El ple de Pego aprova per unanimitat el primer préstec de 2017 per a renovar equips de processos informàtics

L’import és de 106.000€ i permetrà canviar, segons ha explicat la regidora de Noves Tecnologies, Rebeca Bañuls, els tres servidors actuals, una cabina d’emmagatzematge i comprar-ne una secundària, adquirir un switch nou i la contracció o renovació de llicències informàtiques. L’oposició, tot i votar a favor de la modificació de crèdit, ha criticat la falta de previsió i es realitze una modificació de crèdit en compte d’aprovar el pressupost de 2017. Carmelo Ortolà, regidor d’Hisenda, ha avançat que el pressupost està pendent, principalment, de conèixer els diners exactes que li corresponen del Fons de Cooperació Municipal.

P1290847La sessió ordinària del ple de febrer de l’Ajuntament de Pego ha estat tranquil·la. El més important que s’ha aprovat este matí ha estat la primera modificació de crèdit de 2017 que permetrà renovar equips de processos informàtics. Esta modificació de crèdit és per un import de 106.000€.

P1290850Al respecte del préstec, el regidor d’Hisenda, Carmelo Ortolà, explicava que «actualment la situació econòmica de l’Ajuntament de Pego permet que ens puguem endeutar, atès que hem baixat del nivell d’endeutament mínim que marca el Govern, que és del 75%,» per a poder realitzar operacions com la que hui s’ha aprovat al ple. Este llindar suposa que l’Ajuntament de Pego pot demanar préstecs sense sol·licitar-ho a Hisenda, tot i que sí que ha de comunicar l’operació. Ortolà recalcava que el préstec es demana perquè es tracta de «cobrir unes necessitats urgents que té l’Ajuntament». Avançava el regidor d’Hisenda que la seua intenció és cancel·lar el deute anticipadament «si les previsions que tenim són correctes».

P1290859«Fa temps que des d’Informàtica s’advertix de la necessitat d’invertir en esta àrea», declarava la regidora de Noves Tecnologies, Rebeca Bañuls, que explicava que «fa uns mesos vam patir un problema amb un dels tres servidors que tenim, el que va provocar que començàrem a treballar amb dos». La clau per a entendre la importància d’estos servidors està en què l’Ajuntament de Pego no treballa amb ordinadors de taula o portàtils com els que puguem tindre a casa, «sinó que treballa amb escriptoris virtuals a través dels tres servidors». En fallar-ne un, l’equilibri de feina dels servidors es descompensa i «posa en perill els altres dos servidors», al que s’ha d’afegir que «el que va fallar va ser el més nou i els altres dos tenen més de sis anys», segons detallava Bañuls. I açò és, apuntava la regidora, «el que ha precipitat tot este canvi d’equips de processos informàtics».

Enumerava Rebeca Bañuls el que inclouria els 106.000€ i començava explicant que «esta inversió el que comporta és canviar els tres servidors perquè s’han de canviar alhora, canviar una cabina d’emmagatzematge, incorporar una cabina secundària, adquirir un switch nou per poder incorporar més terminals a la xarxa interna i contractar llicències de programari». Concloïa Bañuls afirmant que tot això «permetria que tot el món poguera treballar el millor possible».

P1290864«És prou greu la situació informàtica perquè hui en dia sense servidors no es pot funcionar», manifestava la portaveu de Volem Pego, Irene Sendra. També considerava que es tracta «d’una falta de previsió de l’equip de govern». Irene Sendra, en la seua intervenció també demanava que, com eixa inversió, també es podria «fer una ampliació de wifi al consistori […] perquè és estrany que no pugues connectar-te al servei públic».

També s’interessava la representant de Volem Pego pel nivell d’endeutament actual de l’Ajuntament de Pego, al que contestava l’auxiliar d’intervenció que, el percentatge que hi ha en referència a l’última liquidació aprovada a l’Ajuntament (2015), és d’aproximadament el 62%.

P1290866Des del PP, la seua portaveu coincidia amb la de Volem Pego en el fet que «no cal portar les situacions al límit perquè estem a febrer i creiem que esta situació s’hagués pogut solucionar l’any passat en pressupostos». En este sentit, la popular plantejava al regidor d’Hisenda «les previsions per a aprovar pressupostos […] per a no estar recorrent contínuament a modificacions de crèdit»

P1290869En la mateixa línia s’ha expressat el portaveu de Compromís per Pego, Àngel Oltra, «que s’haguera pogut incloure en els pressupostos i més tenint en compte el temps que fa que es demanaven estes coses». Afegia Oltra que en la partida han «trobat a faltar una ampliació del SAI per a evitar que quan se’n vaja la llum només hi haja 15 minuts per a apagar-ho tot».

Carmelo Ortolà recorria a la ironia per a contestar les crítiques de l’oposició sobre la imprevisió de l’equip de govern i afirmava que «inclouria en els pròxims pressupostos és una boleta màgica d’eixes de cristall per a saber quan s’han de trencar les coses». Tornant a la serietat, el regidor d’Hisenda declarava que «els pressupostos els tenim pràcticament quadrats» a falta d’una dada, la xifra exacta que rebrà Pego pel Fons de Cooperació Municipal.

Informava, però, també Carmelo Ortolà que enguany la Generalitat, a través de la conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, «ha tingut en compte injectar diners a la residència que era un dels principals factors negatius que tenim en la pèrdua de diners». Una vegada tot això estiga clar, «Intervenció elaborarà els pressupostos».

D’altra banda, Rebeca Bañuls, admetia que «l’informe de necessitats del departament d’informàtica sí que fa temps que es va presentar […]» i també reconeixia que el SAI està en llista d’espera per poder millorar la capacitat de resistència dels equips informàtics quan se’n va la llum.

P1290872L’alcalde de Pego, Enrique Moll, aprofitava la conjuntura (que s’havia parlat de pressupost) per a informar el ple que en la presentació del Fons de Cooperació Municipal, «es va parlar que anaven a fer-li una contraoferta al president de la Diputació d’Alacant perquè no poguera negar-se a fer la injecció de diners».

 

1921 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!