Diumenge, a la baixada del sol, el corpus serà el protagonista

A partir de les 8 de la vesprada la música de la dolçaina i el tabal, junt als balls centenaris coreografiats per a l’ocasió rendiran tribut al Corpus. Al mateix temps, a l’interior del temple de Nostra Senyora de l’Assumpció tindrà lloc la missa per enaltir l’eucaristia. Una vegada aquesta acabe, els xiquets i xiquetes que enguany han pres la primera comunió seran els protagonistes de la processó del corpus que acabarà al Convent. Com cada any, Pego celebra el Corpus, 60 dies després del Diumenge de Resurrecció, enguany diumenge 10 de juny. El corpus és la festa dedicada a l´exaltació de l´Eucaristia, al Cos i la Sang de Jesús, en la seua representació mitjançant del pa i el vi. El seu desenvolupament a les terres valencianes va ser extraordinari a principis del segle XIV i encara es manté en la majoria de pobles, no cal anar molt lluny per comprovar-ho, perquè a Pego és una de les processons religioses amb més tradició.

Va ser el Concili de Trent, cap a l’Edat Mitjana, l’encarregat d’introduir en l’Esglèsia Catòlica el costum, que tots els anys, determinat dia festiu, se celebrara aquest excels i venerable sacrament amb singular veneració i solemnitat; i reverentment i honorífica fóra dut en processó pels carrers i llocs públics. Amb això els cristians testimonien la seua gratitud per la victòria i el triomf de la mort i resurrecció del Jesucrist.

El Corpus des del seu naixement ha mantingut un caràcter dual molt definit, és com una moneda que mostra dos cares distintes: allò sagrat i allò profà. És a dir, entrellaçat en el teixit de la festa apareix l’element religiós, vigorós i esplèndid, auspiciant una intenció dogmàtica impressionant de culte i adoració al Santíssim que es manifestava en un ritu processional sense parangó.

I junt amb esta manifestació de triomf de la Veritat sobre l’Heretgia trobem l’element profà, lúdic i popular, assentat en el Capítol Municipal que costejava als dansaires, adornava els carrers processionals amb romer i altres plantes oloroses, organitzava l’eixida de nans i gegants, subvencionava les representacions teatrals, entre d’altres. A Pego, des de fa tres anys les Dansaires d’Uxola, junt a la música de La Clandestina, aporten a aquesta festivitat l’element lúdic que tanta tradició té a ciutats com València.

Des del primer any que van eixir en la processó del Corpus, les Dansaires es van posar com a objectiu anar augmentant el nombre de balls cada any. I, de moment, ho estan complint. Així, enguany seran 6 els balls que el públic distribuït pels carrers del centre del poble podrà contemplar: panderets, vetes de Sueca, arquets, cavallets, magrana i zíngares, a més de la dansà de Pego. Els grups seran de 8, 10 i 12 xiquets i xiquetes en cada ball, a més de les Dansaires d’Uxola.

El ball de les zíngares, comentava Maria Ferrer, una de les Dansaires d’Uxola, és la nova incorporació al repertori de les Dansaires, que han augmentat el nombre de xiquets i xiquetes que eixiran amb elles el diumenge de vesprada a ballar aquestes danses rituals, expressament concebudes per donar les gràcies a la resurrecció del Senyor i, en aquest cas, també a l’estiu.

Els diferents balls iniciaran la processó a les 8 de la vesprada des de l’Esglèsia de Nostra Senyora de l’Assumpció per a acabar a la Plaça del Convent. Al mateix temps que comencen a desfilar els balls rituals pels carrers de Pego a l’interior del temple se celebrarà la solemne missa en honor al Corpus i seguidament es procedirà a treure la sagrada Eucaristia, precedida pels xiquets i xiquetes que enguany han pres la primera comunió i que amb aquesta processó posen punt i final al primer contacte, a través del pa de Crist, amb Jesús, com explicava per a Ràdio Pego el Pare Miquel.

L’itinerari serà el següent: Esglèsia de Nostra Senyora de l’Assumpció; Plaça de l’Ajuntament; C/ Sant Eloi; Sant Antoni de Pàdua; Ramon i Cajal; Camilo Pérez Galdós; Sant Francesc Xavier; C/Picadora; Sant Antoni Abad; Sant Joan; Sant Marc; C/Pere III el Gran; Sant Francesc d’Asís; Jaume I; Sant Marc; Mestre Berenguer per a acabar a la Plaça del Convent.

398 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!