El regants del Girona no accepten el transvasament a Calp

Els usuaris ha presentat una querella contra les obres que permetran transvasar l´aigua del riu Girona des de Laguar fins a Calp després que cap dels regidors de la localitat costera acuidira a les jornades sobre la situació del riu celebrades la setmana passada.
L’ampliació del conveni entre l’Ajuntament de Calp i el de la Vall de Laguar perquè la ciutat de la costa continue extraient de forma massiva aigua del pou Llucifer a canvi d’inversions en el municipi de l’interior no ha agradat ni una gota, mai millor dit, als regants de la seua conca. De fet, el secretari de la Comunitat General d’Usuaris de la Conca del Girona (CGUCG), Pepe Noguera, va desvelar el cap de setmana que el col•lectiu ha interposat una querella criminal contra les obres de les conduccions que està duent a terme la Generalitat Valenciana per a transvasar aigua de la Vall de Laguar a Calp.

Una de les causes que ha provocat aquesta decisió ha estat veure , <> Segons ha explicat Noguera. «Només buscàvem el diàleg, arribar a un acord perquè les extraccions d’aigua es limiten però després de confirmar la no assistència a les jornades de cap representant de Calp, ens hem sentit ofesos».

Els regants ja van interposar un contenciós-administratiu contra les extraccions així com per les obres per a transvasar l’aigua però, no obstant, no han aconseguit paralitzar les captacions. Ara, amb la querella criminal, «esperem paralitzar les obres per prevenció perquè hi ha serioses irregularitats en les mateixes», ha afirmat el secretari de la Comunitat d´usuaris del Girona.

La Comunitat d’Usuaris denuncia que les extraccions són «il•legals» perquè «travessen un llit públic i es necessita el permís de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer». Però, a més, «el pou Llucifer no té cap concessió d’aigües».

De fet, els regants asseguren que el pou, ubicat en el Barranc de l’Infern, «s’està esgotant per unes captacions massives i incontrolades». No sols el secretari de la CGUCG, sinó inclús la CHJ va advertir la minva de recursos hídrics en la comarca pels transvasaments que es duen a terme des de l’interior fins als municipis costaners. És el cas de Calp. El seu desmesurat creixement urbanístic obliga a aconseguir aigua allà on estiga.

Tot i la denuncia, el PP de Calp va aprovar en l’últim plenari, celebrat el divendres, ampliar el conveni d´explotació del pou. Este nou acord compromet a la ciutat del Penyal d’Ifach a realitzar durant deu anys inversions que ascendixen a 360.000 euros en el municipi de l’interior de la Marina Alta. En realitat, el conveni li costa a Calp 435.000 euros, ja que els interessos ascendixen a 75.000 euros.
421 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!