En un mes SUMA podrà cobrar tots els valors d’IBI pegolins

Fins el moment s’han notificat el 63% del total, però queden 3.799 per passar, aquells que a partir de 2008, quan entra en vigor l’última ponència de valors, van sofrir alguna modificació. Tots els rebuts notaran una rebaixa d’entre el 20% i el 30% respecte a l’últim any. La redacció de la nova ponència de valors per a Pego, prevista per a posar en valor l’1 de gener de 2013, continua el seu curs. Tot això és el que es desprèn de la reunió que ahir va tenir lloc a la Direcció General de Cadastre.
L’última reunió amb la Direcció General de Cadastre, que va tenir lloc ahir dimecres a Madrid, va estar sol•licitada per l’Ajuntament de Pego i per SUMA, l’organisme encarregat del cobrament dels impostos municipals. A la mateixa van acudir el Director de SUMA, el Secretari Municipal, l’Interventor Municipal, l’Alcalde de Pego i un representant de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies. La presència d’aquest últim es va donar perquè la sentència d’anul•lació total de la nova ponència de valors de Pego “és única actualment a tota Espanya”, assenyalava Carmelo Ortolà. La reunió va estar sol•licitada per tal d’informar-se sobre la situació present del procés d’actualització de valors a la ponència de 1990, que és la que cobra enguany, ja que encara hi ha 3.799 rebuts que no s’han passat al cobrament. Carmelo Ortolà, alcalde de Pego

Actualment s’han passat al cobrament 5.000 rebuts dels 8.799 que té Pego, el que representa un 62 ó 63% del total. Eixos rebuts ja notificats, assenyalava el primer edil, “hauran pogut veure com el rebut ha baixat considerablement respecte al que es va pagar l’any passat”. Una rebaixa que ronda “el 20 o 30%”. No obstant, assenyalava Carmelo Ortolà, “la preocupació, com a gestor de l’Ajuntament, era vore en quina fase estava això, simplement perquè l’Ajuntament necessita tindre un sustent econòmic per a anar funcionant i el principal sustent econòmic és el de l’IBI” i és que recordava Ortolà, que encara falten 3.799 valors pendents de cobrament.

Arribats a aquest punt, el dubte, tant de SUMA com de l’Ajuntament de Pego és “quan estaran disponibles eixos valors i en quina fase de la seua valoració estaven”, explicava Ortolà. Una competència, aquesta, exclusiva dels directius de Cadastre. La resposta d’aquestos ha estat que la valoració “es troba en una fase molt avançada”, de fet van augurar que estarà finalitzada en un període inferior a un mes.

Els 3.799 valors que estan en fase de revisió són aquells que han sofert modificacions després de 2007, que va ser l’últim any en què es va aplicar la ponència de 1990. En paraules de l’alcalde eixos valors “són els que més li ha costat d’actualitzar a preus de la ponència de 1990” ja que eixes modificacions o canvis només estaven contemplats en la ponència de 2008, la ponència anul•lada. Als 5.000 valors ja notificats només se’ls ha aplicat l’increment dels tres anys transcorreguts des de 2008 fins 2010.

La redacció de la nova ponència de valors per a Pego, prevista per a posar en marxa l’1 de gener de 2013, continua el seu curs. De fet, assevera l’alcalde del municipi que hi ha plena col•laboració entre les dues bandes, tant per part de la Direcció General de Cadastre com de l’Ajuntament de Pego, i això es fa patent amb la propera cita dels tècnics municipals amb la Gerència Territorial d’Alacant, prevista per a demà divendres. En ella els tècnics municipals proposaran “una sèrie de valors, de preus de les coses, per a evitar una altra sobrevaloració”.

Apuntava Carmelo Ortolà que l’anul•lació de la ponència de 2008 ha estat positiva per als pegolins i les pegolines, però esdevindria crucial en cas que el Govern de l’Estat tornara a reactivar l’impost sobre el Patrimoni. En les seues paraules: “Imaginent-nos eixes sobrevaloracions si tornara a cobrar-se impost sobre el patrimoni en la declaració de la renda, el greuge que tindrien els ciutadans de Pego respecte a d’altres municipis”, dit açò assegurava Ortolà que “els altres municipis van a trobar-se en eixe problema. Els municipis que no han protestat, que no han reclamat per via judicial que alguna cosa esta mal feta i s’han dedicat exclusivament a modificar el tipus impositiu i deixar el valor dels béns inflat, ara es poden trobar en una desagradable sorpresa, en cas que tornara a fer valdre l’impost sobre el patrimoni. Cosa que als pegolins no ens passaria”.
712 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!