Els ullals de Pego s´assequen

La sequera i l´augment del consum d´aigua afecten Pego. L´escasetat de pluges durant tants mesos seguits i la major demanda de vivendes, a més de la necessitat d´aigua per als camps s´uneixen per a fer baixar el nivell del pou de les aigües potables de Pego fins a 7 metres sota el nivell, del que era, fins ara, l´habitual. Mesos reiterats sense pluges, amb altes temperatures. Factor determinant perquè parlem de sequera i incidències cada vegada més visibles sobre els pous que abracen la població. A aquesta escassetat de pluges li hem d´afegir la creixent demanda d´aigua per a la construcció, per als camps, que ara és quan més set pateixen i per a la part refrescant de l´estiu, amb les piscines com a màxim representant.

Tots aquests factors i altres, han fet que el pou de les aigües potables de Pego haja registrat un canvi en els seus nivells. 18 metres sobre el nivell del mar era l´habitual i solia baixar fins al 21 metres. Actualment, el pou ha baixat fins als 25 metres. 7 punts per sota del que és habitual.

No només al pou de les aigües potables es nota aquesta minva d´aigua. Molts dels ullals que es estan distribuïts pel terme de Pego han començat a mostrar les conseqüències de la sequera que s´estèn per tota la península ibèrica. L´ullal de les Aigües, la sèquia de Cotes, entre d´altres, són brolladors que han deixat de treure aigua, un fet, que comença a ser preocupant.

De moment, a Pego no necessitem restriccions d´aigua, tot i que totes les dades indiquen que s´ha d´anar amb més compte de l´habitual a l´hora de consumir aigua.

Amb mesures insignificants podem fer un consum d´aigua de forma més eficient. Podem tancar lleument la clau de pas de casa quan si ens n´anem de vacances. Tancar l´aixeta mentre t´ensabones les mans. Quan et llaves les dents, utilitzar un got i no deixar l´aigua còrrer. Fer el mateix al llavar-te la cara o a l´afaitar-te. Reparar aquelles aixetes que gotegen, utilitzar la llavadora i el rentaplants amb càrrega completa, regar a poqueta nit o de bon matí. Instal•lar cisternes de doble càrrega o sinó posar una botella a la cisterna per estalviar d´un a dos litres d´aigua. Dutxar-se en comptes de banyar-se. Telefonar a emergències per comunicar pèrdues d´aigua, entre d´altres.

A més, s´ha d´intentar cuidar la puresa de l´aigua. Com? D´una manera senzilla. No abusant de lleixius i detergents, i aquests que siguen sense fosfats. No tirant oli per la pica o el vàter, sinò depositar-lo a la brossa o dur-lo a un ecoparc. El mateix hem de fer amb els productes químics com l´aiguarràs, els dissolvents, etc. Per últim, utilitzar paper higiènic blanc, preferentment reciclat perquè els papers de colors són més contaminants.

Tot aquests consells per a aconseguir una millor utilització de l´aigua que consumim, un bé imprescindible per a viure.
694 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!