Es detecten a la Marina Alta símptomes de fisiopatia del pi blanc

Els danys consistixen en l’aparició de zones de fulles seques localitzades en diferents parts de la copa dels pins que adquirixen un color marró que s'assembla a una fogonada. Sol ser freqüent que, posteriorment, els danys s'estenguen a la resta de l'arbre. Tot i l'aparença, no sol produir la mort de l'arbratge. La conselleria de Medi Ambient i la UPV estan investigant els pins afectats per a determinar l'agent patogen causant d'esta simptomatologia.

piLa conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, a través del servei d'ordenació i gestió forestal dependent de la direcció general de Medi Natural i Avaluació Ambiental, ha posat en marxa una campanya dirigida a ajuntaments i particulars per a informar sobre l'aparició, en algunes comarques de la Comunitat Valenciana, dels símptomes de la denominada fisiopatia del pi blanc, també coneguda com a 'fogonàs'.

Els danys consistixen en l'aparició de zones de fulles seques localitzades en diferents parts de la copa dels pins que adquirixen un color marró que s'assembla a una fogonada. Sol ser freqüent que, posteriorment, els danys s'estenguen a la resta de l'arbre.

Encara que la simptomatologia és molt cridanera i pot arribar a afectar una bona part de la copa del pi, no sol produir la mort de l'arbratge i la seua recuperació comença a produir-se a l'arribar la primavera, que és quan els arbres comencen a recuperar les fulles perdudes.

Els serveis tècnics de la conselleria d'Agricultura i Medi Ambient han detectat durant les últimes setmanes, la presència de danys en algunes pinades de Pinus halepensis situades en comarques costaneres de les tres províncies. Concretament, els municipis que s'han vist afectats per esta simptomatologia en els arbres dels seus parcs o jardins es troben a les comarques de la província d'Alacant a la Marina Alta i Baixa, el Mitjà i el Baix Vinalopó, el Baix Segura i l'Alacantí.

El servei d'ordenació i gestió forestal assegura que encara que els danys són molt cridaners, es tracta d'una afecció únicament foliar, per la qual cosa els pins afectats resistixen l'afecció i la gran majoria acaba per recuperar-se unes setmanes després de l'aparició dels símptomes, a l'arribar la primavera, tornant al seu aspecte anterior.

És important destacar que esta simptomatologia només s'ha detectat sobre pins i els exemplars amb danys sempre són els mateixos, la qual cosa pareix indicar que es tracta d'un agent resident en l'arbre que es manifesta quan es troba debilitat per condicions ambientals.

Ja que actualment seguix sense determinar-se l'agent patogen que causa estos símptomes, la Conselleria junt amb la Universitat Politècnica de València està desenvolupant una investigació sobre els pins afectats i en ells s'ha detectat l'anomenada Candidatus Phytoplasma Pini, la qual cosa permet pensar que s'existisca una possible relació entre la simptomatologia dels arbres i la presència del microorganisme.

La conselleria d'Agricultura i Medi Ambient està realitzant un seguiment dels danys en les zones afectades en coordinació amb els Agents Mediambientals i els ajuntaments, amb l'objecte de conèixer l'evolució dels símptomes i la possible aparició dels mateixos en zones pròximes o en altres comarques de la Comunitat Valenciana.

 

 

1659 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!