El Carnestoltes Pego 2023 convidarà donar-li la volta al món

L’Ajuntament de Pego ha detallat en nota de premsa la programació del Carnestoltes 2023, marcat per la celebració de la tercera edició del Festival d’Arts Escèniques i la recuperació de la Pinyata. A més a més, el calendari inclou també el Pregó i la Baixà del Bullent, que es concentren en la jornada de dissabte 11 de febrer.

En aquesta tercera edició del Festival, s’ha optat per la temàtica de la ‘Volta al món’, amb el qual es fa l’ullet al cinc-cents aniversari de la primera circumnavegació protagonitzada per Elcano i Magallanes. Una proposta organitzada per les regidories de Festes i Cultura de l’Ajuntament de Pego i que dirigirà, un any més, el coreògraf pegolí Marc Pons.

El Carnestoltes a Pego no seria Carnestoltes sense la tradicional Baixà del riu Bullent, la qual marca el punt d’inici del calendari carnavalesc al nostre municipi. Els valents i valentes desafiaran les gèlides aigües del Bullent el dissabte dia 11. Els participants d’aquesta atípica carrera han de recórrer el riu disfressats (si ho desitgen) i pujats en una barca confeccionada per ells mateixos amb materials reciclats i reutilitzables, que no danyen el medi ambient. Com en edicions anteriors, hi haurà premi per a l’embarcació més original, la més sostenible i la que més residus retire de l’aigua.

El mateix dissabte 11 de febrer, a les 23 hores es farà el Pregó de Carnestoltes Pego. L’acte ha estat organitzat per l’associació cultural Atzaïla en col·laboració amb l’Ajuntament, i inclou una cercavila, a les onze de la nit, des de la plaça del Mercat, amb batucada i disfresses. A les onze i mitja, la plaça de l’Ajuntament serà l’escenari d’un espectacle dirigit per Marc Pons, anomenat, «Una aventura, un viatge, la volta al món…». I, en finalitzar, uns minuts avanç de la mitjanit, l’actriu i còmica Maria Juan oferirà el pregó del Carnestoltes, des del balcó de l’Ajuntament. Atzaïla ha preparat, a més, un fi de festa al pub Memòries amb l’actuació del grup xabienc La rendición.

Passem a l’acte central de la programació d’enguany. Dissabte 18 de febrer, a les set de la vesprada, s’encetarà el Festival d’Arts Escèniques a la plaça de l’Ajuntament, on estarà situat un dels set escenaris d’enguany, els quals estaran dedicats a diferents racons del planeta (l’Índia, el continent africà o la Xina seran alguns d’ells). Com en anys anteriors, veïns i veïnes, així com visitants, podran fer el recorregut pels diferents decorats, que estaran situats als carrers Ecce Homo, Capità Cendra, Sant Jaume, Sant Agustí i l’últim d’ells, al Pla de la Font.

En aquests set punts estratègics hi haurà espectacles musicals, de manera ininterrompuda, fins a les 22 hores. En ells participaran més de 200 artistes, molts dels quals seran veïns de la localitat pertanyents a acadèmies de ball o diferents associacions culturals locals.

El colofó de la tercera edició del Festival d’Arts Escèniques tindrà lloc a les 22 hores en l’últim dels escenaris (el del Pla de la Font) on es congregarà la majoria dels artistes participants per a protagonitzar el “show final” i donar pas a la segona part del Carnestoltes de Pego, la més tradicional i coneguda.

De fet, després d’aquest últim espectacle, arrancarà la música, al Pla de la Font, a càrrec del dj pegolí Pablo Alemany. A partir d’aquest moment quan els pegolins, pegolines i visitants eixiran als carrers amb les seues originals disfresses a viure una altra nit especial.

La música al Pla de la Font continuarà fins a les 00.30 hores. Uns minuts abans hauran començat altres dos espectacles musicals, un a la Plaça del Mercat, a càrrec de l’orquestra ‘Pato’, que compta un cantant pegolí entre les seues files. El segon punt de la festa estarà situat a la plaça Antic Regne de València, on la música la posaran dj’s com Álex Femenia, Javi Boss, Eleazar o Mitch Van Staveren, entre d’altres.

El nou format de Carnestoltes, que pretén conjugar la tradició amb nous espectacles, té també una part dedicada als xiquets i xiquetes, que tindran la seua particular festa dissabte 18 de matí. Faran un passacarrer de disfresses per a recórrer els dels carrers del municipi amb els seus millors gal·les. El trajecte finalitzarà en la plaça Maria Cambrils, on tindrà lloc un espectacle protagonitzat per Dani Miquel.

El colofó de la trilogia del Carnestoltes és la Pinyata o Enterrament de la Sardina. Festa que tradicionalment commemora l’arribada de la Quaresma i que per la seua energia i eufòria, és una de les més estimades pels pegolins i pegolines. I una de les més esperades, perquè no se celebra des del 2020. Serà el dissabte 25 de febrer, i començarà amb la desfilada de taüts i comitives de dol i música. Recorreran els carrers del municipi fins al Pla de la Font, on es cremarà els taüts. Posteriorment, el municipi s’omplirà de llum i màgia amb un correfocs, que precedirà a una altra nit de festa amb música.

431 Visites
Hola!!