En el Dia Mundial del Càncer de Mama coneixem que la taxa de mortalitat disminuïx una mitjana del 13% des de l’any 2000 a la Comunitat Valenciana

Este tipus de tumor continua sent el més freqüent entre les dones valencianes. En l’anàlisi de supervivència s’observa que als 5 anys del diagnòstic el 85% de les dones sobreviuen. A Pego, l’Associació Esperança celebrarà este dia el proper diumenge 28 d’octubre amb la IX Caminada per la Vida. Els diners que aconseguisquen en este esdeveniment els destinaran, íntegrament, a una campanya ginecològica.

Hui es commemora el Dia Mundial de lluita contra el càncer de mama. En este marc, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha informat que des de l’any 2000 fins al 2016, la taxa de mortalitat per esta patologia ha anat disminuint de forma constant fins a situar-se en una mitja del 13%.

Més concretament la taxa de mortalitat per a este tumor a la Comunitat Valenciana és de 24,92 morts per 100.000 dones, dos punts percentuals major que la taxa espanyola, que se situa en 22,7 i inferior a l’europea, amb un 32,9 segons les estimacions del Cancer Information System (ECIS) per a 2018.

Este tipus de tumor continua sent el més freqüent entre les dones valencianes. L’any 2015 es van diagnosticar 3.344 casos, la qual cosa representa el 31% de tots els càncers, per la qual cosa des de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública s’insistix en la importància que té el programa de cribatge de càncer de mama, ja que un diagnòstic precoç és fonamental per a elevar la taxa de supervivència d’esta patologia.

Es tracta d’un tipus de càncer que pot produir-se en edats primerenques però les taxes s’incrementen notablement a partir dels 45-50 anys. El grup d’edat comprés entre els 45-69 anys és on s’acumula el 58,5% dels casos. L’edat mitjana d’aparició de càncer de mama se situa en els 60 anys.

L’Associació Esperança, contribuïx a la prevenció del càncer amb campanyes distintes que van de mamografies per a joves i majors, revisions d’urologia, de colon o ginecològiques amb els beneficis que aconseguix de les Caminades per la Vida que fa 9 anys que organitza, explicava la seua vicepresidenta, Xaro Franqueza per al Rall, el programa de la Xarxa d’Emissores Municipals Valencianes que s’emetrà a Ràdio Pego hui divendres de 16 a 18h.

La cita amb la IX Caminada per la Vida és diumenge 28 d’octubre, a les 12 del migdia al Pla de la Font. La inscripció té un preu de 8€ i inclou una samarreta i una motxilla. Eixa inscripció es pot fer els dies 23 i 26 d’octubre a l’antic centre de salut, al carrer Llavador nº5, de 5 a 7 de la vesprada. En finalitzar la Caminada per la Vida, quan el cos ha s’haja calfat, hi haurà una màster class de zumba a càrrec d’Eva Morera i Carla Peretó. Enguany els diners que reculla en esta activitat esportiva els destinarà a una campanya ginecològica.

Des de l’Associació Esperança també es contribuïx cada any des què es va fundar, l’any 2007, a la investigació del càncer aportant els diners que recapten amb les diferents activitats que organitzen, a l’Institut d’Investigació Sanitària (INCLIVA) i a l’Institut Valencià d’Oncologia (IVO), detalla Xaro Franqueza.

«Sabem que d’ahí s’ix» afirmava la vicepresidenta de l’Associació Esperança. Xaro Franqueza, també té clar que és de vital importància la investigació ja que, explica que si fora per la investigació, ella ja estaria morta perquè el seu càncer «no era hormonal» i desconeixien perquè es reproduïa. «Gràcies a la investigació s’ha sabut perquè això és així i de quina manera es combat», declarava Xaro. A la mateixa alçada d’importància posa la vicepresidenta de l’Associació Esperança el diagnòstic precoç.

En l’àmbit autonòmic, la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha destacat les millores en l’atenció d’esta patologia així com els programes de prevenció que s’impulsen des de la Conselleria, «en l’anàlisi de supervivència s’observa que als 5 anys del diagnòstic el 85% de les dones són vives. A menor extensió del tumor en el diagnòstic és major la supervivència, sent la supervivència en els tumors localitzats fins a del 95%». Per este motiu Barceló ha insistit en la participació de les dones en el programa de cribratge.

 

1657 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!