El tractament contra la processionària a Monte Pego elimina entre 30.000 i 75.000 erugues

L’objectiu final d’esta campanya, que l’Ajuntament de Pego va dur endavant en zones comunes de pinar de Monte Pego a principis de juny, és «evitar la desforestació de Monte-Pego i evitar danys molt greus a les persones i animals pels pèls urticants que desprenen les erugues de la processionària».

IMG-20170607-WA0000A principis de 2017 la Regidoria de Medi de l’Ajuntament de Pego es va comprometre amb els veïns i les veïnes de Monte Pego a aplicar trampes per als nius de la processionària en els pins de les zones comunes de la urbanització. A principis de juny, amb l’arribada del bon temps, va començar la col·locació de trampes per part de l’empresa Icsam.

L’empresa va realitzar un tractament preventiu i sistèmic. Va distribuir en 25 pins infestats o amb símptomes per processionària trampes de captura massiva de mascles amb feromona. IMG-20170607-WA0003Un sistema de control molt recomanable per actuar tant en zones amb baix nivell d’infestació com en zones poblades. Es tracta d’utilitzar trampes que contenen les hormones sexuals naturals o de síntesi, que atrauen els mascles de l’espècie en fase de papallona abans que fecunde les femelles. També es van col·locar el que s’anomena greentrap collar antierugues, és una trampa ecològica per a lluitar contra les erugues processionàries del pi que aconseguix capturar-les mentre baixen pel tronc, el que permet evitar que se soterren i seguisquen el seu cicle vital.

El cicle d’este lepidòpter és el següent: les papallones naixen entre la segona setmana de juny i la segona de juliol, depenent de les temperatures, i solen morir a setembre. El nombre d’ous per posta oscil·la entre 120 i 300 donant un aspecte de canut que recobrix les fulles dels pins. A les 4 setmanes solen eclosionar els ous, sobre la segona quinzena de setembre. processionaria01Una vegada eclosionats els ous, les larves comencen a alimentar-se en el mateix lloc on estan i, a poc a poc, van desplaçant-se per l’arbre. Les erugues s’alimenten de nit. En l’estadi larvari 5é és quan comencen a baixar dels pins i comencen les processons (d’ahí el nom). Busquen lloc per soterrar-se i iniciar un nou cicle.

processionaria15Els resultats d’esta primera actuació a les zones de pinars comunes de Monte Pego, segons l’informe tècnic elaborat per l’empresa Icsam per a la regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Pego, «el tractament realitzat en la fase prèvia per a eliminar les papallones en fase adulta ha sigut excel·lent per als recursos empleats». També es recomana, per part de l’empresa, ampliar-se la zona d’actuació amb la disposició de més trampes per a atrapa les papallones.

Icsam ha realitzat dos revisions dels tractaments utilitzats, una a juliol i l’altra a setembre. En la primera es van aconseguir atrapar al voltant de 150 papallones i en la segona al voltant de 100 papallones, el que implica, l’eliminació d’entre 30.000 i 75.000 erugues. Una oscil·lació molt àmplia perquè, com s’ha apuntant anteriorment, el nombre d’ous per posta oscil·la entre 120 i 300.

Recomanen des de l’empresa que al mes de gener de 2018 caldria realitzar-se una nova investigació per veure els possibles nius i realitzar un tractament de canó nebulitzador.

L’objectiu final d’esta campanya és «evitar la desforestació de Monte-Pego i evitar danys molt greus a les persones i animals pels pèls urticants que desprenen les erugues de la processionària». Les erugues de la processionària tenen mig milió de pèls urticants i s’ha d’evitar tocar-les. Si es toquen per accident, els experts al·lergòlegs recomanen, primer de tot rentar la zona amb aigua i sabó, i si els efectes perduren, es pot aplicar algun antihistamínic o corticoide.

 

1650 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!