Els moros i cristians prenen els carrers de Pego


Isabel Sivera i Juan Miralles, capitana cristiana i capità moro inauguraven, ahir a migdia, el cap de setmana en el que envairan els carrers de Pego per rememorar, un any més, la batalla entre els dos bàndols. Color, moviment i retrospectiva històrica dominaran les pompes de dissabte i diumenge. Avui a les 7.30 de la vesprada, desfilada infantil, a les 11. 30 de la nit, ambaixada.
No hi ha festa sense música ni música sense festa. I la festa, com la música, ja han pres possessió del seu territori, els carrers de Pego i sobretot, les càbiles que hi ha distribuïdes per tot el poble. Ahir, el capità moro, Juan Miralles i la capitana cristiana, Isabel Sivera, en comitiva van recórrer totes les càbiles per a inaugurar la setmana festera que protagonitzaran, com a estendards dels dos bàndols, enemics històrics i amics reals.

Algarades i Alaçdrach han agafat enguany el testimoni de capitanejar les tropes cristianes i mores de Pego, contribuint així a seguir una tradició que cada vegada més s’implanta al territori valencià i que ha convertit la festa en la més popular del País.

A Pego la celebració de moros i cristians s’ha vist enguany reforçada per l’acte de presentació dels capitans que va ser organitzat, per primera vegada, per la Junta Central de Moros i Cristians, al mes de maig. L’acte tenia com a objectiu consolidar-se en el futur i incrementar la unitat entre totes les filades. A més, com no, donar major esplendor a les festes.

Les festes de moros i cristians duren 4 dies. Dies intensos en els que s´ha de donar el màxim de cadascun, sobretot si es tracta de representar un bàndol o un altre. Ser capità i capitana és una experiència extraordinària per a qualsevol membre d’una filà.

Durant el dia d’ahir els capitans i la Junta Central van inaugurar totes les càbiles, com ja hem comentat, per la nit, la capitania mora, Alaçdrach, va encetar la festa nocturna per a tot el poble amb el ball que va amenitzar l’orquestra “Los Triburones”. Avui divendres els actes programats es multipliquen.

Durant tot el dia estaran obertes les càbiles. A les 7.30 de la vesprada tindrà lloc la XIV Desfilada Infantil de Moros i Cristians amb el següent itinerari: concentració a la Pl. de l’Ajuntament, C/ Eccehomo, C/ Capità Cendra, C/ St. Jaume, C/ St. Agustí, Pla de la Font. Aquest acte serà retransmès en directe per Ràdio Pego.

A les 23.30h. ENTRADETA I AMBAIXADA-PARLAMENT amb el següent itinerari: concentració a la Pl. de la Quintana, Avinguda Jaume I, C/ Poeta Lorente, Pl. de les Franciscanes de la Puríssima Concepció, Avinguda d’Alacant fins Pl. de l’Antic Regne de València.

En acabar, es dispararà un castell de focs d’artifici al Passeig Reina Sofia. I al llarg de la nit hi haurà revetlles a totes les càbiles. A partir de la 1 de la matinada, ball a la filà cristiana capitana ALGARADES al C/ Sant Carles amenitzat per l’orquestra DIAMONS.

El dissabte el dia està complet. A les 11 del matí Dia de l´Alardo. Es recupera així la batalla amb trabucs entre els dos bàndols. El bàndol cristià es concentrarà a la Plaça Eccehomo i el bàndol moro al principi del C/ Major. Tots dos avançaran cap a la Pl. de Jaume I on es trobaran i li faran una festa al Rei En Jaume I.

A partir de les 12.00h. del migdia tindrà lloc al Pla de la Font “LA BIGA DEL GALL”, un joc tradicional que Alaçdrach i Albardins han volgut, també, recuperar. Consisteix a pujar una biga ensabonada en busca d’un gall, que en aquest cas, no estarà viu. Al voltant d’aquesta activitat, hi haurà instal•lats tobogans d’aigua per a menuts i majors. Tot estarà acompanyat d´una degustació de cassalla i cervesa, a càrrec de les dos filades. Aquests dos actes també seran retransmesos per Ràdio Pego.

Ja entrada la vesprada, a les 20.30h. tindrà lloc l’entrada CRISTIANA amb el següent ordre de filades: Algarades, Conqueridores, Arrapades, Albardins, Almogàvers i Inquisidors. L´itinerari a seguir: concentració al C/ St. Bonaventura, Avinguda Jaume I, C/ Poeta Lorente, Pl. de les Franciscanes de la Puríssima Concepció, C/ St. Rafael i Avinguda de Fontilles.

I ja de nit, a partir de les 24.00h. de la nit, l´esperat BALL DE MOROS i CRISTIANS al Polisportiu Municipal amenitzat per les orquestres PATO DANIEL i RENACER.

El diumenge continua la festa. A migdia cercavila de les filades pels carrers de tot el poble. A la 1 concentració de les filades al Passeig Cervantes on s’oferirà una PALLORFADA POPULAR.

I de nou, per la vesprada, a les 20.30h es procedirà a l´ENTRADA MORA amb el següent ordre de filades: Alaçdrach, Ha-Ben-sahines, Beduines, Coscolls, Al-Hagamba-Musa i Feixucs. Itinerari a seguir: concentració al C/ St. Bonaventura, Avinguda Jaume I, C/ Poeta Lorente, Pl. de les Franciscanes de la Puríssima Concepció, C/ St. Rafael i Avinguda de Fontilles.

Els capitans de 2006, Isabel Sivera per part de les Algarades i Juan Miralles, de la filada Alaçdrach, conviden al poble de Pego a acudir a tots els actes programats i gaudir de la festa.

612 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!