Es presenta el llibre d’actes de les V Jornades d’Estudis ‘Carmel Giner Bolufer’ de Pego i les Valls

Estes es van realitzar el 22 de novembre de 2014, quan es complien 10 anys del seu inici arrel de la celebració, en 2004, del 725 aniversari de la Carta Pobla de Pego. A diferència de les anteriors edicions, les cinquenes van concentrar en un dia les sis ponències que recollien.
La Casa de Cultura de Pego acull esta vesprada de divendres, a les 19,30h., la presentació del llibre d’actes de les V Jornades d’Estudis ‘Carmel Giner Bolufer’ de Pego i les Valls. Estes es van celebrar el 22 de novembre de 2014, justament quan es complien 10 anys de les I Jornades d’Estudis, una iniciativa que va nàixer en 2004, arrel de la celebració del 725 aniversari de la Carta Pobla de Pego. La iniciativa tenia cita bianual i tenia com a objectiu la divulgació de coneixements històrics sobre Pego i la Marina Alta en general. En 2012 i 2013 les Jornades d’Estudis van ser substituïdes pel taller d’iniciació a la història local de Pego que han tingut quatre edicions davant la seu exitosa demanda. Estos van estar impartits per l’arxiver municipal, Joan Miquel Almela.
Les sis conferències que es van poder escoltar aleshores van ser heterogènies i interdisciplinars per a intentar arribar a tots els públics. Per tant, el llibre que es presenta esta vesprada també serà heterogeni i interdisciplinar.

Entre els aspectes destacats del contingut del llibre, «la quasi definitiva llista de tots els pegolins i les pegolines que van emigrar als EEUU», apunta Joan Miquel Almela. I és que va ser en el context de les V Jornades d’Estudis quan es va estrenar a Pego el primer documental de la sèrie Del Mongtó a Manhattan: Valencians a Nova York, titulat Cap a la terra promesa, premi al millor documental en el Festival Cinema Ciutadà Compromès, que organitza per primera vegada l’Associació Ciutadania i Comunicació (Acicom) i que va reconèixer ahir el treball fet per InfoTV els últims anys.

Coincidix la publicació de la conferència ‘De Pego a Nova York. L’emigració pegolina als Estats Units (1912-1921)’ amb la imminent estrena, el proper 3 de desembre, a Dénia, del tercer documental de la sèrie, La guerra de sempre, un treball que, explicava a Ràdio Pego el seu director, Juli Esteve, «aportarà unes novetats i uns petits descobriments que, poble a poble potser se sabia, però que no s’havia pogut mesurar encara la dimensió d’un fenomen com és la participació en política de molts d’aquells emigrants a Amèrica».

Entre els exemples a ressenyar, el d’Aquiliono Barrachina, alcalde de Pego durant la República i la Guerra «un dels emigrants a Amèrica i uns dels grans impulsos que té, per a entrar en política, l’impuls de tot allò que ha vist als Estats Units». Detallava el director i guionista de la sèrie que persones com Barrachina «es conformen en aplicar el model que han vist, que és un model capitalista compassiu a tot estirar, però que és infinitament més just que el que tenen ací». En este documental participa activament l’arxiver municipal, Joan Miquel Almela.
El llibre d’actes de les V Jornades d’Estudis ‘Carmel Giner Bolufer’ de Pego i les Valls que es presentarà esta vesprada, a les 19.30h., a la Casa de Cultura i ha estat possibles gràcies a una nova col·laboració en coedició amb l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta, conté:

– ‘De Pego a Nova York. L’emigració pegolina als Estats Units (1912-1921)’.
Juli Esteve i Joan Miquel Almela.

– ‘D’August a Teodomir. Romans, bizantins i visigots a les ribes de la marjal i els seus contorns. Castelló, Benirrama, Cairola i Dénia’.
Josep A. Gisbert Santonja

– ‘Una visura de la ruràlia dels contorns de Pego des dels ravals d’una medina del Xarq al-Andalus’. Josep Vicent Lerma

– ‘Tres casos criminals del jutjat de Pego en el segle XIX’. Antoni Reig

– ‘Veus de la postguerra i la repressió franquista. Història oral a Pego’.
Mireia Bañuls Escrivà

– ‘Els franciscans a Pego’. J. Benjamín Agulló, O.F.M.

– ‘La música a Pego i els seus instruments naturals (segles XIX i XX)’.
Josep Sendra Piera.
979 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!