El Casal Cultural celebra els seus set anys de portes obertes amb Bernat Capó, la Falla Convent i La Gossa Sorda

Amb la música dels pegolins es va tancar una vetllada en la que també es va fer un tast de cervesa tradicional valenciana en l’hora del Planeta. Carles Valor va estar l’encarregat de presentar els Premi Casal que van destacar, la seua II edició, la vàlua de l’obra del periodista i escriptor de Benissa Bernat Capó i la revalorització del valencià dins les Falles que s’està duent a terme des de la Falla Convent.
Dissabte passat, 26 de març, el Casal Cultural de Pego va celebrar el seu 7é aniversari de portes cap a fora. I és que s’ha de recordar que varen ser diversos els anys que va durar la reforma interior que van dur a terme, desinteressadament, persones que creien en el projecte del Casal Cultural i en les possibilitats que els oferia l’espai. Per a l’ocasió l’entitat cultural va preparar diverses activitats al llarg de la vesprada-nit, per a ressaltar la tasca que han anat fent en aquest recorregut. Carles Valor, va ser, per eixa nit, la veu del Casal Cultural. Així, va explicar que “el Casal Cultural va obrir les seues portes a maig de 2004 amb la intenció de convertir-se en centre catalitzador del moviment cultural, social i polític del nostre poble” i valorava que “passat el temps és evident que els objectius s’han complit en bona part”. Assenyalava també Valor en el seu discurs que tot i les errades comeses i la situació global marcada per l’individualisme, al que s’afegeix una falsa pau social al municipi, tot i això, “el Casal Cultural de Pego després d’un temps de reflexió, amb tornar amb força i il•lusió, sabent-se necessari en aquest poble i desitjant no convertir-se, en els propers mesos, en imprescindible”.

Carles Valor, com a portaveu del Casal Cultural va ser també, l’encarregat d’entregar els Premis Casal, que naixen quan “el Casal ja sap que li agrada, que admira i a qui”. El primer premiat de la nit era en Bernat Capó, “profundament arrelat a la seua terra”, però també, segons desvelava Valor en un to amable, “agnòstic, republicà i pudent”, qui va nàixer a Benissa l’any 1928 “ha pogut compaginar el treball quotidià amb la seua gran passió, el periodisme”. Ressenyava el presentador de Bernat Capó que “ha participat en moltes empreses culturals, ha col•laborat intensament en diaris […], també ha escrit per a revistes […], paral•lelament ha publicat narrativa tan en valencià com en castellà. En la nostra llengua s’ha especialitzat en el conte curt. També ha donat a llum diversos treballs d’antropologia i costumisme. Com activista cultural ha creat els Premis 25 d’Abril”.

Amb bon humor, Bernat Capó, va bromejar amb l’hora de l’entrega de Premis i la seua edat, “encara que no s’ho cregueu diumenge passat vaig fer 38 anys”. Capó va agrair que el Casal Cultural s’enrecordara d’ell “perquè quan arriben estes edats, ja…, normalment et tracten de vell”. A partir d’una anècdota va defensar que “les opinions bones són les dels vells”. Així mateix, va encoratjar el Casal a continuar realitzant la tasca que fa.

El segon Premi Casal anava per a la Falla Convent, que “amb els seus 15 anys d’existència s’ha distingit pel seu treball en la promoció i dignificació de la festa fallera alhora que ha col•laborat en la dinamització cultural del nostre poble” i destacava Carles Valor “els concerts de música, el teatre en la nostra llengua, així com l’aportació a la música fallera i en especial als llibrets de falles que han estat premiats reiteradament per la seua qualitat i per l’ús del valencià”.

En representació de la Falla Convent van pujar a l’escenari a arreplegar el guardó els actuals presidents, Bernat Boluda i Mapi Domènech. El primer va destacar que “ser premiats pel Casal és un incentiu per a nosaltres per a continuar”. Mapi Domènech manisfetava que els fallers i les falleres de la Falla Convent “ens sentim realment satisfets i molt contents”, perquè assegurava la presidenta de la Falla Convent que “la tasca no ha estat només dels presidents”, sinó que la Falla ha comptat amb la col•laboració d’artistes, professors, pintors, poetes, escriptors.

Acabava la nit amb la música en directe i en acústic de La Gossa Sorda. Josep Nadal, cantant de la formació pegolina manifestava estar “encantats de tornar ací al Casal i vore que s’ompli de gent i que tornen a obrir-se les portes del nostre Casal”, desitjava Nadal el fet de “vore si tirem avant i podem fer moltes de les coses que ja havíem plantejat fa quasi 10 anys amb la idea de tirar esta santa casa avant.”
838 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!