El sector acusa la UE de «fer el ridícul» per no augmentar el control de la importació citrícola

La decisió de la Comissió Europea de no endurir els controls fitosanitaris sobre les importacions d’agres procedents de tercers països, ha alçat irades crítiques per part del sector agrari valencià que ve reclamant des de fa temps majors mesures de vigilància. Comerciants i agricultors pateixen per si entrara una nova plaga al camp valencià. En agricultura i més particulament en cítrics les notícies que ens arriben són, desgraciadament, dolentes. L’última d’elles procedent de la Unió Europea i la seua permisivitat amb els cítrics procedents d’altres països que no són comunitaris. Al respecte, el president de l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-Asaja), Cristóbal Aguado, es va mostrar especialment contundent respecte a la permisivitat que s’està donant a l’assenyalar que «la UE està fent el ridícul davant els seus propis agricultors perquè anteposa en la balança altres interessos i prefereix seguir amb la vena als ulls davant de la detecció de partides de cítrics contaminades, una circumstància que demostra que hi ha un risc evident per a les nostres plantacions».

Per la seua banda, el secretari general de la Unió de Llauradors-Coag, Joan Brusca, va assenyalar respecte d’això que «ja no sé si qualificar el que està succeint en este tema com a desconeixement o falta de sensibilitat per part de Europa perquè ja portem molts anys demanant que s’apliquen a les importacions de cítrics les mateixes mesures i protocols que nosaltres hem de complir quan enviem fruita a altres països. La lliure circulació de mercaderies no pot significar la lliure circulació de malalties».

Tampoc la decisió de Brussel•les comunicada pel comissari de Sanitat, Markos Kyprianou, ha caigut gens bé entre les organitzacions de comerciants citrícoles. El dirigent de la Federació de Cooperatives Agràries de la Comunitat Valenciana (Fecoav), Cirilo Arnándis, va declarar ahir que «ja s’han trobat carregaments contaminats i no podem arriscar-nos que ens arribe una nova plaga perquè tenim ara mateix l’agricultura citrícola més sanejada». Finalment, el president del Comité de Gestió, Vicente Bordils, va advertir que si la UE no adopta noves mesures per a incrementar el control sobre els importacions de tercers països «correm el risc de patir un desastre tremend. Tal com està la situació de la citricultura només ens faltaria que entrara una nova plaga”.
414 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!