El llibre de festes, el document més consultat a l’arxiu municipal


El 90% dels investigadors locals i forasters consulten els articles publicats en els llibres de festes que hi ha editats i arxivats des del 1942. El llibre, amb de 60 anys d’història ha anat millorant els seus continguts, oferint articles atemporals que desgranen la història i tradició de Pego.
L’única publicació anual de Pego, el llibre de festes és alguna cosa més que la programació de les activitats programades per a la Fira del municipi. De fet, durant els més de 60 anys d’història que té, s’ha anat millorant el contingut, el nombre d’articles, les col•laboracions, s’ha incorporat un apartat fotogràfic, que vol mostrar els fets rellevants de la localitat a través de la imatge, entre d’altres novetats que s’han anat afegint amb el temps. Joan Miquel Almela és el coordinador del contingut del llibre de festes des d’uns quants anys ençà.

Carmel Giner Bolufer va ser l´iniciador, el 1942, d’aquesta manera de plantejar el llibre de festes. Un llibre amb contingut, que no simplement reflexava la programació festiva. Aquest historiador pegolí va tenir la brillant idea d’afegir, junt a les salutacions i fotos oficials, la programació i els anuncis dels comerços del poble, imprescindibles per a dur a terme la publicació, articles d’història, d’arqueologia o ciència, entre d’altres, dotant així el llibre de festes de seriositat editorial i d’originalitat.

La importància del llibre de festes és ben visible si tenim en comptes les estadístiques de consulta de l’arxiu i la biblioteca municipal. El 90% dels investigadors, tant de Pego com d’altres punts del país, el consulten. Aquestes xifres reflexen el rigor i la veracitat dels articles publicats durant tots els anys de vida d’aquest llibre tan particular i valuós.

El llibre de festes conté articles atemporals, que no és necessari llegir d’una tacada, sinó que són per gaudir de la informació que aporten a poc a poc. És el mateix cas que les separates que es van introduir l’any passat a la publicació anual. Aquests reportatges impliquen, moltes voltes la col•laboració d’importants historiadors de fama mundial que s’han interessat pel poble de Pego.


732 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!