Els perits avaluen els danys de la pedregà

Des d’ahir els camps pegolins afectats per la tromba de pedra de fa unes setmanes estan sent avaluats per les empreses asseguradores. La novetat és que el peritatge l’estan efectuant sobre la fulla i les branques i no sobre la fruita mateixa. Es preveu que d’ací a un parell de mesos els perits tornen a la localitat per veure com ha quedat definitivament la fruita. Les 4 de la vesprada del dijous 24 de maig. De sobte, un soroll ensordidor. Un mantell blanc, acompanyat d’un fort vent, que ho envolta tot. El resultat: una capa de pedra vinguda de la Vall de la Gallinera que va fer malbé pràcticament tot el que va trobar al seu pas. Feia tres anys que no pedregava amb eixa virulència a Pego. Perquè tot siga dit, l’escena va ser espectacular tot i que només va durar uns minuts. Fulles caigudes i foradades, branques badades, fruits picats i una capa blanca al terra. Per uns minuts va semblar que s’acabava el món. Per a avaluar tots aquests danys ahir van visitar el terme de Pego els perits i hui continuen.

Les asseguradores són les que ara tenen la paraula per a reconèixer les pèrdues que es produiran al camp arrel de la violenta pedregada de fa dues setmanes. Enguany, però, el mètode utilitzat per a avaluar els danys ha sobtat a més d’un dels propietaris de les terres, ja que el peritatge s’ha realitzat sobre la fulla afectada i no, com és habitual, directament sobre la fruita.

Aquest primer peritatge, per tant, segons les paraules de Vicent Dominguis, un dels primers a qui li han peritat els bancals, seria un tanteig per a veure les zones del terme que s’han vist afectades. I s’espera que en uns mesos tornen els perits per a avaluar el mal en la mateixa fruita. Una pregunta generalitzada al respecte d’aquest mètode de peritatge era referent a, què passa si les taronges es cauen? O els llauradors decideixen tombar les dolentes per a què els visitadors de bancals no aprecien el mal de la pedregà? La visita del perit vindria, en certa manera, per a testimoniar això, que eixa fruita ha estat danyada, tot i que en la segona visita ja no estiga penjant en l’arbre, explicava Dominguis.

Aquests dies se sentien veus que apuntaven a què potser alguns llauradors guanyen més amb les assegurances que amb el que traurien de la venda de les taronges, perquè recordem que el sector continua submit en una intensa crisi.
457 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!