Es fa efectiva la supressió de les urgències sanitàries de 4 Centres de Salut de la Marina Alta

Des d’anit, la ciutadania de Pedreguer, La Llosa de Camatxo, Gata de Gorgos, Jesús Pobre, Ondara, Benidoleig, Beniarbeig, Els Poblets i El Verger s’ha de desplaçar fins a l’hospital comarcal si necessita atenció assistència sanitària urgent. Marina Salut assegura que la mesura es duu a terme per a oferir millor servei. La Plataforma per a la Defensa de la Sanitat Pública de la Marina Alta assegura el tancament d’urgències dels centres de salut suposa una vulneració flagrant de la Llei General de Sanitat i de la Llei de cohesió i qualitat del Sistema Nacional de Salut.
A principis de maig coneixíem que Marina Salut havia projectat unes mesures que representaven, si es dugueren totes a la pràctica, un estalvi de 6’7 milions d’euros. Entre aquelles mesures no es trobava el que des d’anit ja és una realitat a quatre Centres de Salut de la Marina Alta, els de Pedreguer, Gata de Gorgos, Ondara i El Verger, la supressió de les urgències, el seu tancament de les 22:00h., fins les 08:00h.

Així, des d’anit la ciutadania de Pedreguer, La Llosa de Camatxo, Gata de Gorgos, Jesús Pobre, Ondara, Benidoleig, Beniarbeig, Els Poblets i El Verger ja no té atenció nocturna als seus Centres de Salut sinó que s’ha de desplaçar fins l’hospital de Dénia per a poder rebre atenció sanitària urgent. Segons l’empresa que gestiona el Departament de Salut de la Marina Alta, Marina Salut es tracta d’una “reorganització” de les urgències per tal de “concentrar els Punts d’Atenció Continuada a l’Hospital amb la finalitat d’oferir millor servei”.

Marina Salut ha previst que este “nou punt específic d’Atenció Continuada estarà localitzat, a partir del dilluns 23 de juliol, al Servei d’Urgències de l’Hospital de Dénia” i “estarà atès pels professionals dels Centres de Salut de Pedreguer, Gata de Gorgos, Ondara i El Verger”.

Des de Marina Salut asseguren que la mesura adoptada és doble, per una banda permetrà “redistribuir els recursos disponibles i dotar de més personal i mitjans materials a aquells punts amb major demanda assistencial” i d’altra banda també permetrà “augmentar l’atenció en eixos Centres de Salut durant la jornada diürna”.

De moment els Centres de Salut que mantenen l’atenció les 24 hores del dia són els de Calp, Benissa, Teulada, Xàbia, Dénia, Orba i Pego.

La mesura presa per Marina Salut ha estat qualificada per la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública de la Marina Alta com a “tragicòmica”. “Cómica perquè posa de manifest que els directius de Marina Salut desconeixen totalment el Sistema Nacional de Salut i les lleis que el governen, tràgica perquè de seguir endavant deixarà molts ciutadans i ciutadanes sense el seu dret efectiu a una salut pública digna i de qualitat amb un perill real per a les seues vides i la seua salut”.

Des de la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública de la Marina Alta recorden que “la ciutadania de El Verger, Els Poblets, Ondara, Beniarbeig, Benidoleig, Pedreguer i Gata tenen mateix dret a l’accés a la salut que qualsevol altre ciutadà, i este dret protegit constitucionalment”.

Així mateix, assevera la Plataforma que “el tancament dels centres de salut en horari nocturn i la indicació que la ciutadania acudisca a l’hospital per a urgències pròpies de l’atenció primària, suposa una vulneració flagrant de la Llei General de Sanitat i de la Llei 16/2003, de 28 de maig, de cohesió i qualitat del Sistema Nacional de Salut”.

La Plataforma defensa que “l’atenció continuada en els centres de salut no sols suposa una atenció mèdica de proximitat que salva vides en urgències vitals, sinó que a més, suposa la millor i única garantia perquè la cura necessària als malalts paliatius, postquirúrgics, oncològics o crònics, entre d’altres, es preste durant les 24 hores del dia”.

Per l’anteriorment dit, la Plataforma per a la Defensa de la Sanitat Pública de la Marina Alta demana al Conseller de Sanitat, Luis Rosado, “que es pronuncie, que done la cara i es faça càrrec de les seues responsabilitats declarant que els centres de salut no es tanquen”. Així mateix, la Plataforma demana “la dimissió immediata del Gerent de Marina Salut” “per mostrar un desconeixement indecent de la legislació sanitària […] per passar per alt les seues obligacions amb les corporacions locals, i per demostrar un menyspreu vergonyant al voltant de la salut de la ciutadania de la Marina Alta”.

La Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública de la Marina Alta està recolzada per les formacions polítiques del Bloc-Compromís, el PSPV, EUPV i ERPV.

1033 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!