El plenari aprovà la rebaixa del tipus impositiu de l’IBI, deixant el coeficient en 0’95

Amb els vots a favor de Socialistes Pego, Partit Popular i Ciutadans de Pego Independents, i l’abstenció de Compromís i Ciudadanos, partido de la Ciudadanía, en la sessió ordinària del ple de la corporació municipal celebrada ahir, es va fixar una reducció del coeficient de l’Impost de Bens Immobles, passant-lo del 0’99 al 0’95.Tal com va explicar el regidor d’Hisenda, Juan José Arbona, aquesta mesura respon a un Pla d’Ajust establert per la corporació municipal al 2012. Aquest inclou una rebaixa progressiva fins al 2022, amb l’objectiu de compensar l’increment de l’impost que suposa la revalorització anual del 10% del valor cadastral dels habitatges, i de garantint que es manté el volum de recaptació per a les arques municipals.En aquest punt de la sessió, el tercer, el debat sigué intens. En primer lloc, Ciudadanos havia traslladat a l’interventor, secretària municipal i alcalde, una sèrie de preguntes per tal de saber si els propietaris del Calvari 2, el sector 1 i Penyaroja paguen IBI. Simón Ortolà plantejava la qüestió de si tots els pegolins són iguals a l’hora de pagar impostos.L’interventor municipal, Carlos Soro, aclarí que en els tres casos, com que els terrenys estan qualificats com a urbans, se’ls està emetent els corresponents rebuts de l’IBI.

En el seu torn d’intervenció, el Partit Popular, per boca del seu portaveu, Ferran Gonzàlez, manifestà que el seu grup pensa que la baixada hauria d’haver estat major.

Compromís per Pego es va mostrar en la mateixa línia. De fet, presentà una esmena proposant a la corporació una rebaixa encara major del coeficient de l’IBI. Concretament, del 0’05, per a deixar-ho en un 0’94 en compte del 0’95 plantejat per l’equip de govern.

La portaveu de Compromís, Anna Sastre, es va remetre a un acord plenari pres en el 2017 per unanimitat.

Davant el rebuig majoritari que va obtindre la proposta, Sastre demanà que l’assumpte es deixara damunt la taula per tal que des dels serveis econòmics es fera el càlcul del que deixaria d’ingressar l’ajuntament amb la rebaixa de coeficient de l’IBI al 0’94.

Però, tant des de l’equip de govern, com des d’Intervenció s’explicà que no hi ha temps suficient. Primer s’hauria de fer els càlculs, convocar un altre plenari i dur a terme les passes escaients, que inclouen passar per un període d’exposició al públic i d’al·legacions, quan el nou tipus impositiu, a aplicar en els rebuts de l’IBI del 2020, ha de ser publicat abans del 31 de desembre.Finalment, l’esmena de Compromís va rebutjada perquè només va rebre el vot favorable de Compromís.

Així doncs, la corporació aprovà la rebaixa del coeficient de l’IBI marcada pel Pla d’Ajust, tal com recordà l’alcalde, Enrique Moll, qui contestà a algunes crítiques escoltades al poble en els últims dies al respecte d’aquest impost.

 

1315 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!