El finançament de la Llei de la Dependència enfronta novament al Govern i el Consell

Madrid sosté que ha abonat 21,2 milions del conveni i Benestar diu que no ha cobrat. Aquesta confusió i diferència sobre el desplegament de la llei té com a conseqüència més evident el retard en l’entrada en execució de la normativa. El vicepresident de Benestar Social, Juan Cotino, va afirmar ahir que el seu departament ha realitzat ja al voltant de 25.000 valoracions de persones que volen acollir-se a la llei de Dependència i va insistir en el fet que les resolucions d’ajudes estan preparades per a ser emeses en el moment que el Govern estatal signe el conveni previst amb la Comunitat Valenciana.

No obstant, fonts oficials del Ministeri de Treball i Assumptes Socials van assegurar ahir que la Generalitat ja ha cobrat els 21.277.833 euros inclosos en l’acord bilateral. No van precisar, no obstant, si l’acte formal de la signatura s’ha portat ja a terme, circumstància que Benestar Social va reiterar més tard que no ha tingut lloc. Una portaveu del departament de Cotino va emfatitzar així mateix que «els 21,2 milions ací no han arribat» i va instar a ser «absolutament escrupolosos» en esta qüestió.

Govern i Generalitat mantenen, per tant, la confusió i les diferències sobre el desplegament de la llei de Dependència en la Comunitat Valenciana. L’enfangada situació afecta milers de persones majors i discapacitades que no poden valdre’s per si mateixes i a les seues famílies.

La conseqüència més evident és el retard en l’entrada en execució de la normativa, que contempla l’atenció a les persones dependents com un dret. Així, a falta de 15 dies per a acabar l’any, el conveni entre les dos administracions continua sense ser firmat i les ajudes previstes no han començat a ser pagades per Benestar Social.

En este sentit, fonts del ministeri van subratllar que l’atenció als dependents no pot estar supeditada a un conveni: «És ja un dret i la llei empara els ciutadans». Van comparar el cas amb què s’impedisca a un xiquet anar a un col•legi perquè falta un conveni amb el Ministeri d’Educació. Van agregar, a més, que el conveni és només una part del finançament; una altra s’ingressa mensualment segons la xifra de persones ateses i incloses en el sistema.

Cotino va assegurar, per la seua banda, que el Consell podria aprovar hui el conveni, però de res serveix sense la firma del Govern. En esta línia, va afirmar que hi ha voluntat de les dos parts de tancar l’assumpte abans de fi d’any.

Benestar Social ha rebaixat les seues pretensions inicials (demanava el finançament del 50% de tots els serveis socials) i es conforma amb la meitat dels recursos previstos en la llei, incloent els ja existents, i no sols les prestacions de nova creació arran de la llei.


650 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*

code

Obligatori *

Hola!!