El comerç citrícola es compromet a fixar un preu mínim davant de la distribució

L’acord aconseguit la setmana passada obri la porta a la desconvocatòria de la vaga general i fixa el preu mínim del quilo de taronges en 0,40 cèntims i el de clementines en 0,55 cèntims. Ara falta que la distribució s’afegisca a l’acord, que ha estat assumit amb cautela pel col•lectiu agrari.


El comerç citrícola va aconseguir a finals de la setmana passada un acord sobre preus mínims de gran calat i transcendència, fins al punt que tal pacte obri la porta a la desconvocatòria, per part de les organitzacions agràries, de la vaga general en la citricultura espanyola prevista per als pròxims dies 14 i 15 de desembre. La decisió adoptada pels comerciants tarongers en el seu conjunt, és a dir, tant per les empreses privades com per les cooperatives i les organitzacions de productors, consisteix, senzillament, a fixar un preu de comercialització mínim a la porta del magatzem, de tal manera que la mercaderia no es venga a la gran distribució per davall d’eixa cotització acordada. Eixe preu de partida ha sigut establert en 55 cèntims d’euro per a la clementina i en 40 cèntims per a la taronja.

Es tracta, en definitiva, de defendre un preu mínim que repercutisca en el benefici general, però sobretot en la renda dels agricultors, els que en la situació actual no cobreixen tan sols els costos de producció i el comerç pareix haver entès que semblant conjuntura resulta ja insostenible per als productors després de dos campanyes calamitoses per a tot el sector a mitjà termini.

A la reunió presidida pel conseller d’Agricultura, Juan Cotino, no va faltar cap dels pesos pesats del comerç citrícola en totes les seues vessants i facetes. En eixa mateixa trobada, i després del pacte aconseguit, es va decidir també crear una comissió per a vigilar el compliment de l’acord.

El pla dels operadors comercials va ser acollit ahir amb mostres de satisfacció pels representants de les organitzacions que representen els productors. El secretari general de la Unió de Llauradors, Joan Brusca, va declarar que «és una notícia molt positiva encara que convé ser cauts i comprovar que es tradueix efectivament en un preu raonable per als agricultors». Brusca va agregar que l’acord «ha de ser assumit també per la gran distribució». Per la seua banda, el president d’AVA-Asaja, Cristóbal Aguado, va manifestar que «amb este acord s’ha recuperat el sentit comú i, a més, marca un precedent que pot obrir un nou panorama en la citricultura. Ara ha de sumar-se la distribució».


Segons algunes fonts comercials, dels seus preus mínims quedarien per al camp 15 cèntims per quilo de taronges i 19 en clementines. Segons altres, només serien 10 i 12, i inclús hi ha qui estima que no queda res per a l’agricultor. Les organitzacions agràries estudien si s’està tenint en compte al productor i donaran a conèixer la seua postura el dia 11, avui mateix. És possible que puguen desconvocar la vaga per als dies 14 i 15 desembre per tot l´exposat anteriorment.


664 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!