El bus commemoratiu de Jaume I passa per Pego

Hui qui passe per la part alta del Passeig Cervantes podrà veure aquesta exposició itinerant que apropa la figura del rei Jaume I als escolars i a resta de gent que tinga curiositat a partir de les 5 de la vesprada. ‘Jaume I el Conqueridor’, així és com es titula l’exposició itinerant que actualment es pot veure en molts pobles del territori valencià a través de l’autobús que hui s’ha arribat a Pego i per altres exposicions més estàtiques com la que hi ha a la Casa de Cultura de Dénia per tal de commemorar el 800 aniversari del seu naixement. En el bus que ha aparcat per unes hores al Passeig Cervantes es donarà a conèixer qui era Jaume I i en quina època va viure, la medieval. La regidora de Cultura, Elvira Ciurana, expressava que Pego és un dels pobles “afortunats” per poder rebre aquesta exposició que difon la figura del conqueridor, així mateix explicava que l’exhibició està destinada, sobretot, als escolars, però que de 5 a 6 de la vesprada podrà apropar-se qui estiga interessat.

Antoni Calvet, historiador i guia d’aquest autobús Jaume I, ressaltava que aquest 800 aniversari és important “no només per totes les conseqüències de la conquesta, sinó també per la configuració dels regnes amb els seus furs, que van estar 500 anys en vigor”. Calvet assegura que aquesta exposició té com a finalitat “apropar la història de Jaume I als centres, als alumnes, però també és una manera de què la gent tinga ganes d’anar a la resta d’exposicions que es faran fins a finals d’anys”.

La faceta més coneguda de Jaume I pot ser siga la de guerrer, però la més important “és com a un rei legislador que portarà els furs” als seus regnes, unes lleis aprovades en les Corts. Ell, tot i no saber llegir i escriure, circumstància bastant habitual a l’edat mitjana, va escriure ‘El llibre dels fets’, una crònica que es pot dir que relata tota la seua vida, on entre d’altres coses comenta el moment de la seua concepció, que està rodejat de molts misteris i anècdotes.

La figura que es mostra de Jaume I en estàtues i en dibuixos no se sap si correspon fidelment a la realitat, tot i això, sembla bastant provable que siga cert que el monarca tenia una figura espectacular “era molt alt, ros i molt atractiu”, alguns trets que demostren que menjava adequadament perquè la seua alçada era bastant superior a la mitjana de l’època.

Un dels punts més conflictius de les seues gestes és que molts han acusat Jaume I de “covard perquè no va atacar Castella o França”, sinó que es va decidir per atacar als musulmans que no tenien un gran domini ofensiu.

A Pego, aquest bus és una activitat més que commemorar l’any Jaume I, ja que durant 3 setmanes la Casa de Cultura ha albergat l’exposició de Calixt III, un papa valencià i té altres actes previstos per al 9 d’octubre, com comentava Elvira Ciurana.

709 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!