El diputat pegolí de Compromís, Josep Nadal, demana al Consell tota la informació sobre l’incendi de Pego per poder depurar responsabilitats de la deficient extinció

«Des de Compromís volem que s’esclarisquen els fets d’aquell dia, perquè la cronologia de tot el que va passar deixa en molt mal lloc la gestió de l’incendi per part del govern autonòmic del PP», afirma el pegolí. En concret Nadal reclama a l’executiu valencià còpia dels informes en poder de la Conselleria de Governació referents a aquest incendi.
Dos mesos després de l’incendi més devastador ocorregut en els darrers 30 anys a la província d’Alacant, el que va afectar 1.715hectàrees del terme de Pego, la Vall d’Ebo, l’Atzúbia i la Vall de Gallinera, hi ha diversos moviments que impulsen la recerca d’informació per a aclarir perquè les dimensions d’una crema van arribar a arrasar al voltant del 20% del terme de Pego, entre d’altres.

Ja explicàvem ahir que dimecres es van reunir els alcaldes de Vall d’Ebo, Vall de Gallinera, l’Atzúbia i Pego per decidir fer front comú al respecte i alhora per a personar-se en la causa «per a poder obtindre tota la informació que no ens han facilitat fins ara». Dilluns, els primers en personar-se seran els Ajuntaments de Vall d’Ebo i l’Atzúbia, en compartir advocat i tenir clara la postura. L’Alcalde de la Vall de Gallinera ho havia de consultar amb la resta de la formació i, tot apunta, també es personaran amb Vall d’Ebo i l’Atzúbia. Pego ho farà amb advocat propi.

Hui aportem una demanda més a eixa sol·licitud d’informació al voltant d’allò ocorregut a l’incendi, la del diputat pegolí a les Corts per Compromís, Josep Nadal. Este ha registrat allí, a les Corts, una petició de documentació al Consell sobre l’ incendi forestal que s’inicià el passat 14 maig al termes de Vall d’Ebo, Pego, l’Atzúbia i Vall de Gallinera.
En concret Josep Nadal reclama a l’executiu valencià còpia dels informes en poder de la Conselleria de Governació referents a aquest incendi, l’indicatiu de cada unitat d’extinció tant vehicles terrestres com aeris, així com brigades que van participar en l’extinció d’aquest incendi, a quines hores hi van participar i de quina institució depèn cada unitat i el registre de despatxos de mitjans i procedència del 112 referits a aquest incendi.

Segons ha assenyalat el diputat de Compromís «demanem al nou govern tota la informació detallada de les actuacions en eixe incendi per a poder depurar responsabilitats i per a que fets com aquestos no tornen a passar» i és que assegura que hi ha «molts forats negres als que volem posar llum ara que ha hagut canvi de govern, volem conèixer la veritat sobre l’actuació contra l’incendi i saber si una actuació més ràpida, coordinada i efectiva podria haver salvat moltes de les hectàrees que es cremaren», ha afirmat Nadal. I ha assenyalat que es tracta «d’una documentació que també pot ajudar a la comissió d’investigació municipal que s’ha format a Pego sobre l’incendi».

Nadal recorda que en aquest incendi es cremaren 1.715 hectàrees entre el tres termes municipals [s’hauria d’afegir també la Vall de Gallinera], en el cas de Pego, el 20% del seu terme municipal. Així, declarava el diputat pegolí, «des de Compromís volem que s’esclarisquen els fets d’aquell dia, perquè la cronologia de tot el que va passar deixa en molt mal lloc la gestió de l’incendi per part del govern autonòmic del PP».

En la nota de premsa que ha enviat el diputat de Compromís es detalla que «es va rebre el primer avís de l’incendi a les 10:45h. La Conselleria de Governació anuncià pel tuiter d’emergències, a les 13 hores, que s’havien enviat 15 efectius aeris. Per la vesprada, cap a les 19h, el conseller Santamaria i el President de la Generalitat, Alberto Fabra, arriben a Pego i anuncien la mateixa xifra». De fet, Santamaria va dir que hi havia 14 mitjans aeris i, hores més tard, en arribar Alberto Fabra, l’aleshores President, va augmentar la xifra d’efectius aeris a 16.

Josep Nadal indica en la nota de premsa que «fonts del cos de bombers anuncien que en tot el dia 14 no es va passar dels 4 efectius aeris. La UME no arriba fins les 20h, quan els bombers l’havien demanat des de les 11:30h. Això vol dir que van arribar el conseller i el President a fer-se la foto abans que els efectius que es demanaven. Durant els dies següents l’Ajuntament de Pego va rebre informació dels efectius enviats a la zona el dia 15 però no del dia 14».

Per tot això sol·licita a les Corts tota la informació disponible sobre com es van succeir els fets el dia de l’incendi del 14 i 15 de maig.

Ací hem d’apuntar també la informació que publica hui La Marina Plaza al respecte de la informació subministrada pel Govern en el Congrés dels Diputats a la bateria de preguntes formulada pels parlamentaris socialistes valencians sobre la resposta davant d’aquell devastador foc.

Este conclou, entre d’altres que «Entorn d’una hora i mitja va tardar el Ministeri de Defensa a decidir si enviava, el passat 14 de maig, a la Unitat Militar d’Emergències (UME) a l’incendi que s’acabava d’iniciar en la la Vall d’Ebo més de tres hores abans i que acabaria convertint-se en el de major envergadura en el que va d’any en tota la Comunitat Valenciana, amb un total de 1.715 hectàrees arrasades entre eixe municipi i el de Pego».

«Altres de les incògnites que plantejaven els diputats del PSOE per la Comunitat queden en canvi en l’aire», apunta l’article de La Marina Plaza. «Principalment, la que anava encaminada a aclarir si, com denuncien els veïns de Pego i el seu ajuntament, els mitjans aeris no van arribar a actuar sobre eixe terme municipal fins que era massa tard. Respecte d’això, la resposta del ministeri no emmudix eixe malestar ni aclarix dubtes, sinó que deriva qualsevol responsabilitat en la Generalitat Valenciana. “Respecte a quan es decidix intervindre en el front de l’incendi que va afectar el municipi de Pego i quins mitjans van començar a intervindre” en esta població “i a quina hora, cal assenyalar que la dita informació només la pot proporcionar la Comunitat Autònoma”, afirma textualment la resposta parlamentària».
692 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*

code

Obligatori *

Hola!!