En el Dia Mundial de lluita contra la SIDA els serveis sanitaris alerten de l’augment de casos de VIH en la Marina Alta

Recorden que, en els i les pacients tractats, la possibilitat de transmetre la malaltia és molt menor. El contagi ja no se circumscriu a la població homosexual ni bisexual, sinó a totes aquelles persones que tenen una vida sexual activa i sense parella estable. Els i les especialistes subratllen que la detecció i el tractament precoç són bàsics per a evitar contagis.

Els i les especialistes en patologia infecciosa alerten de l’augment de casos de VIH al nostre país. S’ha passat de 2 casos/100.000 habitants en 2012 a 9,6 casos/100.000 en el 2014. A més, el contagi ja no se circumscriu a la població homosexual ni bisexual, sinó a totes aquelles persones que tenen una vida sexual activa i sense parella estable.

img_4686Segons la Cap del Servei de Medicina Interna del Departament de Salut de Dénia, la Dra. Patricia Martín Rico, «la gran eficàcia dels tractaments ha pogut provocar una certa relaxació en la profilaxi a l’hora de mantindre relacions sexuals, com a causa de l’augment en el nombre de nous casos. La protecció, insistix Martín Rico, continua sent una ferramenta fonamental per a mantindre allunyat el virus i no estar sotmès a un tractament per a tota la vida».

A més, asseguren els experts, la detecció i el tractament precoç són bàsics per a evitar contagis, ja que en el i la pacient que complix bé el tractament, la possibilitat de transmetre la malaltia és molt xicoteta. Per això, n’hi ha prou amb sol·licitar al facultatiu d’Atenció Primària una simple analítica de sang, no sols per a comprovar si hi ha anticossos de VIH, sinó també de les hepatitis B i C, que utilitzen la mateixa via de contagi: la sang o les relacions sexuals completes.

Fins fa uns anys, subratlla la Dra. Martín Rico, «el i la pacient contagiat pel virus del VIH era una persona estigmatitzada i els contagis se circumscrivien als grups considerats de risc». Ara, afegix la Cap de Medicina Interna, «tota aquella persona adulta que no tinga parella estable presenta una ombra de dubte i hauria de sol·licitar una serologia per als virus del VIH i les hepatitis B i C. Precisament en este últim cas més que mai, quan després de molts anys, la patologia ja té curació».

 

1506 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!