Es dóna el primer pas per a “compartir comarca”

Els alcaldes i alcaldesses que van assistir el divendres passat a la conferència comarcal, organitzada pels Rotary Club de la Marina Alta, van manifestar la necessitat de decidir en comú la creació de noves infrastructures i serveis. Una altra de les propostes va ser crear una mancomunitat i redactar un pla estratègic comarcal. El divendres passat els Rotary Club de la Marina Alta, els de Xàbia, Dènia, Benissa-Teulada i Calp-Ifach van congregar a 17 alcaldes dels 33 pobles de tota la comarca entre els que es trobava l’alcalde de Pego, Carmelo Ortolà. La majoria d’ells van intervenir en diverses taules rodones que es van organitzar durant tot el dia. En general, en els debats, es va fer incidència en què la solidaritat ha d’estar present entre els municipis de la Marina Alta en assumptes com les infrastructures, els serveis o l’aigua. Així mateix també es va posar de manifest la voluntat comuna de realitzar un estudi real sobre l’economia de la societat de la comarca.

Antoni Prats, el president de l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta, dibuixava un espai on “els ciutadans i ciutadanes de la Marina Alta es comporten com si formaren part d’una gran ciutat utilitzant les carreteres com si foren els carrers d’eixa gran ciutat que abasta tots els pobles de la comarca i que necessita de l’automòbil per a poder desplaçar-se”. Tot i això, descobria els entrebancs a eixa realitat “la planificació urbanística continua en mans dels ajuntaments com si cada nucli municipal no tingués res a veure amb el seu veí”.

Així mateix Prats va afirmar que “continuem pensant, la gent de la Marina Alta, en els límits de termes municipals del segle XIX sense acceptar que hi ha una realitat nova”. I immediatament després d’aquesta afirmació llençava la pregunta de si “veritablement són els ajuntaments de la comarca sensibles o conscients de que formen part d’una comarca que es diu Marina Alta”. Prats anava més enllà d’aquesta qüestió i formula plantejava “si per un moment els seus alcaldes i regidors estarien disposat a perdre una part d’eixa parcel•la de poder que és el poder municipal en benefici d’una entitat administrativa d’àmbit superior que seria la comarca de la Marina Alta.”

Per a començar a treballar en aquest repte llençat pels Rotary Club de la Marina Alta de “Compartir comarca” l’alcalde de Teulada, José Ciscar, oferia el consistori del seu municipi per a realitzar la primera reunió, abans que s’acabe maig, que permetera fer una realitat el projecte conjunt.

L’alcalde de Pego, Carmelo Ortolà, en la seua intervenció assegurava que ‘Compartir comarca’ “s’ha llançat perquè els responsables de tot això són els ajuntaments” i afegia francament “com a polítics, com a alcaldes, ens devem organitzar i intentar treure endavant els assumptes diaris, que són els ciutadans”. Així mateix Ortolà recordava “que els alcaldes estem ací per a quatre anys i el problema de fer comarca no és un problema de quatre anys” és per això que afegia que “el compromís de llançar-nos en este projecte, d’intentar eixa comarca compartida ha de nàixer d’un compromís per a què qui vinga en el futur també puga pujar al carro de la comarca compartida”.

Ortolà concretava algunes necessitats comunes que farien falta per unificar la comarca com per exemple “el problema intrínsec de la Marina Alta, el transport” que no només es limita al tren Gandia-Dénia, sinó també a la comunicació entre l’interior i la costa. També va fer referència a la seguretat ciutadana i a la creació de serveis sanitaris comuns com una residència per a persones amb alguna discapacitat.

“Ens hauríem d’organitzar d’alguna manera i tenir criteris clars”, afirmava Màximo Revilla, alcalde de Parcent i continuava expressant que “les qüestions polítiques no han d’interposar-se entre la comarca” afegint que “nosaltres hem de decidir el que volem com a comarca, ho hem de dimensionar nosaltres. Hem de buscar ajudes, informació, entre nosaltres” per a poder dur endavant el projecte perquè indicava Revilla “és important saber el que tenim, del que tenim fer bon ús i el que perjudica canviar-ho”.

Precisament, en eixa trobada comarcal es van extraure cinc conclusions generals de totes les propostes realitzades per la quinzena d’alcaldes presents en el fòrum comarcal. La primera i principal conclusió va ser la creació d’una taula d’alcaldes de la Marina Alta que s’encarregarà d’estudiar els problemes comarcals i plantejar solucions. La segona conclusió general d’esta primera trobada comarcal va ser marcar una directriu comuna en un moment en què la majoria de municipis es troba en plena revisió dels seus Plans Generals d’Ordenació Urbana. D’altra banda, el tercer punt important en què van coincidir els alcaldes presents en ‘Compartim Comarca’ va ser l’exigència del tren de via ampla i la connexió amb la veïna comarca de La Safor. La quarta gran conclusió va ser la promoció turística conjunta. La quinta i última conclusió va fer referència al comerç i als empresaris. A la necessitat la seua implicació amb els polítics. Motiu pel qual, es va extraure en este fòrum que els empresaris han d’ajudar a impulsar eixa tasca comuna dels alcaldes.

Finalment, es va instaurar el premi “Roda comarcal” que enguany va recaure en el setmanari Canfali i en l’escriptor Joaquín Borrell.

606 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!