Els regants valencians afronten un sobrecost de 40 milions a causa de la pitjor sequera dels últims 150 anys

L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) exigix mesures especials després de constatar el desastre provocat pel clima en cítrics, hortalisses i ramaderia d’oví-caprí. Des d’AVA es demana que el Govern prenga cartes en l’assumpte, entre d’altres, aplicant rebaixes de mòduls fiscals i posant en marxa ajudes concretes i tarifes especials per al regadiu.
L’hivern més sec dels últims 150 anys en la Comunitat Valenciana està tenint conseqüències devastadores tant per a l’evolució de molts cultius i de determinades activitats ramaderes, com per a l’estabilitat econòmica dels agricultors, els que s’han vist obligats a incrementar substancialment la freqüència dels regs en un intent de contrarestar els nocius efectes de la persistent sequera sobre els cultius.

La referida circumstància, eixa falta de pluges amb la freqüència que sol ser habitual a la tardor i hivern, ha passat una onerosa factura a les entitats de reg. Un estudi de l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) revela que el sobrecost a què han hagut de fer front els cultivadors durant este hivern se situa entorn dels 40 milions d’euros. Esta estimació es basa en un sondeig efectuat entre els pous de reg que ha permés establir que la sequera ha propiciat un increment mitjà del consum d’aigua del 30%, a què cal sumar l’augment del 21% en el gasto i el preu de l’electricitat que s’usa per a l’extracció de les aigües subterrànies. A partir d’estos càlculs es pot concloure que cada hectàrea de les 200.000 que comptabilitza el regadiu valencià ha precisat uns 1.000 m3 més d’aigua per a tractar de pal•liar l’impacte de la sequera, la qual cosa tira eixe sobrecost addicional per als regants d’uns 40 milions d’euros.

“Estem convençuts que es tracta d’una xifra moderada –apunta el president d’AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado– perquè els responsables dels pous de reg ens comenten que entre els mesos d’octubre i març s’han vist obligats a regar a nivells que són propis del mes de maig, és a dir, quan ja estem en plena primavera. Eixe gasto afegit resulta fatídic per a la renda dels agricultors i tant és així que ens arriben notícies d’impagaments de factures en entitats de regants perquè en alguns casos els usuaris ja no poden fer front a eixe gasto. La sequera afecta ja molt seriosament a la butxaca dels agricultors i, damunt, eixe sobrecost generat per la necessitat regar en ple hivern tampoc ha impedit que molts cultius presenten problemes”.

Efectivament, el cas dels cítrics és el més greu i significatiu. Tal com ja va informar AVA-ASAJA, esta campanya les pèrdues en la citricultura valenciana superen els 200 milions d’euros arran de la incidència de fisiopaties causades pel clima, com la “clareta” i el “covard”, els baixos calibres i els preus de mercat negatius. També en les hortalisses s’han deixat sentir els efectes de la sequera amb descensos de collita pròxims al 15% en productes com la carxofa, la flor-i-col o l’encisam, una conjuntura que ha ocasionat pèrdues al sector hortícola d’uns 9 milions d’euros.

I encara estan per veure les repercussions futures que este hivern tan anòmal tindrà sobre cultius com els fruiters d’estiu, els fruites seques o la vinya, ja que l’absència de les necessàries hores de fred o el dèficit hídric amenacen de provocar substancials minves en les seues respectives produccions.

“Davant de la gravetat d’esta conjuntura –afirma Cristóbal Aguado– i les perspectives gens afalagadores que s’obrin, és imprescindible que el Govern prenga cartes en l’assumpte i aborde el problema amb sensibilitat, aplicant amb caràcter urgent, rebaixes de mòduls fiscals i posant en marxa com més prompte millor algun pla d’ajudes concretes i tarifes especials per al regadiu”.


800 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!