la Universitat d’Alacant; Joseba Rodríguez, director del PN de la Marjal; Joan Miquel Almela, arxiver municipal; Fernando Sendra, Catedràtic de Química i dos membres de la revista Daualdeu, Pep Martínez i Josep Lluís Domènech.

El dimecres 13, a les 18:30 h, a la Casa de Cultura, es farà un homenatge a les dones cuineres.

El dijous 14 es fa una jornada de convivència, amb la visita de il·licitans i il·licitanes perquè coneguen la crosta pegolina, a més de la Marjal i els museus.

El divendres 15, a les 19:00 h, l’Ajuntament concedirà el títol de fill adoptiu a Pepe Piera «El Pegolí», que des de 1943 porta el restaurant homònim a Les Rotes de Dénia. I a continuació, a partir de les 20:00 h, els bars oferiran a tot el món les tapes amb les que havien participat al showcooking.

El dissabte 16, a les 9.00 h, des de l’oficina de turisme eixirà una visita al parc natural guiada pels educadors ambientals. És gratuïta però s’han d’apuntar al telèfon 679195227 o per email parque_pegooliva@gva.es.

A més, des del dilluns 21 d’agost al 21 de setembre es pot conèixer la marjal d’una manera diferent, passejant en barca pel riu Salinar. L’horari és de dilluns a divendres, de 16 a 20h; dissabtes i diumenges d’11 a 14 i de 16 a 20 h. L’activitat és gratuïta i té una durada d’una hora.

L’alcalde ha convidat a tot el poble a gaudir de tot el programat i a donar a conèixer les activitats que posaran el focus sobre Pego, el seu arròs i el PN de la Marjal.

1823 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*

code

Obligatori *

Hola!!